SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Legyél felelős digitális szülő!

Családinet [cikkei] - 2020-02-18
A közösségi médiában napi szinten jelen vagyunk, folyamatosan osztunk meg képet, videót vagy cikket. Ez a saját döntésünk, de vajon mi a helyzet akkor, ha gyermekünkről teszünk közzé tartalmat?
Legyél felelős digitális szülő!

Továbbra is szeretjük megosztani a világgal, ha valami jó dolog történik velünk, így van ez akkor is, amikor gyermekünk születik. Annyi változott csupán, hogy a közösségi média segítségével ez manapság még egyszerűbbé vált. A gyermekekről készült képek, videók megosztása az online térben azonban nagy felelősséget ró a szülőkre: nem mindegy például, hogy milyen gyakorisággal történik ez és persze az sem, hogy milyen helyzetbe hozzuk vele csemeténket. Vajon szeretné magáról viszontlátni az alvós képet, ha majd nagy lesz? Mi megosztanánk azt a sírós fotót saját magunkról, amit róla igen? Vagy lehet, hogy ezzel kellemetlen helyzetbe hozzuk?

Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogász szerint a gyerekek fotózása kapcsán érdemes szem előtt tartani, hogy ők mintakövetéssel tanulnak, tehát a saját telefonhasználati, fotózási szokásaink lesznek számukra az irányadóak a jövőben is.

„A fotózással a jövő számára örökítünk meg pillanatokat, de nem jó, ha ezzel a jelen  megélését kockáztatjuk. Érdemes mértéket tartani. A gyerekekre továbbá nagyon erősen hatnak a kortársaik, ezért nem csak az a kérdés, hogy ő mit gondol most vagy a jövőben egy-egy tartalomról, hanem az is, hogy a többiek mit gondolnak róla. Ami egy kisgyerek esetén cuki vagy vicces, azt később gyakran cikinek és kellemetlennek találják, viszont az internet nem felejt, ezért, ha le is törlünk valamit, az később újra felbukkanhat és gondot okozhat” – tájékoztat a szakember, hozzátéve, hogy az internet és közösségi média másik nagy kockázata abban rejlik, hogy az itt megosztott információk könnyedén kerülnek a gyerekek, sőt akár a szülők számára is idegen emberekhez.
 

6 egyszerű lépés

Ezeket gondold végig, mielőtt képet készítesz vagy posztolsz a gyerekről

Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is joguk van a magánélethez. Igaz ez akkor is, ha ők esetleg még nem tudnak róla. Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy a gyerek életkoránál fogva képes-e már felfogni, mi történik körülötte. Például tudja-e, hogy hova és miért kerül ki róla az adott tartalom. Ha ezt érthetően el tudjuk neki magyarázni és beleegyezését adja, úgy a dolog egy fokkal árnyaltabb. Ez persze nem jelenti, hogy visszaélhetünk a bizalmával.

Ha fotózunk és posztolnánk a képet, álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át, fontos-e most megosztanunk az adott tartalmat, nem adjuk-e fel érte a közösen átélhető pillanatokat. Persze örökítsük meg ezeket is, hogy évek múlva nézegethessük őket, de ami lényeges, hogy nem szükséges minden egyes momentumot a világ elé tárni.

Idei kampányával a Nestlé Baby & me is igyekszik segíteni abban, hogy minél felvilágosultabbak legyenek a szülők a digitális világban, olyan könnyen érthető tanácsokkal látva el őket, amelyek a közösségi média és a gyerekek kapcsolatára is kitérnek.  

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: TijanaM / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja