A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Otthon lenni a gyerekkel sokkal nehezebb, mint főállásban dolgozni

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-10-06
Mindenre ráérsz, nem csinálsz egész nap semmit! Ismerős? Sokan vádolják ezzel az anyákat. Pedig anyának lenni a legcsodálatosabb és a legnemesebb feladat a világon, de egyben a legkimerítőbb is - állítja több kutatás is. A munkaidő itt közel sem 8 óra, mint máshol, és még akkor is nehezebb, mint bejárni dolgozni, ha a nagyszülők is besegítenek. Egy anya nem otthon ül és egész nap játszik a gyerekkel, hanem törődik vele, ellátja, tanul vele, fejleszti, közben vezeti a háztartást és magára alig marad ideje. Keveset alszik és sokat bír, ő nem lehet beteg, mert ha kidől, akkor ki helyettesíti?
Otthon lenni a gyerekkel sokkal nehezebb, mint főállásban dolgozni

Mindenre ráérsz, nem csinálsz semmit egész nap!

Hányszor, de hányszor megkaptam ezt és az ehhez hasonló mondatokat…

 • Egész nap alszik a gyerek, nem igaz, hogy ez nem fér bele az idődbe! (Bocs, de amikor alszik, akkor próbálom összeszedni a romokat a lakásban.)
 • Hívjál már fel dumálni, úgyis mindig ráérsz nem? (Nem, nem érek rá mindig. Igazából pont ezek a csajos órákig tartó beszélgetések azok, amik már nem férnek bele.)
 • Úgyis otthon vagy a gyerekkel egész nap, igazán utánajárhatsz, hogy hogy kell ezt elintézni! (Otthon vagyok persze. Mégis többet dolgozom mint te, csak nem veszed észre!)
 • Egyébként nem unalmas egész nap otthon ülni és játszani a gyerekkel? (Nem!)
 • Olyan nagy már, muszáj mindig szórakoztatni? Miért nem játszik egyedül? (Mert szüksége van az anyukájára…)
 • Olyan jó neked, hogy ennyi szabadidőd van, hogy így otthon vagy a gyerekkel! Mit szoktál csinálni? Melyik sorozatot nézed? (Egyiket se, tudod? Nincs időm, de ezt úgysem hiszed el…)

Sokszor érzem azt, hogy akinek nincs gyereke, az nem tudja, hogy ez mivel jár. Sőt, tovább megyek. A nagyszülők is mintha elfelejtették volna már (tisztelet a kivételnek), hogy gyereket nevelni kőkemény munka, és hogy az anyának tényleg nincs ideje még magára sem. Pláne nem felesleges dolgokra.
 

Ne becsüljük alá a főállású anyákat!

Babázni, otthon lenni a gyerekkel sokkal nehezebb, mint bejárni dolgozni - állítja ezt egy Nagy Britanniában készült friss kutatás, amelyet az Aveeno Baby kozmetikumokat forgalmazó márka rendelt meg.

fáradt anya

Ketut Subiyanto fotója a Pexels oldaláról


A kutatásban 1500 édesanya és édesapa vett részt.

Az eredmény a következő:

 • A válaszadók 31 százaléka szerint főállású szülőnek lenni sokkal nehezebb, mint bejárni dolgozni.
 • 55 százalék nyilatkozott úgy, hogy igenis kemény munka otthon lenni a gyerekkel, még akkor is, ha a nagyszülők besegítenek.
 • 20 százalék pedig azt mondta, hogy a babázás kifejezetten nehéz és embert próbáló feladat.
   

Anyának lenni csodás, de megannyi stresszel és aggodalommal is jár

A felméréssel azt szerették volna elérni, hogy az édesanyák és édesapák tisztában legyenek azzal, hogy mire vállalkoztak, és tudják azt is, hogy nincsenek egyedül, rengeteg sorstársuk küzd ugyanezekkel a problémákkal, mint ők.

Rebecca Bennett szóvivő úgy fogalmazott: „Szülőnek lenni csodálatos élmény, de meg kell értenünk, hogy amikor belépünk az életünknek ebbe az új fejezetébe, akkor rengeteg stresszel és aggodalommal kell szembesülnünk.”

Egy korábbi, kétezer ember bevonásával készült amerikai felmérés hasonló eredményre jutott: eszerint az anyaság két teljes állásnak felel meg, miközben ezeknek a nőknek magukra csak 1 órájuk marad naponta, a 14 órás munkaidő mellett.

Olvasd el ezt is: Két teljes állásnak felel meg az anyaság - Neked mennyi időd van magadra egy nap?

Indexkép: Keira Burton fotója a Pexels oldaláról

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja