A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyugalomra tanítja az agyat: Hiperaktív és figyelemzavaros gyerekeken segít a neurofeedback terápia

Kercsó Dorottya - 2018-09-28
Az agyhullámok monitorozásán alapuló technika nem csak az ADHD-s, beilleszkedési zavaros és autista gyerekek kezelésekor hatékony, hanem a tehetséggondozás területén is egyre hangsúlyosabb szerepet kap.
Nyugalomra tanítja az agyat: Hiperaktív és figyelemzavaros gyerekeken segít a neurofeedback terápia

A neurofeedback terápiát először hiperaktív és figyelemzavaros gyerekek kezelése során kezdték alkalmazni.

Később a módszert kiterjesztették a szorongásos zavarokkal küzdőkre, és sikerrel kezeltek vele agresszív és nem beszélő autista gyermekeket és fiatalokat is, akik esetében néhány hónap alatt igen látványos javulás volt megfigyelhető. Mivel a terápia lényege a koncentráció erősítése, ma már tehetséggondozó módszerként is egyre elterjedtebb: alkalmazásával sikerrel növelhető a sakkozók, a zenészek vagy akár a sportolók hatékonysága is.
 

A terápia lényege, hogy az agyhullámok befolyásolásával megtanítja az agyat a nyugalomra.

A gyermeket érdekes rajzfilm elé ültetik, a fejére speciális EEG készüléket helyeznek, amely az agyi tevékenységét monitorozza. A mese csak akkor élvezhető, ha a gyermek nyugodt: ha szorong vagy izeg-mozog, zavaró képi és hanghatások jelennek meg a képernyőn. A gyermek erre egy idő után rájön, és öntudatlanul is megpróbálja a kívánt hangulatot és magatartást elérni. Ahogy a módszer egyik hazai képviselője, Unger Ágnes fogalmaz:
"Lévén az agy egy csodálatos szervünk, igen hamar tanul! Nagyon hamar »rájön«, hogy mikor éri őt az a kellemes érzés, mikor elégül ki a kíváncsisága, és nézheti a filmet. Ennek érdekében képes a saját agyhullámait is módosítani. Ezt a módosítást az agy gyakorlással, a tréningen való többszöri részvétellel meg is tudja tanulni, és később is alkalmazza. Tehát önszabályoz."
Később ezt az állapotot a gyermek már tudatosan is el tudja érni az iskolában vagy egyéb hétköznapi helyzetekben.
 

Mivel a terápia alkalmazási területe igen széles körű, nem csak egyféle módszer létezik belőle.

Másmilyen kezelést igényel egy epilepsziás beteg, mást egy autista és mást egy kiemelkedő zenei tehetség. A lényeg – az agyhullámok befolyásolása – azonban mindegyikük esetében ugyanaz. Mivel jó eredmény csak folyamatos gyakorlással érhető el, a szakember legalább heti 2-3 alkalmat javasol, hogy a kívánatos viselkedésforma kellően be tudjon vésődni.

Indexkép: pixabaymojzagrebinfo

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja