SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiből lesz a netes zaklató?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-05-22
A tipikus netes zaklató fiú - és őt is bántották korábban.
Kiből lesz a netes zaklató?

Az átlagember fejében a "bántalmazás" szó hallatán egy csapat nagy növésű fiú ugrik be, akik a náluk kisebbeket veszik körbe és heccelik vég nélkül. Ezzel szemben a netes zaklatókat inkább kiskamasz lányoknak képzeljük, mivel ehhez a tevékenységhez nem kell semmilyen fizikai erő. A valós adatok azonban azt mutatják, hogy az interneten keresztül is több fiú bántja a másikat, mint lány.

 

Felakasztotta magát a 12 éves floridai Gabriella Green

A nyomozás során kiderült, hogy a kislányt két kortársa hónapok óta cukkolta különböző közösségi médiás felületeken: trágár beceneveket aggattak rá és azt terjesztették róla, hogy nemi úton terjedő betegsége van. Az egyik bántalmazója - egy fiú - egy videóchaten történő beszélgetés közben arra biztatta, hogy ha fel szeretné akasztani magát, tegye meg minél előbb. A fiú később azt vallotta, hogy azonnal megbánta a könnyelmű kijelentését, és utána telefonon és sms-ben is el szerette volna érni Gabriellát, de nem járt már sikerrel.

A netes zaklatás fölött sok felnőtt megy el egy vállrándítással. Ahogyan egy generációval korábban az iskolában kiközösített gyerekeknek javasolták, hogy "ne is figyeljenek oda", és ahogy ez a tanács már akkor is teljesen haszontalan volt - ilyesmire ugyanis elég nehéz nem odafigyelni -, ugyanígy nem megfelelő reakció a zaklatásra panaszkodó gyereknek annyit mondani, hogy egyszerűen kapcsolják ki a gépet.

Már persze, ha a gyerek egyáltalán megemlíti a történteket a szüleinek. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy rendkívül kis részük számol be erről egy felnőttnek. A többség inkább ül a szobájában egész nap, a telefonját nyomkodva, a család pedig elégedett: a gyerek nem csavarog, nem bulizik, "biztonságban van".

Pedig mi sem áll távolabb az igazságtól.
 

Kiből lesz a netes zaklató?

A brit Demos kutatóintézet által készített felmérés alapján a fiúk nagyobb arányban bántják kortársaikat az interneten keresztül, mint a lányok: a megkérdezett 16-18 éves fiúk 32, a lányok 22 százaléka vallotta, hogy előfordult már, hogy egy másik, ismerős gyereket zaklatott a neten keresztül. Ugyanebben a felmérésben mondta a fiúk 22, a lányoknak pedig 10 százaléka, hogy időnként hírességeket próbál lejáratni hasonló módon.

A jelenség egyik érdekes mozzanata, hogy a többség azt állította, azért kezdett bele a netes zaklatásba, mert korábban ő is áldozata volt ennek. Sokan számoltak be arról, hogy a barátaik tanúi voltak annak, ahogyan valaki kipécézte őket, s ők az efölött érzett szégyenükben döntöttek úgy, hogy inkább más gyerekeken torolják meg a sérelmeiket. Más szóval: a zaklatás áldozatai mások zaklatásával igyekeznek visszaszerezni a becsületüket.

A jelenség okait a kutatók is csak találgatni tudják. Többek szerint a lányok köztudottan empatikusabb viselkedése az ok. Noha az online bántalmazás egyik legrosszabb tulajdonsága az, hogy nem látni az áldozat reakcióját, ezért olyanok is könnyűszerrel belekeveredhetnek, akik az életben soha nem csúfolnának senkit, mert sajnálják őket, úgy látszik, mégis csak működik ez a faktor a netes térben is. Persze az is lehet, hogy a lányok még a névtelen kérdőívek kitöltésekor is nehezebben vallják be, ha ilyesmit tettek.

Ugyanakkor a közösségi oldalaknak pozitív vetületük is van: a megkérdezettek 88 százaléka állította, hogy kapott már ezen a csatornán keresztül lelki-érzelmi támogatást a barátaitól, 51 százalékuk pedig szívesen osztja meg a politikával és a társadalmi kérdésekkel kapcsolatos nézeteit, ami azt jelenti, hogy sok fiatal a net segítségével kezd közügyekkel foglalkozni. Ahogy pedig a bántalmazásban, úgy a társuk megvédésében is bátrabbak ilyenkor a kamaszok, és könnyen kelnek a kipécézett társuk védelmére.

Indexkép: maxpixel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja