SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felügyelet nélkül a gyerek

Családinet [cikkei] - 2006-03-09
A szülő előbb-utóbb kénytelen feltenni magának a kérdést: vajon hány éves kortól hagyhatja felügyelet nélkül a gyerekét? Sajnos, szakemberek sem tudnak mindenki számára használható válasszal szolgálni, mert nem lehet minden gyerekre ugyanazt a szabályt alkalmazni.
Felügyelet nélkül a gyerek

Segítünk a döntésben: mekkora lányt/fiút, mikor és mennyi időre hagyhatsz egyedül.

Alapszabály: tilos a gyereket egyedül hagyni, amíg nem képes bizonyos helyzetekben önállóan dönteni, és nem tudja a telefont használni. Általában 9-10 éves kortól lesz annyira önálló, hogy már rá lehet bízni a lakást. Ha kisebb, és okvetlenül el kell menned otthonról, hívd át a szomszédasszonyt, a nagymamát vagy fogadj bébiszittert. Ha egyik sem megoldható, inkább vidd magaddal.
Ha 10-13 éves gyereket hagysz egyedül, előbb beszéld meg vele a helyzetet. Tisztázd, nem fél-e, mert ha a magány gondolatától is retteg, nem szabad a dolgot erőltetni. Ha viszont elég érett és elfogadja az egyedüllétet, először csak rövid időre menj el otthonról (üzletbe vagy egy kávéra a szomszédasszonyhoz). A következő alkalommal már növelheted az időtartamot, de a gyereket sose hagyd el három óránál tovább. Ha két-három órára távozol, legalább egyszer mindenképpen telefonálj haza, és beszélgessetek néhány percig.

Egyedül a sötétben

Más a helyzet este. Sötétben a félelem megsokszorozódik. Ezért 12 évesnél fiatalabb gyereket este nem szabad magára hagyni. Ha már van annyi, akkor is sok függ az érettségétől. Akad olyan 13 éves, aki elviseli a hosszabb egyedüllétet - persze, nem egész éjszaka -, míg egy 14 évest esetleg nem tanácsos a bezárt lakásban "felejteni". Az egyik gyerek elfoglalja magát: videót néz, olvas - a másik pánikba esik, idegeskedik. Ha eldöntötted, hogy a gyerek egyedül lesz otthon, írd fel neki a fontosabb telefonszámokat, amelyekre esetleg szüksége lehet. A sajátodat és a férjedét, a közeli rokonokét, a barátokét, szomszédokét, sőt a rendőrség és a tűzoltóság hívószámát is. Nem árt, ha a gyerekorvosét úgyszintén meghagyod. Majd készítsd fel, hogyan reagáljon, ha téves hívás érkezik, ha csöngetnek, vagy ha bármi szokatlan történik.

A három alapszabályt minden gyereknek tudnia kell

- Sose mondja meg a telefonálónak, hogy egyedül van otthon. A rokonok és a barátok persze kivételek.
- Sose nyisson ajtót idegennek. Ha az illető nem megy el, hívja telefonon a szomszédot vagy a rendőrséget.
- Ha egyedül van este, gyújtsa fel a villanyt.


Gyerek vigyáz gyerekre

A szülők szívesen bízzák az idősebb testvérre a fiatalabbat. Pedig ez sem mindig válik be. Más egy érett tinédzserre hagyatkozni, és más egy tízévesre bízni az ötévest. Az idősebb testvér ugyanis könnyen mérges lesz a kicsire, mert miatta nem teheti azt, amit szeretne. Ha hosszabb időre távozol, inkább felnőttre hagyd a kisgyermeked. Nagy családban érdemes az idősebb gyerekeket bébiszitter-tanfolyamra beíratni. Megtanulják az elsősegélynyújtást, a gyerekekkel való bánásmódot és számos hasznos tudnivalót. A tanfolyam után még büszke is lesz arra, hogy szakértelmét a család igénybe veszi.

Ha a nagyobb marad magára

A legtöbb tinédzser elboldogul egyedül. De azért őt sem árt szemmel tartani. Meg kell határozni, kiket vihet fel a lakásba, s a társaság hogyan viselkedjen a szülő távollétében. Figyelmeztetni kell: tilos a cigaretta és az alkohol. Középiskolással előfordulhat, hogy megkéri a szülőt, menjen el otthonról a buli idejére. Ez esetben még körültekintőbben egyeztessetek: mit szabad és mit nem. Az egyedüllét pozitívumokat is hozhat. Növeli a gyerek felelősségérzetét, érettebbé teszi, sőt megtanítja arra, miként boldoguljon szülő nélkül.

Olvasd el ezt is: 10 lépés, amit meg kell tenned gyermeked biztonságáért - akár életet is menthetsz vele!

www.nana.hu
Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja