SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így nevelj gyereket tévé nélkül, anélkül, hogy megőrülnél!

Családinet [cikkei] - 2018-07-23
Ma már tudományosan is megalapozott, hogy káros hatással van a gyerekek fejlődésére, ha sok időt töltenek a tévé képernyője előtt.
Így nevelj gyereket tévé nélkül, anélkül, hogy megőrülnél!

Elsősorban mentális, kognitív és kommunikációs fejlődési zavarok jelentkezhetnek.

A mozgáshiány miatt kialakuló túlsúly sem elhanyagolható probléma.

Most a mamanatural.com oldalon megjelent tanácsok alapján kiderül, hogy a szülők miként érhetik el azt, hogy a gyerekük tévé, és annak káros hatásai nélkül nőjenek fel.

A gyereknevelés felelősségteljes feladat, kötelezettség, amelyhez szükség van odafigyelésre, türelemre, és persze energiára. Természetesen napi 10-15 perces tévézés nem ártalmas a gyereknek, de ha ez az időarány már órákra tolódik ki, akkor igen.

A gyereknevelés terén a szülőé a felelősség, és egyszerű megoldásnak tűnhet, hogy ha fáradt vagy, inkább bekapcsolod a tévét, hadd nézze a gyerek, addig te elintézel még pár dolgot, de ez hosszútávon nem vezet jóra.
 

Tanítsd meg önállóan játszani

A közös mókázásra, játékra nincs mindig lehetőség, ezért igyekezz megtanítani a gyerekednek, hogy játsszon önállóan, találja ki magának a szabályokat, hiszen e közben növeli az önbizalmát, fejleszti az érzelmi és szociális készségeit. Emellett önuralomra is szert tesz a gyerkőc, és még a problémamegoldó készsége is fejlődik.

Azoknál a gyerekeknél, akik sok időt töltenek el a tévé képernyője előtt, előbb-utóbb figyelemzavar alakul ki, és később sokkal nagyobb szórakozási ingerre lesz szükségük, hogy lefoglalják magukat.
 

Hogyan motiváld a gyereked, hogy játsszon egyedül?

Először is határt kell szabnod a tévézésnek, állíts fel időkorlátot, aminek a szakemberek szerint a következőképpen kell kinéznie:

  • 0-2 éves kor között tilos a tévézés, számítógépezés, táblagépezés,
  • 2-5 éves kor között napi legtöbb egy órát szabad engedni a tévé nézést,
  • 5 éven felül szigorú korlátozást kell bevezetni a tévézést illetően.

Ha szeretnéd, hogy a gyereked egyedül játsszon, akkor teremts biztonságos és tiszta környezetet számára, mert a legtöbb gyerek nem szereti a rendetlenséget, mert ebben az esetben nem lesz elegendő helye a játékainak stb.

A játékok közül érdemes párat félretenni, és mikor megunta az aktuális játékát, akkor vedd elő, amelyiket félretetted, és dugd el azt, amelyikkel addig játszott. Ez a ciklikusság remekül beválhat, és így kevesebb játékra lesz szüksége a gyereknek, de az örömforrás megmarad, mikor előkerül a jól ismert tárgy. Az is sokat segít az önálló játszásban, ha kis asztalt, széket vásárolsz a gyerekednek, amin tud rajzolni, játszani, így olyan, mintha saját irodája lenne, ahol ő is úgy "dolgozhat", mint a felnőttek.
 

Válassz olyan játékokat, amelyek megmozgatják a fantáziavilágát

Nem kell bonyolult játékot venned, az egyszerű sokszor jobb, és törekedj arra, hogy olyat válassz, amely fejleszti a gyereked képzelőerejét.

Forrás: filantropikum.com
Indexkép: pixabaymojzagrebinfo

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja