SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan használhatod fel a számítógépes játékokat a gyereknevelésben?

Kovács Andrea [cikkei] - 2018-01-17
Számtalan cikk és tanulmány készült arról, hogy a számítógépes és konzol játékok milyen negatív hatással vannak a gyerekekre. Ugyanakkor azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a választás lehetősége az, amit meg tudsz adni a gyermekednek, amikor a számítógépes és konzoljátékokra nem mumusként, hanem alkalmazható eszközként tekintesz.
Hogyan használhatod fel a számítógépes játékokat a gyereknevelésben?

Az ellenzők szerint a táblás és kártyajátékok, illetve a hagyományos, nem virtuáltérben, hanem a szabad levegőn, aktív mozgás közben végzett játéktevékenység az, amely a megfelelő módon „huzalozza” az idegkapcsolatokat. Igen, ez így van. A gyermekek pszichomotoros fejlődéséhez elengedhetetlen a mozgás és a játék összekapcsolása, ezzel senki sem vitatkozik.

De a gyereked egészen másként viselkedik például egy MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game – nagyon sokszereplős online szerepjáték) - játékban és máshogy akkor, ha hagyományos játékokat játszik.

És nem az a legjobb módja annak, hogy kitapasztald, van-e káros hatása a gyerekedre egy számítógépes játéknak, ha leülsz vele a gép elé?

Nem is beszélve arról, hogy ha megfigyelted a gyerekedet, hogyan kommunikál és cselekszik játék közben, megtaníthatod neki azt, hogy a „skilleket” amiket a játékban megtanult, hogyan tudja alkalmazni a való életben.

Ilyen skillek például:

  • logikai, olvasási, figyelmi, végrehajtási, szocializációs készségek
  • stratégia és taktika
  • alkalmazkodó-készség
  • pozitív kudarctűrés
  • ok-okozati összefüggések felismerése
  • csapatmunka
  • felelősségtudat és felelősségvállalás önmagáért és másokért
  • segítőkészség
  • ambíció
  • fegyelem

Természetes módon vetődik fel a kérdés: hogyan használhatod fel az internet és a számítógép nyújtotta technológiát a gyermeknevelésben? Mit tanulhatsz Te mindebből?


Hogyan használhatjuk fel a kütyüket a gyereknevelésben?
 

1. Nagyszerű cserealap

 

Lehet a telefon/tablet például alku tárgya, egy fifty-fifty üzletben - de ehhez tisztázni kell a határokat és azt is, hogy ki és mit visz be az üzletbe.

Egy-két óra nyugodt és zavartalan játékidőért cserébe lehet kérni egy mosogatást, vagy rendrakást, kutyasétáltatást, leckeírást. Bármit. Ez nem zsarolás! A való életben is így működnek a dolgok. Valamit valamiért.

Ezzel nemcsak tiszteletben tartod a gyereked saját ideje feletti rendelkezésének jogát, elvégre partnerként vonod be a döntésbe, de azt is megtanítod neki, hogy mindennek ára és következménye van. Fel tud rá készülni. Nem éri váratlanul a szobájába toppanó, fúria üzemmódra kapcsolt anyu és nem szakítja ki a számára örömöt okozó tevékenységből, hiszen mindketten pontosan ismeritek és betartjátok a határokat, a mit, mennyit és meddig szabályát.
 

2. Te is tanulhatsz belőle

A legtöbb gamer gyerek próbálkozik azzal, hogy bevonja a szüleit a játékterébe, legalábbis az elején. Általában a szülői tiltakozás – a nem értek hozzá, nem érek rá, és a játszunk inkább mást – reakciója az, ami elidegeníti a kölyköket a közös játéktól.

Teljesen természetes, ha tartasz az ilyen játékoktól, elvégre nem azokon szocializálódtál, számodra idegen mind a felület, mind a játéktér, mind a metódus. Mint olyan szülő, aki ezen már átesett, talán jól sejtem, hogy az elutasításod mögött valójában nem az időhiány bújik meg, hanem a félelem. A félelem attól, hogy kiderül, van valami, amihez nem, vagy kevésbé értesz, mint a srácod. Minden szülőnek meg kell tanulnia túllépni a saját büszkeségén.


3. Növelheted az önbizalmát

Valójában egyáltalán nem ciki kézbe venni a kontrollert és megzuhanni, beégni, lebőgni a gyerek előtt. Igen, ki fog nevetni. Sokszor és nagyon. Sőt, valószínűleg be is fog szólni. Emögött viszont nincs rossz szándék, csak a számára mulatságos szituáció indukálja. Ne sértődj meg, inkább nevess vele, önmagadon.
Az önreflexió a felnőttség egyik ismérve, tanítsd ezt meg neki azzal, hogy példát mutatsz. Tapasztalatból mondom, hogy a gyerek ösztönösen támogató-együttműködő attitűdöt vesz fel, és igenis élvezi, ha ő taníthat meg valamit a szüleinek. Ez erősíti az önbizalmát is; egy olyan terepen mutathatja meg a képességeit, ahol ő a jobb, az okosabb és ügyesebb.
 

4. Erősítheti a kapcsolatotokat

Ha leülsz a konzol elé és játszol a srácoddal a saját terepén, a legértékesebbet adod neki, amit csak adhatsz: az idődet.

Jó, persze, ha bármi mást játszotok, azzal is az idődet adod neki, a különbség az, hogy a te feltételeid szerint. Ellenben, ha bemerészkedsz az ő területére, azzal elismered, hogy fontosnak tartod azt, hogy betekintést nyerj az ő világába, hogy érdeklődsz iránta és az iránt, amit ő szeret csinálni, elismered a szakértői státuszát, elfogadod az ő feltételeit.

Szinte minden másban Te irányítasz, engedd meg a srácodnak, hogy legyen egy olyan szegmense az életének, ahol ő a főnök. Meglátod majd, hogy mennyit lendít a kapcsolatotokon. És azt is elhiheted, hogy bár előtted nevet rajtad és a bénázásodon, a barátai előtt viszont nagyon is büszke lesz arra, hogy az ő anyukája-apukája játékos.
 

5. Megismerheted a gyermeked titkait

A számítógépes és konzoljátékok használata közben valószínűleg meg fogsz lepődni. Az intenzív játékélmény és játéktevékenység erős személyiségformáló hatásáról nyilván nem kell szólnom. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a PC- vagy konzoljátékok használata közben egészen másként viselkedik a gyerek, mint a hagyományos játékok közben.

Bizony előfordulhat, hogy a visszahúzódó, csendes gyereked a virtuáltérben igazi vezető, a nagyhangú, domináns kölyköd pedig support, azaz támogató karaktert játszik szívesebben, a szolid, szerény, szemed fénye pedig egy igazi, dúvad tank. A játékban választott-játszott karaktere rávilágít arra, hogyan tekint önmagára, szerinte mi az ő szerepe a családban és az életben, milyen szeretne lenni, vagy éppen ellenkezőleg, arra, hogy mi az, amit kompenzál, mi az, amit a való életben nem tud vagy mer kifejezni, megélni. Használd ezt a lehetőséget arra, hogy olyan oldaláról ismerd meg a gyereked, amit talán másként nem tudsz elérni.

Végeredményben nem az a kérdés, hogy beengeded-e a családodba a számítógépes játékokat, hanem az, hogy hajlandó vagy-e tiltás helyett eszközként tekinteni rájuk?

A legfontosabb szempont azonban, mint minden másban, az egészséges egyensúlyi állapot létrehozása a hagyományos és virtuális játékok között. Alakítsátok ki együtt a szabályrendszereteket. Úgy, mintha a saját játéktereteket alkotnátok meg. Együtt.

Fotó: David Goehring / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja