A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Torz képet közvetítenek a közösségi oldalak az anyaságról

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-10-11
Amióta léteznek közösségi média oldalak, azóta mindenki a legjobb oldalát akarja megmutatni rajtuk. Eleinte ritkán láttunk kócos hajú lányokat, borostás fiúkat, és a kialvatlan, karikás szemű anyukák képei sem gyakoriak. Utóbbi annyira ritka, hogy tulajdonképpen az anyaságról egy teljesen más kép alakult ki a kismamák fejében, mint amilyen a valóság.
Torz képet közvetítenek a közösségi oldalak az anyaságról

Már a sztároknak is szemet szúrt

Nemrégiben Katy Perry nyilatkozott egy amerikai magazinnak arról, hogy úgy érzi, teljesen át lett verve az anyasággal kapcsolatban, mégpedig pont a közösségi média által.

„Úgy gondolom, az összes közösségi média oldal ferde képet közvetít. Nagy, kövér hazugság, ami ott van, és ennek az igazi meghatározója az a bizonyos algoritmus, ami a posztokat válogatja. Örülök neki, hogy a saját bőrömön tapasztalhatom meg, hogy milyen is ez. Még mindig van rajtam majdnem 5 kiló felesleg, de nem sietek sehova. Igaz, már eltelt egy év a szülésem óta, de sokkal jobban érdekel a kislányom és a saját boldogságom, mint a kinézetem” – mondta az énekesnő.
 

Mit látnak a várandósok és a friss anyukák?

Egyáltalán nem meglepő Katy Perry kijelentése, hiszen rengeteg anyuka posztol már 6 héttel a szülés után olyan képet, amit egy fitneszmodell is megirigyelhetne. Mindenkinél csak boldogság létezik, a gyerek eszik, alszik, természetesen a bio kiságyában fekszik, amit egyesével válogatott árvalányhajból szőttek neki. Egyszer sem bukta ki az anyatejet, nincs hasfájása, nem sír, ha oltást kap, minden rokon kezében édesdeden alszik, és tankönyv szerint fejlődik. Anyuka pedig a szülés utáni második héten már edzőteremben izzad, és amikor a gyerek éppenhogy betölti a 6 hetes kort, már kockás a hasa. Na, ez az, ami nem létezik, vagy ha igen, akkor valaki irtózatosan szerencsés.
 

Mi a normális?

Szerencsére már a magyar sztáranyukák, és a kevésbé ismert, hétköznapi anyukák is kezdenek rájönni arra, hogy nem szégyen megmutatni, hogy milyen az, ha mondjuk nem alszik a gyerek, csak 2x40 percet egy nap; milyen az, ha órákon keresztül ringatod éjjel, és Te sem alszol; vagy milyen az, amikor nem az az elsődleges dolgod, hogy hajat moss vagy sminkelj.

A napokban Horváth Éva modell tett ki egy képet magáról, amin kócos hajjal, karikás szemekkel műanyag tálból eszi az ebédjét, ami egy kisgyerekes anyánál teljesen megszokott.
 

 

Sokan megmutatják a striáikat, a nem tökéletes hasukat, Tücsi, vagyis Aryee Claudia Dedei sem fél bikiniben pózolni, pedig az ő bőre is megsínylette az anyaságot, ami szintén teljesen rendben van.

Nem kell szégyellni, hogy megváltozik a tested, hogy más lesz a prioritás az életedben, és hogy nem jut annyi idő magadra, mint előtte. Abba gondolj bele, hogy 9 hónapig voltál várandós, a tested ennyi ideig készült fel arra, hogy természetesen vagy műtéti úton megszüld életed értelmét. Ennyi időt minimum adnod kell neki arra, hogy visszanyerje a formáját, de ha ez nem történik meg, akkor sincs probléma. Fogadd el az újat, és dolgozz azon, hogy jól érezd magad a bőrödben.

Lehet, hogy 10 kilóval több vagy, de a kisbabád imád belekapaszkodni a hasadba, és ez ad neki megnyugvást. Lehet, hogy a szoptatás miatt már nem olyan dús és fényes a hajkoronád, de más fazonnal, vagy egy erős vitaminkúrával új életet lehelhetsz bele.

A közösségi médiával kapcsolatban pedig mindig is lesznek olyan posztok, amik elferdítik a valóságot, mindig is lesznek olyan anyukák, akik a saját külsejüket fontosabbnak tartják a baba egészségnél, és mindig is lesznek olyanok, akik belekötnek azokba, akik vállalják a valóságot. Fontos, hogy ne törődj ezekkel, görgess tovább, és alkosd meg a saját értékrendedet.

Indexkép: Mateus Campos Felipe képe az Unsplash.com-on

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja