SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5+1 érv a gyurmázás mellett

Családinet [cikkei] - 2018-09-26
Ha eddig azt gondoltuk volna, hogy a gyurmázás nem több, mint apró csigák, golyók és különböző alakzatok formázása, szaggatása, érdemes elolvasni Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének javaslatait.
5+1 érv a gyurmázás mellett

A gyurma remek fejlesztő eszköz, amit a gyerekek is élveznek, az alábbi ötletekből ihletet meríthetünk a játékhoz.

A legtöbb családban gyurmázáshoz a készen kapható játékszetteket használják. Ezek segítségével a gyerekek fagylaltot, süteményt, hamburgert, vagy épp építkezésekhez használt elemeket készíthetnek. Persze ezek nélkül is sok mindent lehet gyurmából alkotni, a lehetőségeknek csak a gyerekek fantáziája szab határt. Attól függően, hogy mit játszunk, gyurmázással célzottan fejleszteni tudunk bizonyos képességeket. A következőkben ehhez adunk játéktippeket.


Az írásban is segít

A gyerekek szívesen segítenek, ha tésztát gyúrunk, használjuk ki a lelkesedésüket és kérjük is meg őket, hogy segítsenek! A gyúrás remek edzés a kézizmoknak, amikre pedig nagy szükség lesz, ha az iskolában „el kell bírni” a ceruzát, helyesen megfogni, vagy az ollóval bánni. Ő is kaphat külön kisebb mennyiséget a tésztából, amit alapos átgyúrás után tetszés szerint formázhat, de akár gyurmából játéksüti is készülhet az igazi mellé.
 

Színek, formák megismerésére tanít

Nézzünk szét a játékformák közt, de akár a saját sütikinyomókból is kölcsönözhetünk a következő feladathoz. Egy papírt osszunk fel egyenlő nagyságú négyzetekre. Az első oszlopba rajzoljunk olyan színeket, amilyen színűgyurmánk van, a felső sorba pedig a meglévő formákból válogassunk, mindegyik négyzetbe egy forma kerüljön. A feladat, hogy minden helyre a megfelelő színű és formájú gyurma kerüljön. Játék közben remekül lehet gyakorolni az egyes alakzatok és színek neveit is.


Számoljunk gyurmával!

A következő játékhoz szükségünk lesz egy üres tojástartóra, melynek nyitott állapotban a felső részébe dominókhoz hasonló számolólapokat helyezünk. A gyerekek gyurmából kis golyókat formáznak, majd ezekből, a lapokon szereplő pöttyök mennyiségével megegyezően töltik fel a tojástartó alsó részének egyes mélyedéseit. A feladatot tovább nehezíthetjük, ha a gyurmagolyókat nem kézzel, hanem játékcsipesszel kell a helyükre tenni.
 

Logikus gondolkodás

Egy rajzlapra rajzoljunk köröket, amiket előre megadott színek szerint színeznek a gyerekek. A színek sorrendjét mi határozzunk meg, egy sorba négy-öt kör kerüljön. A feladat, hogy a megkezdett sorokat a lapon látható ismétlődő ritmusnak megfelelően folytassanak a gyerekek. A sorokhoz gyurmából kell a soron következő színből a korongokat kialakítaniuk.


Szocializáció memóriajátékkal

A játék menete az ismert memóriajátékkal megegyező. A gyerekek gyurmából korongokat formáznak, amikkel a képeket letakarják. Körönként két korongot lehet felemelni, s ha párt találnak, megtarthatják. Az nyer, aki a játék végére több korongot gyűjtött.


Megfigyelőképesség és arányérzék

Gyurmából készíthetünk mini állatkertet is. Ennek kialakítását bízzuk a gyermek fantáziájára. Kék gyurmából vizes részeket, a zöldből füves területet is kialakíthat, szürkéből sziklákat emelhet, ahol különböző állatok laknak. Ezek megformázása nagy odafigyelést igényel, egészen aprólékosan meg kell tanulmányoznia az oroszlán, vagy az elefánt testarányait, hogy a végeredmény leginkább hasonlítson az eredetire.

Forrás: jatekliget.hu
Indexkép: flickrella

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja