SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogadd el a gyerek karakterét! - Miért olyan nehéz ez sok szülő számára?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-01-11
A gyermekünkkel való első találkozásunk olyan, mint amikor egy meglepetéscsomagot kapunk, amit messziről adtak fel, és csomagolása titkot rejt. Az ajándékhoz számos várakozás, remény, igény és elvárás fűződik, amelynek egy része megfogalmazható, más része ki nem mondott, még csak nem is tudatos. De mi várható ettől a találkozástól akkor, ha a gyermek valamiért nem felel meg a szülő elvárásainak? Ha nem azt kaptuk, amit megrendeltünk? Azt érdemes várnunk a csomagtól, amit kértünk, vagy amit jó okkal szántak nekünk?
Fogadd el a gyerek karakterét! - Miért olyan nehéz ez sok szülő számára?

Fogadd el a gyermeked karakterét!

Minden gyerek egy egyedi lélek, nem a szülő másolata

"Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni" - tanácsolja a szülőknek Vekerdy Tamás pszichológus. A gyerek nem a mi szavaink és tetteink végeredménye, hanem egy saját világgal rendelkező egyedi lélek.

Születésünk pillanatában eldől, hogy milyen vérmérsékletű, milyen alapvető személyiségjegyekkel rendelkező ember válik később belőlünk, mint ahogy a kőrisfa magjából kőrisfa nő, és nem lesz soha szomorúfűz. Természetesen formál minket a környezet, a nevelés, mint ahogy a kőrisfára is hat a szél, a hőmérséklet, a tápanyagtartalom és a napsütés. Ezek a hatások a fa segítségére lehetnek abban, hogy gyönyörű, magas, teljes gyökérzettel és koronával rendelkező erős törzsű fává váljon, vagy letörhetik a fiatal hajtásait és meghajlíthatják a gerincét – ám az akkor is csak egy hajlott, megtört kőrisfa marad, és nem válik más lénnyé. Se szomorúfűzzé, se orchideává.


Már a DNS alapján eldől, milyen lesz a gyerek karaktere?

Robert Plomin pszichológus véleménye szerint valójában egyáltalán nem a szülői mintán múlik a gyerek karaktere, hanem kizárólag a DNS mindenhatósága dönt róla. Az álláspont kissé szélsőséges, és széles körben vitatott is, ám a szülői hatás fontosságát Plomin még így sem tagadja. A nevelés vegytiszta lényege ez alapján, hogy segíti érvényre jutni az öröklött mintázatot a maga teljességében – vagy pedig gátolja azt. A szülő az az elsődleges személy, aki támogatást tud adni a kibontakozáshoz, aki biztosítani tudja az ehhez szükséges feltételeket. A legfontosabb feltétel pedig mind közül maga az elfogadó, támogató szeretet. Ez elég!

De mégis milyen okaink vannak arra, hogy a gyermek személyiségét olyan sok esetben valaki tőle idegen anyaggá próbáljuk átgyúrni? Miért van az, hogy sok szülő képtelen elfogadni a gyerek karakterét?

Ezeknek a játszmáknak és megnyilvánulásoknak a mélyén minden esetben magának a szülőnek a traumája, félelme, fel nem dolgozott kudarca áll. Hiszen attól, hogy gyerekünk születik, még nem válunk saját problémáktól mentes felnőtté, sem tökéletes nevelőgéppé… A gyermek el nem fogadása saját kivetített problémák megtestesítése az utódunkban.

Szülő és gyermeke találkozása egy olyan élmény, mely mindkettőjükön egész életükre otthagyja a lenyomatát. Ezért is fontos, hogy a találkozás valóban ajándék legyen, ne pedig keserves kínlódás.

Miért van az, hogy néha minden erőfeszítés ellenére sem tudunk jól szeretni, és nem találjuk az utat a gyermekünkhöz?

Mert minden szülő – hacsak nem küzd súlyos személyiségzavarral – segíti, szereti, és támogatni igyekszik a gyerekét. Ebben biztosak lehetünk.

Ezért is reményteli a szülő és gyermek egymás felé való útkeresése: mert valóban találkozni akarnak egymással. Az elfogadás gátjának tudatosítása rendkívül sokat segíthet a megoldásban. Segít az is, ha tudjuk, hogy nem mérgező szülőnek készülünk, hanem problémákkal, traumákkal küzdő emberek vagyunk, még akkor is, ha gyermekünk van.


Miért eshet nehezére egy szülőnek elfogadni a gyermeke személyiségét?

Milyen tipikus tapasztalatok irányíthatják a szülőt abban, hogy ne fogadja el a gyerek karakterét? Néhány példa:

  1. A gyerek személyisége feltűnően hasonlít valakiére a családból, akit a szülő nem fogadott el, aki fel nem dolgozott sérülést okozott számára, vagy akitől tart. Elvált szülők esetében például nehéz megküzdeni azzal a teherrel, hogy a gyerek hasonlít a másik szülőre, vagy abból a családból egy intenzív személyiségre.
  2. A gyermek valamilyen területen tehetséges, a többi pedig nem érdekli. A szülő emiatt szorong, hogy hogyan fog megélni, hogy fog párt találni, fenntartani a családját. A tehetséges gyermek egyébként is sajátságos személyiségtípus, aki már akkor is produkálhat szélsőségesebb  viselkedést, amikor a tehetség még nem nyilvánvaló.
  3. A gyerek tükröt tart a szülőnek, aki pont azt nem fogadja el benne, amit önmagában sem. A gyermek erősen viseli magán azt a személyiségvonást, amivel a szülő küzd, amitől valójában fél, amit elnyomni igyekszik. Az idegesít benne a legjobban, amiben rám hasonlít…
  4. Csak egyetlen sikersablont ismerünk, és a gyerek nem olyan operációs rendszerrel rendelkezik, ami erre irányul. A mai sikersablon az extrovertáltságnak kedvez, ebben előnynek számít a magabiztosság, népszerűség, az ingerek felé fordulás. Győztest, bajnokot akarunk a gyerekből nevelni! Egy introvertált gyermek számára azonban mind az eszközkészlet, mind az irányultság hiányzik ehhez, jobban szeret két-három mélyebb barátságot, mint egy széles haveri kört, szereti megfontolni a döntéseit, és a sok inger hatására hamar utoléri őt az introvertáltak másnapossága. A szociális interakcióktól visszahúzódó gyerek megijeszti a szülőt: hogy fog beilleszkedni ebbe az erős mezőnybe?
  5. A szülő a saját kudarcait a gyerek árán próbálja megváltani. Ha én nem lettem orvos, majd ő lesz az. Ha az életemet tönkretette egy rosszul választott párkapcsolat, akkor ő ne házasodjon meg. Ha én nem szereztem diplomát, neki mindenképpen viselnie kell a dr. előnevet.
  6. A szülő bekorlátozott világban él saját élményei és félelmei miatt, és ezt a hitvilágot igyekszik átadni a gyermeknek is, abban a hiszemben, hogy ezzel jót tesz neki, hogy így megvédi. Ne mozdulj, ne lépd át a képzeletbeli határvonalat, mert meg fogsz bűnhődni érte – sugallja ez a szülő, aki a saját lelki korlátait építi újra a gyermek köré, aki esetleg felfedező vagy világjáró tudós lehetne. A hiedelmek, mémek is átadhatók neveléssel, ha már átörökíteni nem sikerült…
  7. Sajátságos eset, ha a családhoz érkező gyerek valamilyen nehézséggel küzd. Ebben az esetben sokszor éppen segíti a szülőt a gyermek karakterének elfogadásában a diagnózis, mely válasz lehet a szülő kérdéseire, kudarcérzetére, és szinte felszabadíthatja a szülőt az elfogadásra, a valós igények megfogalmazására.

A gyermek születése pillanatától egyedi lény, saját karakterrel, rá jellemző igényekkel. 

A kapcsolat szülő és gyermeke között akkor alakul szerencsésen, és akkor jelent mindenki számára komoly erőforrást, ha úgy viszonyulunk a kicsihez, mint vadonatúj és felfedezni való lélekhez, akiben csodás lehetőségek vannak, és aki segítségével a mi világunk is tágasabb lehet.

Ne a gyereket igazítsuk a saját szükségleteinkhez! Szeressük és támogassuk azt, akit kaptunk, és ne azt a képzeletbelit dédelgessük, akit szerettünk volna. A más karakterű gyerek nem emeletes kudarc, hanem hatalmas lehetőség!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja