A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Élesztő nélkül maradtál? Így készíthetsz otthon kovászt

Családinet - 2020-05-11
A koronavírus járvány miatt súlyos élesztő- és liszthiány alakult ki, hiszen az emberek úgy gondolták, hogy ha leáll az élet, akkor otthon kell megoldani a kenyérsütést.
Élesztő nélkül maradtál? Így készíthetsz otthon kovászt

Kovász készítése házilag (recept)

Ha nem szereztél be időben időben élesztőt, ne aggódj, mert van megoldás: elkészítheted te a saját kovászodat. Arra viszont fel kell készülnöd, hogy a következő recept alapján a kovászod 7 nap alatt készül el, azaz türelmesnek kell lenned.


Hozzávalók
 

  •     egy 800 grammos, tetőfedővel rendelkező befőttes üveg;
  •     konyhai mérleg;
  •     langyos, szénsavmentes asztali víz;
  •     fehér búzaliszt;
  •     rozsliszt;


Elkészítés:


1. nap

Először is mérd le üresen a befőttes üveget, és jegyezd le egy kis füzetbe. Ezután egy tálban keverj össze 100 gramm rozslisztet és 150 gramm langyos vizet, amelynek hőmérséklete kb. 30 Celsius fok kell legyen. Majd ezt a masszát tedd bele a befőttes üvegbe, és tedd rá a tetejét, de ne csavard be. Hagyd így állni 24 órát szobahőmérsékleten.


2. nap

Vegyél ki 30 grammot az előző nap elkészített tésztából, majd a maradékra szórj rá 50 gramm rozslisztet, 50 gramm búzalisztet és 115 gramm langyos vizet, majd hagyd állni 24 órát.


3. nap

Ugyanazt az eljárást kell megismételned, mint a 2. napon: a 70 gramm alapmasszára rá kell szórnod egy új adagot, aminek szintén 50 gramm rozslisztből, 50 gramm búzalisztből és 115 gramm langyos vízből kell állnia.


4. nap

Ezen a napon is ugyanazt kell tenned, mint az előző két nap, csak annyi különbséggel, hogy a 115 gramm langyos víz helyett 100 grammot használsz.


5. nap

Ismételd meg ugyanazt az eljárást, amit a 4. napon végeztél.


6. nap

Ezen a napon a 70 gramm kezdő kovászból csak 50 grammot kell megtartanod, majd szórj erre rá 50 gramm rozslisztet, 50 gramm búzalisztet és 100 gramm langyos vizet.


7. nap

Ez az utolsó nap, amikor ki kell dobnod a kovászból, mégpedig annyit, hogy 25 gramm maradjon, amire rá kell majd szórnod 50 gramm rozslisztet, 50 gramm búzalisztet és 100 gramm langyos vizet. Így marad a kovászod aktív, de minden nap “táplálnod kell”, ezért ugyanabban az időben hozzá kell adnod a rozslisztet, a búzalisztet és a vizet a 6. napon említett mennyiségeket betartva.

Staudinger Nikolett Youtube-csatornáján videósorozaton is megnézheted, hogy készül a kovász - picit más adagokkal számolva:

 

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: filantropikum.com
Kép: fancycrave1 / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja