SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szeretetteljes, odaadó anyák gyerekei sikeresebbek az életben

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-12-07
Ha az anya meleg, biztonságos, szeretetteljes légkört teremt otthon, ha nem támaszt túl nagy elvárásokat a gyerekével szemben és nem versengő, taposó körülmények között neveli, akkor a gyermek felnőttkorában boldog, egészséges és sikeres lesz. Az élet megpróbáltatásait pedig könnyebben veszi.
A szeretetteljes, odaadó anyák gyerekei sikeresebbek az életben

Ha szeretetteljes légkör veszi őt körül, akkor felnőttkorában sokkal jobban fogja bírni az élet megpróbáltatásait

A Harvard Egyetem egy kutatása arra az eredményre jutott, hogy azok a férfiak, akiknek felnőttkorukban is meleg, szeretetteljes a kapcsolatuk az édesanyjukkal, nem csak egészségesebbek, de a munkájukban és az élet más területén is sikeresebbek. 

Vekerdy Tamás is gyakran hangoztatta, hogy a lehető legfontosabb, amit egy szülő adhat a gyerekének, az az, hogy szereti. 

”A szülőknek egy dolguk van: az elképzelhető legnagyobb pozitív elfogultsággal kell a saját gyerekükre tekinteniük. Az lát jól, aki szeret!”

Szerinte nem attól lesz jó szülő valaki, hogy hajtja a gyermekét, hogy minél jobb teljesítményt érjen el az iskolában. A gyerekek a sok elvárástól feszültek és fáradtak lesznek, ráadásul a későbbi életükre sincs pozitív hatással, mert nem a kitűnő tanulóból lesz topmenedzser.

"Zseniális topmenedzser abból lesz, aki lehetett teljes értékű óvodás sok mozgással, sok játékkal, mindennapos mesével, és lehetett teljes értékű kamasz lustasággal, teljesítményromlással, merengéssel" – vallotta az író, pszichológus. 


Akkor mégis hogyan neveld a gyereked? 

Amikor csak teheted, öleld meg, puszild meg, simogasd, és szánj időt arra, hogy beszélgessetek, mesélje el a napját, és ne oszd be minden idejét! Hadd játsszon azzal, amivel ő szeretne, még akkor is, ha történetesen attól nem fejlődik például a finommotorikája.

Próbáljatok meg minél több minőségi időt eltölteni együtt, és hidd el, azzal sokkal többet segítesz neki, hogy vele vagy, nevettek, játszotok, ha kedves vagy és odaadó. Ha szeretetteljes légkör veszi őt körül, akkor felnőttkorában sokkal jobban fogja bírni az élet megpróbáltatásait. 

”Nem az teljesít majd igazán jól a ”kemény, versengő, taposó” felnőttéletben, akit már gyerekkorában is ”kemény, versengő, taposó” körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg.

Az fogja jól bírni az élet megpróbáltatásait és az lesz eredményes, aki gyerekkorában jól érezhette magát a bőrében, érzelmi biztonságban nevelkedett, önbizalmát megerősítették, nem hagyva, hogy a külvilág (esetleg az iskola) tévesen értelmezett fölösleges követelményekkel túl korán megtörje. Akit megvédtek a külvilággal, igen, ha kell, az iskolával szemben is.”
 

A pozitív megerősítés sokkal hatásosabb, mint a büntetés: higgy a gyerekedben!

Nehéz megtalálni az egyensúlyt a szigorúság és a szeretet között, de tudnia kell a gyermekednek, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartania, ahogy vannak kötelességei is - de te mindig ott leszel mellette, és mindenben számíthat rád.

Ha rossz jegyet hoz és csak kiabálsz vele, az nem visz előre. Ha bármi gond van, inkább üljetek le és beszéljétek át a történteket. Fontos, hogy érezze, mindent meg lehet oldani együtt, és ki lehet javítani a rossz jegyet is - ez még nem a világvége és te sem haragszol rá. 

A pozitív megerősítés sokkal hatásosabb, mint a büntetés, így ha valamit jól csinál, akkor mindig dicsérd meg! Végül pedig:

higgy benne, bízz benne! Hiszen hogy tudna ő maga hinni magában, ha te sem hiszel benne? 

Szajli Claudia pszichológus a Családinetnek elmondta, hogy ha a szülő melegséggel fordul gyermeke felé, miközben biztonságot nyújtó kereteket is támaszt, azzal sokat tesz azért, hogy gyermeke később sikeres és boldog legyen, elfogadja önmagát és legyenek minőségi társas kapcsolatai. 

"A szülő úgy nyújtja a legnagyobb érzelmi biztonságot fia számára, hogy ráhangolódik gyermeke szükségleteire. Azáltal, hogy hagyja kibontakozni a gyermeket (például abban, hogy egyedül oldjon meg egy helyzetet) a kompetencia érzését hozza el benne, tehát megélheti, hogy képes hatást gyakorolni, ami kihat az életében felmerülő akadályokkal való megküzdésre, ezáltal pedig sikerességére.

Emellett támogatja gyermeke önálló véleményformálását és azokat a tevékenységeket, amibe belevág, ami kihat a későbbi önbizalomra. A gyermek ezt a bánásmódot teszi belsővé, és magához is ezzel a melegséggel fog fordulni, ami az önelfogadást hozza magával" - mondta el a szakértő. 

Indexkép: Depositphotos.com

Idézetek forrása: Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyve

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja