SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szorongó gyerekeket nevelünk: a túl sok délutáni szakkör hatásai

Családinet [cikkei] - 2018-09-14
Elkezdődött az iskola, és javában zajlik a délutáni programok szervezése is. A paletta széles: nyelvtanulás, sport, rajz, ének-zene, informatikai szakkörök, tanfolyamok közül válogathatunk, a gyermek érdeklődési körének megfelelően. De jót teszünk-e azzal, ha minél több foglalkozásra beíratjuk?
Szorongó gyerekeket nevelünk: a túl sok délutáni szakkör hatásai

Gyerekek betáblázva

Sokan már az óvodából sem haza, hanem különböző délutáni programokra indulnak a gyerekekkel, akár heti több alkalommal is. Az iskola közeledtével a délutáni programok kiegészülhetnek iskolára felkészítő, fejlesztő foglalkozásokkal, az első osztályban pedig az iskolában elérhető szakkörök is további lehetőséget biztosítanak a gyerekek délutáni időtöltésére. A különböző programok miatt, gyakran csak az esti órákban hazaérő gyerek épp megvacsorázik, aztán irány az ágy, esetleg egy-két elmaradt házifeladatot még elkészít. Szabadideje, olyan időszak a nap folyamán, amit valóban arra használhat, amire szeretne, alig akad, a szakemberek szerint azonban ez komoly következményekkel járhat.


Szorongásos zavar

A Canadian Mental Health Association szakemberei szerint a Kanada legnyugatibb tartományában élő gyerekek közt hétből egynél megfigyelhető valamilyen mentális betegség, szorongásos zavar. Ennek oka, hogy a gyerekek túlhajszoltak, nincs idejük szabad játékra. A gyerekek szervezett foglalkozások, szabályok közt töltik napjukat az iskolában, s ha délután sincs alkalmuk "kiengedni a gőzt", szabadon tenni azt, amihez éppen kedvük van, akkor idővel mentálisan túlterheltté válnak.


A sport sem mindig használ

Mozogni kell, egy gyereknek különösen. Hiszen ha tombol benne a sok felesleges energia, aligha várhatunk tőle komoly odafigyelést a betűk és a számok világában. Ám itt is figyelembe kell venni a gyerek személyiségvonásait. Egy szerepelni vágyó, magabiztos gyerek számára hasznos programok a délutáni edzések. Ő igazán elemében van, élvezi a versenyeket is, a megmérettetést. Egy csendesebb, visszahúzódó gyermek azonban plusz teherként foghatja fel az edzéseket, úgy is érezheti, hogy a sport egyfajta elvárás a szülő részéről irányába. A legjobb szándékunk ellenére is szorongást váltunk ki ezzel a gyermekből, ha úgy érezi, hogy a foglalkozásokon és a versenyeken is a legjobbat kell nyújtania.


Szabad játék

Felnőttként is feltűnik, milyen pihentető, ha akad néhány röpke pillanat, amikor csak vagyunk, nézünk ki az ablakon, ahogy a fákat fújja a szél, vagy utazás közben elmerengünk valamin. Ezekre az alkalmakra a gyerekeknek is nagy szüksége van, a szakemberek szerint esetükben ugyanis akár már két perc szabad játék is sokat számít. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének tapasztalata szerint a szülők ismerik és fontosnak tartják a játék szerepét a gyermek fejlődésében, ám gyakran attól tartva, hogy a gyermek valamiben lemarad a kortársaihoz képest, mégis inkább az ütemezett tevékenységek szerint osztják be a gyermek délutáni idejét. Pedig a játék is nagyon fontos a gyermek életében, egy sor olyan képesség – például problémamegoldó gondolkodás, kreativitás , együttműködés - fejlődik általa, amelyekre többek közt a társas kapcsolatokban, de a tanulásban is nagy szükség van.


Tippek az időbeosztáshoz

A legjobb, ha tudatosan beiktatjuk a szabad játék idejét is a gyermek napi programjába, így nem fordulhat elő, hogy erre a fontos tevékenységre nem jut idő a többi elfoglaltság mellett. Ezalatt hagyjuk, hogy a játékok közül azt válassza, amihez neki éppen kedve van. Sokan a plüssállatokkal vagy épp dínókkal folytatott játékban engednek fel, szabadulnak meg a napi stressztől, de az is jó megoldás, ha "kirajzolja" magából a negatív érzelmeket – mondja Licsár Szilvia. A lényeg, hogy tegyük elérhető közelségbe a játékokat és ne zavarjuk meg leckével, vacsorával, esti fürdéssel, legyen az az ő ideje. Szülő és gyermek közt a kapcsolatot erősíti a közös játék, ezért erre is fordítsunk időt esténként. Jó hír, amit a szakemberek is megerősítenek, hogy nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem a minősége számít. Túlterhelt, fáradt szülőknek sem kell tehát lelkifurdalást érezniük, ha nem tudnak minden nap hosszú órákra a gyerek mellé telepedni a szőnyegre. Legyen a közös játék rövidebb, de abban maximálisan legyünk jelen, csak a gyermekre figyelve.

Forrás: jatekliget.hu
Indexkép: pixabayPublicDomainPictures

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja