SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meglepően sokat költenek a gyermekeik fejlesztésére a szülők és a vidék alig marad el

Családinet [cikkei] - 2018-09-13
A valamilyen fejlesztésre/terápiára szoruló gyermekek 89 százaléka magánúton is kap fejlesztést
Meglepően sokat költenek a gyermekeik fejlesztésére a szülők és a vidék alig marad el

53 százalékuk a fejlesztések több mint felét magánúton rendezi, annak jelentős ára ellenére, derül ki a most induló Fejlesztőkörök.hu fejlesztőkereső oldal 213, a gyermekét terápiára hordó szülőt megkérdező online, nem reprezentatív kutatásából.

A válaszadók 58%-a 2500 és 5500 Ft közötti árat fizet egy fejlesztésért óránként. Vidéken ez az arány 53%, míg 1 – 2500 ft körüli fejlesztéseken 5%-al többen vesznek részt az oszágos átlagnál. A szülők 72%-a 2500 ft feletti összeget fizet.

"Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy gyermek fejlesztése több féle fejlesztésből áll össze" - magyarázza Sas Gabriella a Fejlesztőkörök.hu alapítója.

"Ez a mix drágább és olcsóbb fejlesztésekből is áll, de a kutatásból egyértelműen kiderül, hogy nem ritka a 7000 és akár a 10 000 Ft feletti fejlesztési díj sem. Ez igen nagy anyagi terhet ró a szülőkre, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a válaszadók 53,3%-a elsősorban magánúton fejleszt, még ha igénybe is vesz állami fejlesztéseket is."

A válaszadók/szülők igen magas aránya - 86,5%-a - már váltott fejlesztést. 61% annak nem elég hatékony mivolta, 18,3% az ára miatt, míg 33% a fejlesztő személye miatt (több opció is bejelölhető volt).

A kutatás fontos észrevétele, hogy a szülők elsősorban a Facebook csoportokban (47%), ismerősöknél (53%) és az interneten tájékozódnak (74%), és ott is keresnek terapeutákat, a védőnők, gyermekorvosok (19%), pedagógusok (17%) ajánlásai messze elmaradnak e számok mögött.

Az autizmussal diagnosztizált gyermekek szülei körében a gyógypedagógus a legfontosabb információ-forrás, ebben a csoportban 61%-uk innen tájékozódik. A falvakban, községekben élők között pedig a Facebook mellett (61%!) még fontos a védőnő (25%) és a pedagógus véleménye is (21%)

A kevesebb mint egy éve fejlesztésre járók vezető indikátornak (problémának) a magatartászavart (44%), a mozgást (26%) és a beszédet (37%) jelölték meg. Ezek azok a területek, ahol először jelentkezik nyilvánvalóan, hogy a gyermek valamely területen elmaradással küzd. Ebben a csoportban a védőnő szerepe még kimagasló, a szülők 37 százaléka nála keres információt, tőle kér ajánlást a terapeuta személyére is. Fontos lenne, hogy a védőnő/gyermekorvos, mint elsődleges védvonal hiteles tájékoztatást tudjon adni a nehézségekkel küzdő gyermekek szüleinek.
Az is egyértelműen látszik, hogy a kevesebb mint egy éve fejlesztése járók maguk igyekeznek boldogulni: 48% kizárólag magánutón jár terápiára, míg 51%uk valamennyi állami fejlesztést is kap mellé.

"Az kiderül a kutatásból, hogy a szülők ma már tudatosak: maguk tájékozódnak, akár idegen nyelven is (30%) és főleg magán uton járnak terápiákra, maguk teremtik meg az ehhez szükséges összeget és körülményeket." - összegezte Sas Gabriella.

Indexkép: maxpixel
Forrás: zurzavaroscsalad.blog.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja