SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Az elkényeztetett gyerekekből gyakran önző, boldogtalan felnőttek lesznek" - Ezek a jelek utalnak arra, hogy elkényezteted

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-01-30
Szülőként nem könnyű észrevenni magunkon, ha kicsit túlzásba esünk valamilyen téren. Milyen jelek utalhatnak arra, hogy elkényezteted a gyerekedet, és hogyan taníthatod meg őt arra, hogy legyen egy kicsit empatikusabb, figyelmesebb?
"Az elkényeztetett gyerekekből gyakran önző, boldogtalan felnőttek lesznek" - Ezek a jelek utalnak arra, hogy elkényezteted

Azokból a gyerekekből, akiket elkényeztettek a szüleik, nagyon gyakran önző, boldogtalan és állandóan elégedetlen felnőttek lesznek - állítja Michele Borba gyermekpszichológus, aki szerint a jó hír az, hogy sokat tehetünk azért, hogy a helyes viselkedési mintát visszaállítsuk a gyereknél. 

Mi is az az elkényeztetés? 


1. Az alkudozás nem számít annak

Nem minden olyan dolog tartozik bele ebbe a kategóriába, mint amire elsőre gondolnánk. Például ha a gyerek szeret alkudozni, mi pedig időnként hagyjuk őt ebben érvényesülni, az a szakértők szerint még egyáltalán nem számít elkényeztetésnek. 

A lényeg az, hogy a gyerek életében legyenek olyan fontos szabályok, amelyekből nem engedünk. Például: nem mehet át a piros lámpánál, nem rohangálhat evés közben, kötelező minden este fogat mosni, stb. 

Vannak azonban olyan élethelyzetek, amelyeknél nyugodtan tehetünk engedményeket. Például: nem mehet télen nyári ruhában óvodába, de egy adott polcról ő választhat magának ruhát aznapra.
 

2. A szeretet sem elkényeztetés

Túlzottan szeretni nem lehet. Túl sok szeretetet adni egy gyereknek nem lehet. Vagyis szeretettel sohasem lehet elkényeztetni egy gyereket.
 

3. A túl sok játék sem elkényeztetés önmagában, csak ha a szeretet helyett van!

Vekerdy Tamás sokszor hangoztatta, mennyire fontos, hogy a szülő minden nap tudjon a gyerekével minőségi időt tölteni. Elég egy kis hancúrozás, dögönyözés, esti mese, jó éjt puszi, beszélgetés, stb.

Teljesen mindegy, hogy pontosan mit csinálunk együtt, a lényeg, hogy ezzel érzelmeket közvetítsünk. Úgy vélte ugyanis, hogy önmagában az, hogy tárgyakkal halmozzuk el a gyereket, még nem káros, csak abban az esetben, ha azzal az érzelmeket akarjuk pótolni. Vagyis ha a szülő rengeteg játékot megvesz a gyerekének, mert nincs rá ideje. 

”Tárgyakkal halmozza el, a tökéletesen csilingelő vödörtől a zenélő biliig, mert mindent meg szeretne adni neki, csak éppen fogalma sincs, hogy mit és hogyan kellene.

Vagyis érzelmi inkompetenciájából adódóan önti a cuccokat a gyerekre, az meg érzelmi kielégítetlenségből fakadóan követeli azokat.

Ezért valójában nem a tárgyak felhalmozása jár negatív következményekkel – a csilingelő vödör és a nyolcadik matchbox önmagában még nem rongál. Az rongál, ami mögötte van, nevezetesen hogy a szülő nem tud adekvát módon, vagyis játékban és mesében – mondókában, dögönyözésben, csiklandozásban – személyes érzelmet kommunikálni. Ha van dögönyözés, mondókázás, lovagoltatás, testi-lelki ölelés, akkor akár a csilingelő vödör is jöhet, és nem fog ártani. Ha helyette jön, az káros.”


Az elkényeztetés jelei

Elkényeztetésre utalhat, ha a gyerek 

  • egyszerűen nem képes várni egy percet sem, mindent azonnal meg szeretne kapni. Ha nem veszi figyelembe, hogy neked is van dolgod, hogy nem tudsz mindent azonnal félredobni, hogy teljesítsd az ő akaratát. 
  • nem fogadja el, ha "nem"-et mondunk neki valamire. Mindig mindennek az ő elképzelései szerint kell történnie. 
  • nem veszi észre, hogy mennyi mindent megteszel érte, csak magára gondol és nem használja a kérem és köszönöm szavakat. 
  • sosem elégedett, mindig mindenből többet és többet szeretne.
     

Így változtathatsz rajta!

Szakértők azt javasolják, hogy próbáljunk meg többször "nem"-et mondani a gyereknek, hogy megtanulja, nem lehet mindig az az életben, amit ő szeretne. 

Tanítsuk meg arra is, hogy várjon türelmesen. Nyilván ennek van egy életkori akadálya is, így egy 2-3 éves gyerektől még nem várható el, hogy akár órákig is várjon csendben, amíg sorban állunk valahol.

De egyre jobban lehet feszegetni a határokat, például amikor telefonálunk, akkor arra figyeljünk, akivel beszélgetünk, és ne kelljen percenként az ő kéréseit teljesítenünk. Mondjuk neki egyszerűen azt, hogy mindjárt, később, várjon egy kicsit, amíg beszélünk. 

Magyarázzuk el neki, hogy ha valami rosszat csinált, az miért nem jó, mit érezhetett közben a másik, amit megbántott. Így empátiára taníthatjuk őt, és jobban átérzi majd mások problémáit - és segíthet abban, hogy később ne kövesse el újra ezeket a hibákat. 

Szakértők szerint sikeresebb lesz a jószívű, mint a kitűnő gyerek. Érdemes tehát arra tanítgatni, hogyan tudna a környezetével kedvesebben, figyelmesebben viselkedni.

Például minden nap érdemes megkérdezni tőle, hogy milyen jó cselekedetei voltak aznap, segített-e valakinek, kikkel volt kedves.

A körülöttünk lévő helyzetekre is érdemes felhívni a figyelmét. Például így: Látod, milyen kedves volt a néni, hogy megvárt minket?

Ha pedig ügyes volt valamiben, akkor dicsérjük meg - ez a gyereknevelési módszer a szakemberek szerint sokkal eredményesebb, mint a büntetés. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja