SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pénz a családban - Nálatok is tabu?

Himer Csilla [cikkei] - 2011-04-11
Avagy kis eszmefuttatás arról, hogy szabad-e egyáltalán a gyereknek engedni, hogy a rágója megvásárlásán kívül bármi köze legyen a pénzhez, és bármit tudjon róla...
Pénz a családban - Nálatok is tabu?

A bevezetőben szereplő majdnem kérdésre csak egy válasz létezik: IGEN! A gyereknek mindenképpen köze van a pénzhez, és mindenképpen tud róla ezt-azt, akár akarod, akár nem.

Ha elmentek együtt a boltba, akkor is látja, hogy fizetsz, ha netán még azt is látja, hogy a bankautomatából veszel fel pénzt, akkor is találkozik a pénzzel, ha rágót akar venni magának, mert azt lehet, akkor is keresztül megy a kezén a pénz, és ha a nagyitól pénzt kap szülinapra, névnapra, karácsonyra, húsvétra, ballagásra, akkor is találkozni fog vele. Kivédhetetlen, hogy ne legyen valami fogalma a pénzről, mert úgyis belebotlik, úgyis látja, sőt úgyis fogja használni ő maga is. Még akkor is, ha csak az osztálypénzt küldöd be a gyerekkel a tanárnőnek.

Márpedig ha a gyerek látja, fogja, tapasztalja, mi több, valamelyest használja is a pénzt, akkor kérdései is lesznek róla. Ha pedig kérdez, akkor jobb, ha Te válaszolsz neki, mintha máshoz megy a kérdéseivel.


Miért jobb, ha Veled beszélhet a pénzről?

  1. Mert így látja, hogy fontos a Számodra, hogy ő van, hogy valami megoldásra váró problémája van (vagyis kérdése) - azaz máskor is mer majd Hozzád bizalommal fordulni, tökmindegy, hogy éppen a pénzről, vagy másról van-e szó.
  2. Mert így a pénz nem valami elhallgatni,  vagy takargatni való rossz lesz a számára, hanem az élet szerves része, amiről nyugodtan lehet beszélgetni.
  3. Mert így pontosan tudod, hogy mi kavarog majd a gyerek fejében a pénzről. Nem csak azért, mert Te mondod meg neki, hogy mi a kakukkfütty ez, meg hogy mire jó, hanem azért is, mert ha máshol, mástól hall róla, akkor azt is meg fogja beszélni Veled. Különösen akkor, ha nem stimmel össze az, amit Tőled hallott a pénzről, meg amit más mondott róla. És akkor kapsz még egy lehetőséget, hogy tisztázd a dolgot, hogy rendet rakj a gyerek fejében.
     

A pénz nem lehet tabu
 
Mielőtt bárki félreértene: a pénzről beszélni kell, és nem kibeszélni! Az természetes, hogy a gyereket arra is meg kell tanítani, hogy a legtöbb ember számára a pénz intim dolog, a saját pénzügyeiről nem nagyon szeret mások előtt beszélni, éppen ezért rákérdezni sem menő dolog, mert akkor ezt az intim igény nincs tiszteletben tartva. Te azonban a gyerek apja/anyja vagy, tehát nem a többi ember! Te vagy az, aki szépre, jóra, praktikusra tanítod a gyereked, hát tedd is meg! Akkor is, ha éppen a pénzről van szó.
 
Ugyanis ha Te nem teszed meg, akkor mások tuttira megteszik. És lehetőleg ne az legyen a gyerek első leckéje a pénzről, hogy az bármikor megszerezhető mástól, pl. az osztálytárstól a szünetben a WC-ben, ha hárman jól felpofozzák... (Ilyet is láttunk már.)




Mit mondj a gyereknek a pénzről?

Csak az igazat! Ne színezd, ne cifrázd! És ha lehet, hagyd ki belőle az érzelmeket! A pénz az, ami: egy eszköz. Nem magától jó vagy rossz. Tehát ha beszélsz is róla a gyereknek, akkor az ne az legyen, hogy "A pénz egy mocskos dolog!", vagy "Csak arra jó, hogy a rabszolgák kaját tudjanak venni maguknak rajta." (Ilyen válaszok is érkeztek anno egy Facebook-os körkérdésemre.) Maradj tárgyszerű, és lényegre törő!

A másik fontos szempont azzal kapcsolatban, hogy mit mondj a gyereknek a pénzről az, hogy mennyi idős a gyerek, azaz mi az, amit már megért, és mi az, amit nem. Egy ovis gyereknek még bőven elég annyit tudni a pénzről, amennyit lát, és tapasztal róla: ezen tudunk magunknak mindenfélét venni, amire szükségünk van. Ételt, italt, ruhát, házat, bármit. A nagyobb gyerek, aki már látja a bankautomatát is, már kérdez is, de ott is maradjunk azon a szinten, ami számára érthető: az automata egy gép, amiből pénzt tudsz kivenni. De csak annyit, amennyit meg is kerestél a munkáddal! Vagyis attól, hogy automata, még nem ad akármennyit! Csak addig ad pénzt, amíg tart az az összeg, amit a munkáddal megkerestél. Ha elfogy, akkor az automata sem ad többet. Tinikorában már elég értelmes lesz ahhoz, hogy akár egy banki ügyintézést is végignézzen, hogy megértse, mire jó a bank, stb. Szóval itt is a fokozatosság a fontos, hogy lépésről lépésre haladj!

A harmadik fontos szempont: használj ki minden alkalmat arra, hogy beszélgessetek a pénzről, legalábbis arról a szerepéről, amiben éppen akkor látjátok, használjátok! tehát ha a boltban fizettek a kasszánál, akkor arról. Ha a munkahelyed mellett mentek el, akkor arról, hoyg itt keresed a pénzt, amiért cserébe Te dolgozol (nem is keveset). Ha pénzt vesztek föl az automatából, akkor arról. Ha bankkártyával fizettek, akkor arról, hogy ez hogy is lehetséges, pedig a gyerek nem is látott pénzt a kezedben. Ha éppen a nagyi ad a gyereknek ajándékba pénzt, akkor a pénz és az ajándék viszonyáról. Ha végre meg tudtátok venni pl. a régen vágyott autót, akkor a takarékosság, a pénz beosztásnak a fontosságáról, stb. A téma kimeríthetetlen.

Egy nagy tanulság van, és ezt nem győzöm elégszer leírni: a pénzügyi nevelés a családban történik. Ha Te nem teszed meg a gyereknek ezt a szívességet, akkor megteszi más. De a következményeket akkor is Te fogod viselni - meg a gyerek.

Szívesen tanítanál mindenféle szépet, jót és hasznosat a gyereknek a pénzről, de fogalmad sincs, hogyan kezdj neki? Mi segítünk! Nézz szét itt!

golyakepzo
 
Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja