SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így reagálj, ha megüt a gyermeked - a kiabálás és a visszacsapás a legrosszabb, amit tehetsz

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-11-30
Ha hagyjuk, hogy a gyerek rugdosson, ütögessen minket, azzal csak azt erősítjük benne, hogy ezzel a módszerrel el lehet érni azt, amit akar. Ha azonban finoman visszacsapunk, az csak olaj a tűzre. Akkor mégis mi a jó megoldás - és egyáltalán miért csinálja ezt a gyerek?
Így reagálj, ha megüt a gyermeked - a kiabálás és a visszacsapás a legrosszabb, amit tehetsz

Mit tegyünk, ha ütöget minket a gyermekünk?

"Mindenképp jelezni kell a gyerek felé, hogy nem ezzel a móddal tudja érvényesíteni az akaratát, ez nem eredményes viselkedés"

Amikor gyerekünk megüt, belénk csíp vagy megharap, akkor érezhetjük magunkat nagyon dühösnek, de lehetünk csalódottak is - vagy akár meg is ijedhetünk. Nem értjük, hogy gyermekünk hogy folyamodhatott ilyen agresszív lépésekhez. 

Miért viselkedhet így?

"A gyerek ilyenkor az akaratát próbálja érvényesíteni, és ezzel a viselkedéssel próbálja elérni azt, amit szeretne. Ha például nem akar hazamenni a játszótérről, akkor rúg, csíp és harap. Az is lehet, hogy egy másik gyerektől látta, hogy ő verekedéssel próbál valamit elérni a szülőnél" - magyarázza Gyarmati Rita pszichológus, aki úgy véli, nagyon fontos, hogyan reagálunk arra, ha gyerekünk megüt bennünket. 

Hiszen, mint mondja, ha hagyjuk, hogy a gyerek rugdosson, ütögessen minket, azzal csak azt erősítjük benne, hogy ezzel a módszerrel el lehet érni azt amit akar. 

"Mindenképp jelezni kell a gyerek felé, hogy nem ezzel a móddal tudja érvényesíteni az akaratát, ez nem eredményes viselkedés" - mondja a szakember. 

Azt javasolja, hogy a gyerek szintjének megfelelően magyarázzuk el, hogy miért nem jó az, amit csinál.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy nem arról van szó, hogy nem szeret bennünket a gyerek, nem azért bánt minket.

Bármennyire is dühösek vagyunk, meg kell tanulnunk higgadtan, nyugodtan kezelni a helyzetet, hiszen ha kiabálunk vagy visszacsapunk, azzal csak növeljük a gyermekben a félelmet, és kezdetét veheti egy ördögi kör. Hiszen az ütéssel csak azt erősítjük benne, hogy ezzel el lehet érni, amit szeretnénk. 

Ellenben ha a gyerek azt látja rajtunk, hogy képesek vagyunk kontrollálni az érzelmeinket, akkor ő is képes lesz idővel uralkodni az indulatain. 
 

Ha kicsi korától kezdve arra neveljük, hogy ezzel nem lehet elérni semmit, akkor iskoláskorára eltűnik ez a viselkedés

Ha mégis visszacsaptunk, akkor gondoljuk végig, hogy milyen érzések kerítettek minket hatalmukba, amikor így tettünk. Valószínűleg tehetetlennek éreztük magunkat, ahogy a gyerek is annak érzi magát, amikor bánt minket: hiszen neki még sokkal kevesebb eszköze van arra, hogy az akaratát érvényesíteni tudja. 

Nem mindegy az sem, hogy milyen életkorban fordul ez elő. Kisebb gyerekeknél egyszerűen csak mondjuk azt, hogy: "Ezt nem!"

Meg kell nyugtatnunk őt és ha már lehiggadt, akkor lehet vele beszélgetni arról, hogy miért nem helyes ez az agresszív viselkedés.

El kell neki magyarázni azt is, hogy mit tud csinálni helyette, amikor nagyon dühös. Még egy nagy kiáltás is jobb, de még jobb, ha szavakkal ki tudja fejezni az érzelmeit - ezzel pedig az érzelmi intelligenciáját fejlesztjük. 

"Ha kicsi korától kezdve arra szocializáljuk, hogy ezzel nem lehet elérni semmit, és következetesen neveljük, nem ütünk vissza, akkor 6-7 éves korára eljut arra a szintre, hogy tudja, hogy ez nem egy konfliktuskezelési módszer és eltűnik nála ez a viselkedés" - mondja Gyarmati Rita pszichológus. 

Idősebb korosztálynál pedig azt javasolja, hogy próbáljunk meg rájönni, mi állhat a verekedés hátterében, mi miatt lehet stresszes, ilyenkor ugyanis a feszültség levezetéséről van szó. Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk megbirkózni a problémával, akkor kérjünk segítséget nevelési tanácsadótól vagy pszichológustól. 

Magyarországon a zéró tolerancia elve van érvényben a gyermekbántalmazás 
valamennyi formájával szemben, 
már egy pofon is bántalmazásnak számít.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja