SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sosem érsz a tennivalók végére? 10 dolog, amivel időt spórolhatsz!

Németh Noémi [cikkei] - 2018-04-16
 [X]

Ha szülő vagy, a szabadidő talán már évek óta ismeretlen fogalom előtted. Anyának lenni néha olyan, mint lyukas vödörrel vizet merni - állandóan rohanunk, mégsem érünk a tennivalók végére soha. 10 ötletet gyűjtöttünk össze, amivel értékes perceket, órákat nyerhetsz - s mindezt magadra, egy kis pihenésre, feltöltődésre, vagy a családodra fordíthatod.
Sosem érsz a tennivalók végére? 10 dolog, amivel időt spórolhatsz!

“Mielőtt megszülettek a gyerekeim, azt hittem, szörnyen fárasztó az életem. Amióta anya vagyok, azt nem értem, korábban miben fáradtam el…”

Ahogy szülővé válunk, alapjaiban változik meg az életünk szinten minden területe; bizonyos dolgok átértékelődnek. Az egyik legdrágább kincsünk pedig az idő lesz. Hogyan spórolhatunk vele?


Így lehet több szabadidőd


1. Helyezd új alapokra a főzést
 

  • Ne állj órákon át a tűzhely felett: hétköznaponként válassz egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket. A rántott húst és a sütit tartalékoljátok a hétvégére. Keress a neten “villámrecepteket”, de hasznos kulcsszó lehet a “vacsora fél óra alatt” vagy a “30 perces receptek” is.
  • Ha van rá keret és még el is fér valahol, érdemes elgondolkozni egy nagy fagyasztóláda beszerzésén. Ha ez megoldható, hétvégén megfőzheted az egész heti menüt - igaz, hogy egy fél nap a főzéssel fog telni, de cserébe egész héten messziről elkerülheted a tűzhely környékét.
  • Ha lehet, tartsatok egy nagy (nagyon nagy) bevásárlást a héten, amikor mindent megvesztek előre - így nem kell naponta leszaladnod a boltba és hosszú sorokban ácsorogva múlatni a drága időd. Írjátok össze együtt, előre a heti “étlapot” - így mindent beszerezhetsz hétvégén, amire szükséged lesz.

2. Amit csak lehet, gépesíts

Főleg a konyhában lehetnek nagy segítségedre azok a gépek, amik rengeteg időt spórolhatnak a háziasszonyoknak. Egy aprítógép a zöldségeket, de akár még a húsokat is pillanatok alatt felvágja helyetted - így a főzés talán legidőigényesebb részét, az előkészítést kapásból átugrottad.
 

3. Használj mosogatógépet

Azok, akik még mindig ragaszkodnak a hagyományos mosogatás rituáléjához, s a “nőiesség” elleni merényletnek érzik a mosogatógépek térhódítását, azok valószínűleg még nem jöttek rá, hogy ezek a gépek az anyukák legjobb barátai. Használatukkal rengeteg időt, energiát, vizet és pénzt (!) spórolhatunk. Lehet, hogy már hozzászoktál az állandó esti mosogatáshoz, s persze jó érzés a hatalmas edényhalmokat eltüntetni és végül büszkén végignézni a tiszta, rendezett konyhán - de ha rápillantasz eközben az órára, fájó lehet a felismerés, hogy minimum egy órát vesz el az életedből naponta a teljes mosogatás. Nem lenne jobb ezt az időt a többiek társaságában, a kanapén elnyúlva eltölteni vacsora után? Szerezzetek be egy mosogatógépet és töltsd kellemesebben a felszabadult órákat - imádni fogod!

Mennyi időt, pénzt és energiát spórolhatsz vele? Olvasd el >> Megkönnyíti az anyukák életét: víz- és időspórolás mosogatógéppel

4. Vond be a legkisebbeket is

Tudtad, hogy már 3 éves korukban is bevonhatod a gyerekeket a házimunkába? Sőt: éppen velük teszel jót azzal, ha már pici koruktól kezdve rendre szoktatod és "dolgoztatod" őket.

Olvasd el, miért! >> Házimunka három évesen? Mégis mire jó?

Ha már óvodáskorban részt vesznek a házimunkában, rengeteg időt spórolnak majd neked, ahogy felcseperedve egyre komolyabb segítségeddé válnak az otthoni teendők elvégzésében.
 

5. Legyen mindig rend

Zoknik szétdobálva, ruhák és LEGO-darabok a lakás minden pontján, szétdobált játékok teljesen indokolatlan helyeken - a legtöbb szülő számára ismerős lehet. A legjobb, ha már egészen pici korától kezdve együtt raktok rendet, kivétel nélkül minden nap: addig nincs lefekvés, amíg nem kerülnek a helyükre a dolgok. Egy rendre szoktatott gyerek után nem kell állandóan pakolni, se nem töltitek majd a nap nagy részét azzal, hogy valamit épp kerestek. Bevallom, ezzel nekem is komoly gondjaim vannak, épp ezért állíthatom teljes bizonyossággal: a gyerekek (és magunk) utáni pakolással néha tényleg elmehet a fél nap.
 

6. Rendezd a számlákat a neten

Ma már bármit megoldhatunk otthon, a gép előtt ülve: ha száműzöd a sárga csekkeket a lakásból és átutalással rendezed a számláitokat, a posta közelébe sem kell menned többet - azt senkinek sem kell bemutatnunk, hány órát szabadíthatsz így fel, amit eddig sorban állással töltöttél.


Kép: bruce mars / Pexels
 

7. Vásárolj online

Napról napra egyre több áruházban vásárolhatsz a neten: az online bevásárlás rohamos terjedésének és népszerűségének köszönhetően ma már nem számít luxusnak a házhozszállítás, pláne akkor, ha egy bizonyos érték felett vásárolsz és ingyenessé válik a szállítás.
 

8. A nagy időrabló: a sorban állás
 

  • Némi előretervezéssel módszeresen elkerülheted a tömeget s így a hosszas sorban állást is: postára vagy okmányirodába például sem a délutáni csúcsforgalomban, sem nyitásra (!) nem érdemes érkezni, mert a legtöbb helyen hosszú, kígyózó sorral találja szemben magát az alkalmazott, aki a "zárva" táblát átfordítja és megnyitja a bejáratot. Célszerűbb elintézni előbb a bevásárlást, a postára pedig nyitás után negyed-fél órával érkezni, amikor már kiszolgálták a nyitásra odagyűlt tömeget.
  • A BKV-bérleteket is érdemes úgy időzíteni, hogy ne pont a hó elején járjanak le, hanem pár nappal később - a hónap első napjaiban bárhol is szeretnéd megvenni az új bérleteket, hosszú sorokba ütközöl majd; pár nap múlva ugyanaz a sor viszont feleolyan hosszú sem lesz.
  • Ha orvoshoz kell mennetek, mindig kérj időpontot, akkor is, ha ez nem feltétel. A gyermekorvosokhoz általában még aznapra is tudnak szabad időpontot adni, épp azért, mert a legtöbben nem élnek a lehetőséggel.
     

9. Lődd ki a wifit (és a mobilnetet is!)

Gyakran torkollhat több órás Facebookozásba az, ha "csak rápillantunk a telefonunkra". Mindig ír valaki, amire válaszolni kell, esetleg mi kezdünk el másokat zaklatni, majd egyre több érdekes cikk vagy reklám ugrik elénk, amit muszáj megnéznünk - s mire észbekapunk, már eltelt a fél délután. Meg fogsz lepődni, milyen sok időd szabadul fel és mennyivel gyorsabban haladsz az egyéb dolgaiddal, ha pár órára száműzöd az életedből a telefont.

Olvasd el egy új kutatás eredményét! Fordult a kocka: a kamaszok is unják már, hogy szüleik folyton a telefonon lógnak


10. Segítséééég!

Ne félj segítséget kérni, vagy ha süket fülekre találsz, akkor egyenesen és határozottan felosztani a feladatokat a családtagok között. Most, hogy a gyereknevelés mellett már a nők is ugyanannyit dolgoznak, mint a férfiak, teljesen elavulttá vált az a nézet, miszerint a háztartás vezetése csak és kizárólag az anyák feladata lenne. Ez a beidegződés a legfőbb oka annak, hogy mindent magunkra vállalunk, és végül ha százfelé szakadnánk, az is kevés lenne; hogy folyton kimerültek és fáradtak vagyunk, hogy épp a legfontosabbra, a gyerekekre marad a legkevesebb időnk és energiánk - kérd és hagyd, hogy levegyenek némi terhet a válladról! Ezzel nyerheted a legtöbb szabadidőt, ami bizony neked is jár. Ha felosztjátok a közös feladatokat, nem fogod úgy érezni, hogy az élet igazságtalan és rád hárul minden otthoni feladat - ezzel pedig azt is elkerülheted, hogy észrevétlenül a mártir anya szerepébe sodródj.

"Kellett nekünk az emancipáció?

Úgy gondolom, igen! Hiszen szükségünk van azokra a jogokra, melyet kiharcoltunk magunknak! Ezzel mindannyian egyetértünk.

Viszont itt az idő, hogy némi segítséget is kiharcoljunk magunknak!"

Hajrá! :)

További információ: bosch-home.com/hu/promociok/idotakarekosduo

Indexkép: bruce mars / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja