A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

LoveInfo mobilalkalmazás (nem csak) kamaszoknak

Családinet [cikkei] - 2018-02-27
Bemutatunk egy ingyenes, preventív jellegű mobilalkalmazást (nem csak) fiataloknak: szexről, drogokról és mindarról, amiről nem tudsz kivel beszélni.
LoveInfo mobilalkalmazás (nem csak) kamaszoknak

A LoveInfo mobil alkalmazás segítségével a fiatalok megtalálják a választ azokra a kérdésekre, problémákra, melyekkel senkihez nem tudnak fordulni.
Megdöbbentő, hogy mennyi abortuszt végeznek napjainkban is, s hogy hány nőnek nem lehet emiatt gyermeke; hogy ebből eredően mekkora az esetlegesen életre szóló testi-lelki fájdalom, hogy hány élet megy tönkre a
tudatlanság, a felvilágosítás és a megelőzés hiánya miatt.

A mai modern technológiának köszönhetően a fiatalság előszeretettel használja az információk átadására a különböző médiumokat (Facebook, Twitter, Instagram). A statisztikák szerint három fiatalból kettő állandóan online.
A LoveInfo megálmodói ezért gondolták, hogy a leghatékonyabb segítségnyújtási forma egy mobil applikáció létrehozása, ami hiteles információkat tartalmaz és a fiatalok nyelvén szól. Az alkalmazás a 12-25 éves korosztályt célozza meg.

loveinfo

Az alkalmazás ingyenesen és regisztráció nélkül letölthető; annak érdekében készült, hogy minden párkapcsolati kérdésben segítséget tudjon nyújtani fiataloknak, felnőtteknek, oktatottnak, oktatóknak egyaránt. Hasznos tanácsokat, hiteles információkat ad a szexuális együttlétre, az azelőtti és az azutáni időre vonatkozólag, hogy hogyan lehet elkerülni a ránk leselkedő veszélyeket, betegségeket, a nem várt, nem kívánt terhességet. Ezekre a helyzetekre többnyire mindig van megoldás, ám a leghatékonyabb a megelőzés.

Az alkalmazás sok fontos kérdésre tér ki képekkel illusztrálva, például

 • az intim higiéniára,
 • az önvizsgálat megtanulására,
 • részletezi az anatómiát,
 • önismeretet,
 • a védekezési módszereket - s azoknak fontosságára és részleteire is kitér,
 • eloszlatja az interneten keringő tévhiteket.

Az alkalmazás fejlesztése során nagy hangsúlyt fektettek a pozitív családtervezésre.

Az alkalmazás ezeken a fontos kérdéseken kívül kitér az internethasználat veszélyeire, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen szabályokat fontos betartani, hogy ne kerüljenek a fiatalok kiszolgáltatott helyzetbe.

Külön menüpontban drogprevenciós program került elhelyezésre, mely tartalmának összeállításában a Fejér Megyei Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai voltak a tervezők segítségére.

Az alkalmazásban a vészhelyzet menüpont pedig baj esetén nyújt segítséget.

GPS segítségével megtalálhatóak

 • a nőgyógyászati szakrendelések,
 • bőr- és nemi beteg gondozók,
 • a babamentő inkubátorok,
 • családvédelmi szolgálatok

és mindezek könnyedén elérhetőek is. Ebben a menüpontban még elhelyezésre kerültek segélyvonalak is, mint például az ingyenesen hívható lelkisegély vonal, és a drogsegély vonal is.

Ezzel az alkalmazással sok kérdésre kapnak választ a fiatalok, ellentétben azzal a szituációval, amikor egy iskolai felvilágosítás alkalmával nem merik feltenni intim kérdéseiket, mert nem akarnak "leégni" társaik előtt.

A fejlesztők célja a mobilalkalmazással, hogy 20%-os statisztikai javulást érjünk el mind a kívánt terhesség, mind pedig a drogprevenció területén. A projekt az innovációt tekintve egyedülálló: azt a célcsoportot választotta ki, mely a leginkább érintett ebben a témakörben és egyben a leginkább veszélyeztetett is.
Egyértelmű és világos információkhoz juttatja a célcsoportot, és teljes mértékben egyéni elgondolás, mely saját erőből jutott el jelenlegi fejlettségi szintjére.

A tevékenységeket tekintve a megvalósulás folyamatában részt vettek felelős és komoly tudással rendelkező szakemberek, kik elhivatottságból álltak a projekt mellé:

 • Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Egészségfejlesztési osztály dolgozói
 • Fejér Megyei Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya
 • Szexológus tanácsadó
 • Ügyvéd
 • Szülész-nőgyógyász szakorvos
 • Onkológus orvos

A tervek szerint a későbbiekben a játék menüpont helyére egy kb. 200 kérdésből álló kvíz kerülne, mellyel a fiatalok ellenőrizhetik tudásukat és akár játszva tanulhatnak.

Az ötlet innovativitása abban nyilvánul meg, hogy jelenleg az egész világon nincs még egy ilyen ötleten alapuló, szexuális és tudatos egészségre nevelő, a pozitív családtervezésre tanító alkalmazás.

Az eredmények és hatások fenntarthatósága a tudás biztosításával mindenképp hasznos, hiszen ha a fiatalok körében egyre ritkábbá válnak a nem kívánt terhességgel járó testi és lelki megpróbáltatások, akkor az erőfeszítés már elérte a célját.

Minél szélesebb körben válik elterjedté az alkalmazás használata, annál nagyobb az eredményességi mutató. Ez természetesen nem pénzben mérhető profit, azonban ha abból az aspektusból tekintünk az eredményességre, hogy a költségvetést és az egészségügyi kasszát kevésbé terhelik az elkerülhető orvosi és egyéb jellegű beavatkozások/kezelések, akkor máris pénzben is kifejezhetővé válik az alkalmazás hasznossága.

A tervek között szerepel a fiatalok igényeit szem előtt tartva az alkalmazás folyamatos megújítása grafikailag és tartalmilag egyaránt. A fejlesztők elmondása szerint munkájuk során a legnagyobb nehézség talán a prüdéria legyőzése volt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kabinet Iroda is elismerő nyilatkozatot küldve ismerte el a program szükségességét.

Langmár Bettina, a LoveInfo mobil alkalmazás ötletgazdája, tulajdonosa

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja