SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Többet árt, mint használ: miért káros az állandó jutalmazás?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2018-09-21
Nálatok is van matricás füzet, jutalomcukor, ügyicsoki? Lehet, hogy ezeket sürgősen meg kellene szüntetned - a legtöbb esetben több kárt okoz, mint hasznot, legalábbis ezt állítja egy nemrégiben megjelent pszichológiai cikk.
Többet árt, mint használ: miért káros az állandó jutalmazás?

Sok házban divat az apró jutalmak rendszere. Fogmosásért, megevett ebédért, megcsinált leckéért - gyakorta végig sem gondoljuk, mi mindenért cserébe traktáljuk csemetéinket apró jutalmakkal.

Azonban hosszú távon lehet, hogy többet veszítünk, mint amennyit nyerünk.

A Psychology Today-ben megjelent írás inkább lebeszélné a szülőket arról, hogy sűrűn jutalmazzák gyermekeiket fizikai tárgyakkal, édességgel.

A módszer neve - amit alkalmazunk, mikor gumicukrot adunk, ha a csöppség nem hisztizik az orvosnál - operáns kondicionálás.
Pavlov kutyáiról mindenki hallott, Skinner patkányai azonban kevésbé ismertek, pedig nekik köszönhetjük ezt az elvet. A lényeg, hogy a dobozba zárt patkány egy adott cselekménye - hogy véletlenül megnyomott egy pedált - jutalmat eredményezett, a kísérletben étel hullott a dobozba. Amint rájött az összefüggésre, a patkány egyre gyakrabban és gyakrabban nyomkodta a pedált.

Akinek a gyermeke osztott már szét egyetlen pisilést egész napra kávéskanálnyi adagokra, csakhogy újra és újra megkaphassa a jutalom cukrot, az találkozott már a jelenséggel és annak buktatóival is.

Ez az a pillanat, amikor a módszer már túl jól működik. Azonban más veszélyt is hordoz magában, ha egy-egy adott cselekményre a gyermek motivációja külső forrásból érkezik.

A jutalom elmaradásakor az érdeklődés drámaian lezuhan, vagyis ha nem kap érte valamit, a lurkó többet nem fogja végrehajtani az adott dolgot.
 

Egy idő után mindig kérdezni fogja: Mit kapok cserébe?

Ha pedig nincs ajándék, akkor nincs fogmosás, rendrakás. Hiszen miért mosna fogat, ha már nem kap érte matricát? Több kísérlet bizonyította, hogy az érdeklődés elvesztése akkor is megtörténik, ha egyébként kifejezetten szórakoztató dologról van szó. Amikor három csoportnyi gyermeknek különleges színes filceket adtak, hogy rajzoljanak valamit, feladatuk végeztével csak azok találtak további élvezetet a filcekkel való játékban, akiknek nem ígértek jutalmat. Akik a feladat megrajzolása után megkapták a beígért oklevelet, már nem foglalkoztak többé a filcekkel.
 

A gyerekek esetében a tanulás érzelmi érintettség esetén működik jól.

A fenti példánál maradva: ha izgatott a gyermek, örül az új filctollaknak és mintegy mellékesen kap egy instrukciót, hogy rajzoljon vele - boldogan meg fogja tenni, hiszen alig várja, hogy kipróbálhassa az új holmit. Ha utasítást kap egy rajz készítésére, melyhez eszköz a filc, már csak a jutalom fogja érdekelni. Bár a kísérlet erre nem tért ki, de biztos vagyok benne, hogy akik alig várták, hogy kipróbálhassák az új filceket, még évek múlva is emlékeztek arra, mit rajzoltak aznap - milyenek voltak a színek, mit tudtak a filcek. Nem tennék fel ugyanakkora összeget azokra, akik csak az oklevél megszerzéséért rajzoltak.

Ezért páratlanok azok a tanárok, akiknek az óráit szeretik a gyerekek - ha van érzelmi kapcsolat a tananyaggal, a gyermek sokkal motiváltabb, mint ha "csak" egy ötösért kell végigunatkozni egy órát és kényszerből figyelni. Minél kisebb a gyermek, annál inkább az érzelmeire kell hatnunk a tanításban is.
 

Akkor soha ne adjunk jutalmat a gyereknek?

Szó sincs róla. Hiszen miután egy egész napig selejteztük a padlás tartalmát, mi magunk is leülünk egy jól megérdemelt, tejszínhabos csokoládés kávé elfogyasztására. Ha egyedül rendet rak a szobájában, vagy valami igazán nagyszerű dolgot hajt végre, természetesen jutalmazzunk és mindig dicsérjünk! De a mindennapi, kis dolgokért ne adjunk lépten nyomon apróságokat. A fogmosás, WC-használat, ebéd elfogyasztása olyasmi, ami másképp is közelebb hozható. Hiszen a közösen főzött ebédet jobban esik elfogyasztani, a fognyűvő manókat le kell győzni, a bugyin, alsógatyán a kedvenc mesefigura pedig nem szeretne pisis lenni.
A kellemetlen teendők felé az ellenállást könnyebben eloszlatja, ha magában a feladatban keresünk valami érdekeset és izgalmasat.

Indexkép: pxhere.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja