SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Satufék szülés után – amikor a férfi mond nemet a szexre

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-08-02
Gondosan került téma ez, amikor is "a mór megtette kötelességét, és a mór tényleg megy..."   
Igen, most olyan esetekről van szó, amikor a férfinak fáj folyton a feje, amikor udvariasan rácsukja a hálószobaajtót a feleségére és a babára, elbaktat az éjszakai edzőterembe, vagy sört iszogat egyedül a teraszon, és közben szomorúan nézi a csillagokat. Úgy éli meg, hogy rá már nincs szükség többé, az asszony és a baba teljes egységet képez, őt pedig rútul elárulták és kiközösítik.
Satufék szülés után – amikor a férfi mond nemet a szexre

Szexuális gondok szülés után - a másik oldal

Amikor anyának semmi kedve nincs összebújni

A szülés utáni szex témája sokszor kerül szóba, és szinte mindent tudunk ennek buktatóiról is. Tudjuk, hogy a szülés alatt a nő teste megváltozik, hormonális hullámvasúton ülhet, a szoptatást tanulja, fáradt a baba ellátásától, az éjszakázástól. Az anyuka viszonya változik a saját testéhez is, szégyenérzettel, idegenkedéssel, depresszióval küzdhet. Az édesanya hasán húzódhat a császármetszés utáni varrat, szivárog fenn, szivárog lenn…

A szülés utáni szex érthető módon főleg a nő szempontjából kérdéses, praktikusan szólva macerás. Ő az, aki a szülés során olyan terhelést élt át, mintha lefutott volna öt marathoni távot, a prolaktin szintje miatt esetleg hüvelyszárazsággal, azon kívül a gyógyuló hegek fájdalmával, félelemmel, fáradtsággal küzd, esetleg a párja türelmetlenségével is.

Tarthat attól is, hogy ahol kifért a baba, ott lötyögni fog a papa…

Azonban nem csak ő az, aki még küzd az új szereppel. Az egész család, és annak minden szereplője új feladatokat vesz fel, változik a család generációs felosztása, mindenki – még a baba is - szintet lép. A fiatal pár életébe belép a felelősség, az alárendelődés élménye, szerepkonfliktusok keletkezhetnek köztük, és saját szerepeiken belül is. Újra kell írni a fontossági sorrendet. A szexhez való visszatérés pillanata a házaspár számára jelzés arról, hogy párként hogyan fognak tudni tovább működni. Fontos pillanat!


...és amikor apának nincs kedve összebújni

Elképzeléseink szerint a gyermekágyi időszak alatt a férfi semmit nem lankadó érdeklődéssel várja, hogy elteljen az a bizonyos hat hét, és visszakapja a párját.
 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a férfi ebben a nehéz időszakban is úgy működik, mint a svájci óra, ha felhúzzák, akkor járni fog, mert a férfi nem olyan bonyolult lelki rendszerrel bír, mint a cizellált női partnere. A férfi ott áll az ajtó mögött tettre készen, és várja, hogy a felesége zöldre állítsa a szemafort.

Az esetek egy részében ez nem így van.

A férfi számára az egész terhesség és szülés olyasmi lehet, mintha felült volna egy vonatra, és most azt se tudja, hogy hova viszi, de leszállni már nem lehet róla. Minél érettebb személyiséggel ment bele a házasságba, gyermekvállalásba, minél jobban felkészült a szülésre, annál kevesebb lelki problémával vészeli át ezt az időszakot. Minél többet és minél egyértelműbben tudnak egymással beszélni a szükségleteikről, annál könnyebben jutnak újra egymáshoz. Ugyanis a szélsőségesen új helyzet sok rejtett neheztelést előhozhat, és

hiába várjuk el ezt a párunktól, senki nem láthat bele a másik agyába, - még akkor sem, ha félresöpri a frufruját. Kéréseinket, vágyainkat képviselnünk kell a másik ember felé.

Hallgatásból olyan magas falakat emelhetünk közénk, hogy már csak a szakember elég, hogy bakot tartson, és a segítségével átmászhassunk rajta.

Az édesanya talán már gyógyul az esetleges gátmetszés után, de az apában olyan erős gát épülhet ki, hogy maga sem érti, miképp került oda olyan gyorsan.
 

Mi történik a férfiban, amikor nem közelít a nőhöz, pedig már szabadna?
 

  1. Nem találja az új szerepét a megváltozott családi viszonyokban. Nem dolgozta ki az apasága és a kapcsolata közötti egyensúlyt, küszködik azzal, hogy megtalálja a helyét.
  2. Úgy látja, a gyermek kiszorítja őt a szerepéből, az anya és a baba olyan érzelmi összhangban van, hogy rá nincs semmi szükség, fölöslegessé vált. Az anya a babától kapja meg az intimitást, együtt alszanak, nem fér oda a párjához.
  3. Nem érzi az addig nagy adagban kapott tiszteletet, mert az anyuka csak a gyerekre figyel, esetleg utasítgatja a férfit, kiszolgáló személyzetnek használja a baba ellátásához. A férfi nem akar eszköz lenni az ágyban is.
  4. Attól fél, hogy elveszi gyermekétől az édesanyját, és bűntudata van.
  5. Benn volt a szülésen, és feldolgozatlan élményekkel küzd, főleg, ha az anya szülészeti erőszakon esett át. Megélheti azt is, hogy nem tudott segíteni, nem védte meg a párját. Ezzel az élménnyel valójában sok férfi küzd, ha nem is szokás beszélni róla.
  6. Sok visszautasítást kapott egy időben, és már nem kockáztat.
  7. Az anyukában egy funkcionális etető és pelenkacserélő gépet lát, nem találja a szülés előtti kedvesét. Ez a hozzáállás éretlennek tűnik, de a diagnosztizálás nem oldja meg a helyzetet.
  8. Csalódott, úgy érzi, csak spermadonornak kellett.
  9. Az édesanyával egy kimondatlan pozícióharcban vannak arról, hogy ki az értékesebb, ki a fontosabb kettőjük közül.
  10. Haragszik, és szex megvonással büntet. A játszma nem tudatos.
  11. Túlmisztifikálja a nőt, mint édesanyát, áhítattal néz rá, nem tudja szexuális szerepben elképzelni.

+1. A női test változása akarata ellenére ösztönös undorral tölti el, mert nem volt rá felkészülve.


Mit tegyünk, ha a férfi kedve nem maradt töretlen?

Hangolódjunk össze szellemi és lelki téren, beszélgessünk egymással, dolgozzuk fel a gondolatainkat, élményeinket. Adjunk időt egymásnak, mondjuk el, amit érzünk és gondolunk! Közös fontossági sorrendet alakítsunk ki, egyeztessünk arról, hogy ki kivel, és melyik szobában alszik!

Ha fél évig is fennáll a szexualitás csöndje, keressünk szakembert!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja