SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Változó női szerepek és szülő-gyerek kapcsolatok - valami kezd elveszni az életünkből...

Faragóné Kovács Patrícia [cikkei] - 2018-01-03
"Heó!" - üdvözöl az eladósrác az áruházban olyan hangon, mintha minimum két tojás lenne a szájában. "Szióka!" - kezdi a bájcsevegést a burgeres kislány a pénztárnál. "Jó ’apot!" - köszön be a képembe a fiam régvolt focistatársa. Nincs ezzel semmi gond. Hiszen még mindig fiatalnak érezhetem magam. Mer’ hát tegeznek. Vagy nem is ennek szól a személyes, kissé lazára vett hangnem?
Változó női szerepek és szülő-gyerek kapcsolatok - valami kezd elveszni az életünkből...

Egy ideje azon töröm a fejemet, hogy én változtam meg, vagy a világ. Netán mindketten. Gondoltam, így, negyvenen túl, az ember kezd őskövületté válni, bármennyire is tiltakozik ellene. Pedig alapvetően modern felfogású, laza anyukának tartom magam, állítólag a gyerekeim barátai, osztálytársai is így gondolják. De mégis. Ott motoszkál a fejemben az a fura érzés, hogy valami elveszett, és engem ezért tegeznek le kapásból a tinik. És nem hamvas ifjúságom zsenge bájára gondolok.

Kapcsolódó cikkünk: 'napot! és 'szlát! - az illedelmes köszönés emlékére

Kezdenek hiányozni bizonyos értékek. Mint az általánosságban vett udvariasság, a tisztelet, az „átadom a helyem a terhes anyukának meg az időseknek” természetes érzése, az anyaság feltétlen felvállalása – még úgy is, ha kicsit ÉN háttérbe kerülök –, a család fontossága, az ünnepek hangulata, a nagymamánál tartott közös ebédek íze, az őszi levél- és gesztenyegyűjtés, a téli hóemberépítés. Még az őszi alkonyatban a kéményekből leszálló füst is hiányzik…

Úgy érzem, száguld velünk a ló, és mi nem tudunk lepattanni róla. Rohan a világ, hajtjuk a karriert, a pénzt, és elsiklunk a régi – és ettől még nem divatjamúlt – értékek felett. Nem vesszük észre, hogy NEM ÉLÜNK, hanem vegetálunk.
És a gyermekeink – tisztelet a kivételnek – úgy nőnek fel, mint a kerti növények. Ha gyom kerül közéjük, elszívja előlük a tápanyagot. Legyen ez szellemi vagy lelki táplálék.

Régen a klasszikus értelemben vett ANYA fő feladata a GYERMEKNEVELÉS volt. De még mielőtt a női egyenjogúság hívei felháborodva keresnék a diszlájk gombot: nem arra gondolok itt, hogy helytelenítem a nők munkavállalását és karrierépítését. Hiszen én is dolgozó nő vagyok, aki emellett három gyereket nevel. De bevallom őszintén, én személy szerint nem bánnám, ha kicsivel kevesebb feladat hárulna rám, és több időm maradna a gyerekeimre.

Kapcsolódó cikkünk: Kellett nekünk az emancipáció?

Hiszen úgy tudunk értéket teremteni, úgy tudjuk „szépre-jóra” nevelni csemetéinket, ha az időnket áldozzuk rájuk. Hogy ne a tévés valóság show-kon szocializálódjanak, a fiúkat ne a felnőtt filmek tanítsák „udvarolni”, a lányok pedig ne életre kelt Barbie-babákként sétálgassanak a plázákban. Sőt, tovább megyek: szerintem nem is az a bizonyos ekkor-akkor-fővárosos, illetve cimboráink közt játszódó sorozatban fogják megtalálni a bölcsek kövét. Hanem nálunk, a szüleiknél. És azt az értéket közvetítik egyszer majd tovább, a saját gyermekeik felé.

Amit gyermekkorukban elmulasztunk megtanítani vagy megmutatni nekik, amire nem szánunk időt, az már nem fog beépülni a tudatukba. És esetleg önző, saját magát előtérbe helyező, ne adj' isten pénzközpontú felnőtt lesz belőle. Vagy éppen az ellenpólus: bizonytalan, helyét kereső, támogatásra szoruló óriáscsecsemő. Mert nincsenek az életében klasszikus értékek. Mert – tegyük fel – nem tanulta meg a könyvek szeretetét, mert nem szomjazik arra, hogy több tudás birtokába jusson, mert leragadt a besötétített szoba tévé/számítógép-képernyője előtti „kockulás” szintjén. Mert könnyebb volt a munkából hazatérő, hullafáradt anyának vagy apának ezt hagyni, mint elővenni a társasjátékot, és leülni vele.

Így sikkadnak el az udvariassági formulák, így lesz a csókolom tanárnőből bajusz alatt elmormogott jó’apot, és a 11 éves kislányok babázásából közös géllakkozás és kedélyes csacsogás a műszempilla-méretekről. És jobb esetben csak azokról…

Nem állt szándékomban senki érzéseit és morális értékrendjét pellengérre állítani és sárba tiporni. Egyszerűen csak úgy érzem, egyre több jelet kapunk a nagy közös éterben arról, hogy valami nagyon nem oké.

Szerintem érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy azt a száguldó paripát hogyan tudnánk kicsit megfékezni…

Fotó: Free-Photos / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja