A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karantén írások 1.

Kisiván Krisztina [cikkei] - 2020-04-15
Már ötödik hete, hogy otthonainkban kényszerültünk maradni.
Karantén írások 1.

Új időket élünk át mindannyian ezen a világon. A Covid 19 által okozott világjárvány hajdani életrendünk és -terünk kereteit változtatta meg. Bezárta az ajtókat és elszigetelődést, izolációt követel meg. Visszakényszerülünk saját kis világunkba. Át kell gondolnunk, hogyan vészeljük át, ki hogyan tűri a krízis állapotot, hogyan viseli el a bizonytalan jövőt. A most valósága felértékelődött. Jelenünk terheit kell megoldani.

Meg kell küzdenünk esetenként azzal a lelki „vírussal” is, amit a helyzet agresszív módon generál nekünk. Kilátástalanságunk belátásra buzdít, új magatartást követel meg a kommunikációnkban. A verbális és non-verbális közlésmódjaink jelentősége, amit magunk szórunk szét családunkban, zárt mikrovilágunkban napi szinten többször felbukkan. Ebben az izolált helyzetben a tehetetlenség miatti indulatok felfokozódnak és akár robbanáshoz is vezethetnek.

Most jött el az ideje annak, hogy megmutathassuk, kik vagyunk, igazából. Vagyis még milyenek is vagyunk legbelül. A szorongás, félelem, elkeseredés, felfokozott indulatosság a stresszhelyzetből adódik.

Ki a nemes szívű, emberséges, belátó, a mást segítő, megértő, szolidáris? Ki az, aki Te még vagy? A szíved, lelked igazi mélységében mi lakozik még?

Vegyünk hát erőt magunkon és tanuljuk meg kezelni! Gyakorolni kell! Igen! Most kell, nem később és nem lehetetlen. A stressz kezelését éppúgy tudatosan tanulnunk és gyakorolnunk kell, ahogyan a kerékpározást vagy egyéb más készséget. Ugyanúgy elsajátítható a tolerancia is.

Tegyük meg magunkért, családunkért és a jobb életminőségért, amire csak képesek vagyunk.

Saját lehetőségeimmel segítek, ami mindenkinek javára szolgálhat: a stressz kezelésében, a szorongás csökkentésében, jobb közérzet elérésében, a mentális zavarok, lelki fájdalmak (pl. alvászavar, félelem, irigység, tehetetlenség érzése, önértékelési problémák) csökkentésében és az önszabályozó képesség növelésében.

Én is készítettem szabad felhasználásra egy dokumentumot, a szeretetnyelv-tesztet, amelynek kitöltését a helyzeti feszültségek kezelésére, a családtagok közötti viszonyokra is lehet alkalmazni. A saját és mások mozgatórugójának megismerését és az önálló belső szabályozó képesség kialakítását teszi lehetővé. Segítő eszköze volt már több elkeseredett, feszült lelkiállapot rendezésének. Sok szeretettel ajánlom.

Kép: Anrita1705 / pixabay

Kisiván Krisztina


Kisiván Krisztina
life coach-mediátor-rajzvizsgálati szaktanácsadó

Elérhetőségeim:
E-mail: info@livecoach.hu
Honlap: www.livecoach.hu
Telefon: +36-70-628-2026
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja