A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekek és az okostelefon: rosszabb a helyzet, mint azt gondoljuk

Családinet - 2018-10-01
Dr. Nicholas Cardaras véleménye a felnövekvő Y-generációról.
Gyerekek és az okostelefon: rosszabb a helyzet, mint azt gondoljuk

A szülők többsége általában tisztában van a multimédiás eszközök gyerekeikre gyakorolt negatív hatásával. Szinte napi szinten fordul elő, hogy ha elvesszük tőlük ezeket az eszközöket, képesek dühkitörést produkálni, vagy ami még rosszabb, ezek hiányában unottá, egykedvűvé válnak. Az mindannyiunk előtt világos tény, hogy a táblagépek, az okostelefonok és egyéb "kütyük" digitális drogként fejtik ki hatásukat a fiatal generációra.
 

Egy újabb kutatás szerint ezek az eszközök úgy befolyásolják az agykéreg működését, akár a kokain.

A technológia ezen új vívmányainak használatakor megnövekszik a szervezetben a dopamin szint, ami az öröm érzéséért felel, s ez hosszú távon függőséghez is vezethet.

Dr. Peter Wybrow, a kaliforniai Idegtudományi Egyetem doktora szerint tanulmányok bizonyítják, hogy ezen digitális eszközök hosszú távú használata depressziót, agresszivitást és nagymértékű szorongást okozhat, sőt akár a valóságérzés torzulását, vagy teljes elvesztését is eredményezheti.

Mint ahogyan a drogok esetében is, ezen eszközök használójára gyakorolt hatásától is terápiával lehet megszabadulni, ami azt jelenti, hogy az adott személytől teljes mértékben meg kell vonni mindenféle "digitális kütyü" használatát, sőt még a televíziót is ki kell iktatni az életéből.

Ez a digitális megtisztulás a szakemberek szerint 4-6 hetet ölel fel, ennyi időre van szüksége a károsodott idegrendszernek a regenerálódáshoz.

Mit tegyünk, hogy gyerekeink ne essenek ezen eszközök áldozatául?

"Mindenekelőtt Lego a Minecraft helyett, könyv az iPad helyett, és természet meg sport a televíziózás helyett!" - ajánlják a szakemberek.

Forrás: filantropikum.com
Indexkép: pixabay - natureaddict

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja