A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kapcsolódom, tehát vagyok

Szilágyi Zsuzsa - 2018-04-04
A legtöbbünknek teljesen természetes, hogy ha valamilyen szakmában szeretnénk dolgozni, akkor bizony ismereteket kell szereznünk. Ha ügyvédek szeretnénk lenni, vagy éppen orvosok, bizony hosszú éveket kell áldoznunk a diploma megszerzésére, a tudásért, amellyel sikeresek lehetünk a választott szakmánkban, a hivatásunkban. De vajon miért gondoljuk azt, hogy a párkapcsolat, mely a legszentebb hivatás, csak úgy magától működhet? Létünk egyik legfontosabb kérdéséről van szó, amely meghatározza, milyen minőségű életet fogunk élni.
Kapcsolódom, tehát vagyok

Amikor vásárolunk egy egyszerű "kütyüt", teljesen nyilvánvaló, hogy kapunk hozzá egy több oldalas használati útmutatót. Közben pedig itt van a világ legbonyolultabb "műszere": a nő. És itt van hozzá a férfi. Kezelési kézikönyvet azonban nem kapunk egyikhez sem. Legalábbis úgy érezhetjük, hogy a lapok teljesen üresek.

Ma már számtalan lehetőség kínálkozik arra, hogy ezt az üres - mondhatnám azt is - TISZTA lapokkal teli kézikönyvet feltöltsük a számunkra fontos információkkal. Jó befektetés lehet, ha ismereteket szerzel a párkapcsolatról, a társad tulajdonságairól, szükségleteiről és gondolkozásáról.

De még ezt is megelőzi a kérdés: ismered-e önmagad? Tudod-e, mire vágysz, mitől félsz, mi esik nehezedre és mi az, ami lázba hoz? Tudod-e? S ki mered-e mondani magadnak? És Neki?

Segíthet a közös úton, ha tisztában vagyunk magunkkal és ezt őszintén ki is tudjuk fejezni a másik felé.

Mindannyian jövünk valahonnan, hordozzuk a múltunk terheit, sebeit, feldolgozatlan élményeit. Ha ezekkel nem vagyunk tisztában, elnyomjuk magunkban, nem engedünk teret neki, könnyen csaphatjuk be magunkat a felszínen igaznak vélt, de valójában lehet, hogy hamis vágyakkal. Vágyakkal, melyek a rohanó mindennapokban gyorsan elvárásokká válhatnak, s máris ott találhatjuk magunkat a boldogtalan életünkben. A párunk ugyanis nem akar majd ennek megfelelni. Gondoljunk csak vissza az iskolás éveinkre: ami kötelező, azt utáljuk. Imádtunk olvasni, de ha az olvasókönyvet vagy a kötelező olvasmányokat kellett elővenni, minden hajszálunk égnek állt. Számtalan ilyen példát tudnánk még mondani mindannyian.

Hogyan érhetjük el tehát, hogy a másik félnek is kedve legyen ahhoz, ami az én valódi igényem (és nem elvárásom)? Ne kényszerítsük rá az "olvasókönyvet", de csináljunk kedvet neki az "olvasáshoz"! Hadd "olvasson", amit csak akar! A lényeg az "olvasáson" van, nemde?

Az önismeret és a párkapcsolati ismeretek olyan eszközöket nyújthatnak számunkra, melyek segítenek megoldani az ilyen és ehhez hasonló nehézségeket. A másik, nem kevésbé fontos hozadéka az ismereteknek, hogy a lehetséges problémák egy része meg sem jelenik, amely gyakorlatilag egyfajta megelőzést jelent. Mennyivel szebb és könnyebb lehet az utunk, ha a gondok jelentős része elő sem jön a közös életünk során. Nem áltatnék senkit: mindig lesznek megoldandó feladatok, de nagyon nem mindegy, hogyan közelítünk hozzájuk.  

Nem trendi manapság az érzelmekről beszélni, miközben az egész életünknek ez a mozgatórugója. Ennek megélése és kifejezésre juttatása minden jól működő kapcsolat alapja.

S amit még jó, ha tudunk: mindig van választás. A lehetőség a miénk. Élhetünk úgy, ahogy megszoktuk, de legyünk nyitottak arra, hogy észrevegyük, ha a kapcsolatunk nyújtotta biztonságérzet tartós unalomba fordul. Lehet, hogy "kicsit" fájdalmas és némiképp időigényes megszerezni az ismereteket önmagunkról, a párunkról és a kapcsolatunk működési mechanizmusairól, de mindenképpen megéri.

Mit is veszíthetünk tulajdonképpen, ha félünk érezni? Ha félünk változni és változtatni? Ha félünk kilépni a komfortzónánkból? Mindent. A családot, a gyermekeinket, az egzisztenciánkat, az önbizalmunkat, az érzelmi biztonságunkat, gyakorlatilag az életünket.
 

Játékgyakorlat:

Amikor este otthon találkoztok, kérdezzétek meg egymástól, hogy vagytok. De ne csak úgy ímmel-ámmal. Erre a pár percre adjátok oda egymásnak a legmélyebb figyelmeteket, ha van rá mód meg is érinthetitek egymást és nézzetek egymás szemébe! Az is elég, ha felváltva meghallgatjátok egymást teljes odaadással. Ha kedvet érzel magadban (vagy ő fejezi ki erre vonatkozó igényét), miután ő mindent elmondott, fejezd ki, te hogyan érzed magad attól, ami vele történt, amiért úgy érzi magát, ahogy. Ezután cseréljetek, s most az adja odaadó figyelmét, aki eddig beszélt.

Ez a cikksorozat Czink Tomi, az Aranykulcs a Boldog Élethez Alapítvány és a TELJES BOLDOG CSALÁDÉRT egyesülés útmutatása. Célunk, hogy gondolatokat ébresszünk, önismereti, párkapcsolati, gyermekvállalási ismereteket adjunk a mindennapi élethez. További információk a Facebook oldalakon.

Szerző: Czink Tomi gondolatébresztői alapján, Szilágyi Zsuzsa

Indexkép: pixabay - Comfreak

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja