SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezek a mai kamaszok…! - Úgy tűnik, nincs miért aggódnunk

Németh Noémi [cikkei] - 2018-02-27
Emberségből ötösre vizsgáztak az egri diákok: a gimiseknél nem a kukában landol a megmaradt uzsonna - a diákok olyan helyre viszik, ahol sok hajléktalan megfordul.
Ezek a mai kamaszok…! - Úgy tűnik, nincs miért aggódnunk

Sokan nézik rossz szemmel a “mai fiatalságot”, bírálják, kritizálják a kamaszokat, akik egyre gyakrabban bizonyítják be, hogy nincs miért aggódnunk; sőt: büszkék lehetünk rájuk.

Nemrég megdöbbentő interjúnak lehettünk szemtanúi: a nagy port kavaró beszélgetés során a riporter arra utalt, hogy sokak véleménye szerint a kamaszok csak azért tüntetnek, mert lógni akarnak az iskolából, s azért lázadnak a jelenlegi oktatási rendszer ellen, mert lusták tanulni - több időt szeretnének bulizással és számítógépezéssel tölteni. Kálló Dániel, a Független Diákparlament szóvivője fiatal kora ellenére csodálatra méltó türelemmel kezelte a riporter támadásait, s felnőtteket megszégyenítő módon maradt higgadt és tárgyilagos a beszélgetés során - ellentétben a kérdezővel, aki sértett, erőszakos és cinikus hangnemben vallatta interjúalanyát.

S míg egyesek megtiltanák a civilek számára az ételosztást, addig a diákok ahelyett, hogy egyszerűen a kukába hajítanák az iskolában megmaradt ételt, veszik a fáradtságot és összegyűjtik, majd elviszik olyan helyre, ahol sok hajléktalan fordul meg - olvashatjuk egy Facebook-posztban, melyet már többezren osztottak meg.

Úgy tűnik, nincs okunk aggodalomra a mai kamaszokat illetően. Aki mégis úgy gondolja, hogy "bezzeg a mi időnkben…" más volt a fiatalság, az bizonyára meg fog lepődni az alábbi idézeten, mely Szókratésztől származik, Kr.e. 470-ből:
"Manapság a fiatalság szereti a luxust. Rossz a modora, megveti a tekintélyt, nem tiszteli az öregeket, és a szája jár, ahelyett, hogy dolgozna. A fiatalemberek nem állnak fel, ha egy idősebb lép be a szobába, visszabeszélnek a szüleiknek, hencegnek a társaságban. Evéskor felzabálják az édességet, egymásra vetik a lábukat és zsarnokoskodnak a tanáraikkal."

A kamaszok viselkedése már 2500 évvel ezelőtt is szélsőséges volt, akkor is előfordult szemtelenkedés, sőt, még lustaság is; a fenti példák azonban azt bizonyítják, hogy nincs nagy baj.

“Gyerekek! Illetve lassan felelős felnőttek! Büszkék lehetnek rátok a szüleitek, tanáraitok! Empátiából, emberségből jelesre vizsgáztatok! :)”

Indexkép: Pixabay / Pexels

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja