SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hat párkapcsolati probléma, ami könnyen váláshoz vezet

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-12-07
Minden házasságban léteznek konfliktusok, és bármelyik probléma váláshoz vezethet, ha nem figyelünk oda, és nem kezdünk el időben megoldást keresni a gondjainkra. Van azonban néhány klasszikus konfliktusforrás, ami a legtöbb házasságban előbb vagy utóbb felbukkan, és nagyon gyorsan váláshoz vezethet.
Hat párkapcsolati probléma, ami könnyen váláshoz vezet

1. Pénz

Pénzről nem szeretünk beszélgetni, mert gyakran válik viták forrásává. Pedig egy párkapcsolatban már az elején érdemes tisztázni a pénzkezelés alapkérdéseit: ki dönt róla? Közös kassza vagy külön számla? Hogyan és mire gyűjtünk, mire költünk? Minden ember magával viszi a párkapcsolatába a származási családjának értékrendszerét, többek között azt is, otthon hogyan kezelték a pénzt. Amikor egy párkapcsolatban két különböző pénzügyi értékrendszer találkozik, kész is a konfliktus. Sokan azt vallják, hogy erről nem kell beszélni, mert ha igazán szeretik egymást a felek, akkor ez nem lehet probléma, nincs kihatással az életükre. Pedig nagyon is kihat a kapcsolatra, ha egy ilyen fontos kérdésben nem tudnak dűlőre jutni. Életünk 60-80%-át azzal töltjük, hogy pénzt keresünk, a maradékot pedig azzal, hogy elköltjük. Kizárt, hogy ez nincs hatással a párkapcsolatra.

Érdemes tehát már a kapcsolat elején tisztázni ezeket a fontos kérdéseket, és a beszélgetés során a gyakorlati kérdések mögött megbújó értékrendszert is feltárni. Például ha az egyik fél megszállottan szeret takarékoskodni, akkor derítse ki a pár, hogy milyen félelmek, vágyak állnak a gyűjtögetés mögött. Ha például napvilágra kerül, hogy a takarékosabb partner retteg attól, hogy öregek otthonába kerül, mint a nagymamája, akkor érthetővé válik, hogy miért fontos számára, hogy minden fillér kiadását gondosan mérlegeljék. Fontos megérteni, hogy a párom pénzügyi értékrendszere épp olyan fontos, mint az enyém. Nem jobb és nem rosszabb az övé, csak más, és számára épp olyan fontos, mint számomra a sajátom.


2. A gyerekek születése utáni kimerültség

Sajnos a legtöbb házasság az első gyerek születése után kezd el tönkremenni. Adva van két hullafáradt felnőtt, akik megpróbálják a csecsemő minden igényét kielégíteni a nap 24 órájában. Az első hónapokban, években a pár tagjainak sem ideje, sem ereje nincs arra, hogy egymással foglalkozzanak. Ebben a helyzetben az érzelmileg, szexuálisan elhanyagolt apuka könnyen elcsábul, ha egy párás szemű kolléganő ajnározni kezdi. A helyzet nem könnyű, de tudatos odafigyeléssel, együttműködéssel megoldható. Ha az apuka kiveszi a részét a gyereknevelésből, este beszáll a baba gondozásába, fürdetésébe, altatásába, akkor az anyukának lesz ideje egy kicsit szusszanni, és a pár tagjai tudnak egymással is törődni.


3. "A háztartási munka az asszony dolga"

Sajnos még sok férfi fejében él az a patriarchális elgondolás, hogy a háztartás rendben tartása az asszony dolga. Lehet, hogy ez a fajta munkamegosztás rendjén való volt, amikor a nő háztartásbeliként otthon maradt a gyerekekkel, és nem kellett munkát vállalnia.
Csakhogy napjainkban egy anya hatkarú Sivaként zsonglőrködik a gyereknevelés, munka, háztartás labdáival, és valamelyik labda folyton a földre pottyan. Leggyakrabban a háztartás az, ami utoljára marad. Ilyenkor pedig jön a hagyományos elvek szerint nevelt férfi, aki számon kéri a hulla fáradt nőt, hogy miért úszik megint a lakás. Csak azért, mert képtelenség gyereket nevelni, nyolc órában munkát végezni, és csilivili lakást fenntartani egyedül – ha a férfi egyáltalán nem vállal részt sem a gyereknevelésből, sem a háztartási munkából.

Sajnos nagyon sok olyan válással végződő párkapcsolatot látok, ahol itt csúszott el a házasság. A nő hiába jelezte újra meg újra, hogy kimerült, segítségre van szüksége, a férfi a füle botját sem mozdította, és egyáltalán nem vette komolyan a párja panaszait. Amikor pedig a nő kiborult, szakítani akart, a férfi már hiába próbált „megjavulni”, elkésett az igyekezetével.


4. Eltérő elvek, értékek a gyereknevelésben

Gyakori konfliktusforrás, hogy mit szabad a gyereknek és mit nem. Engedjük-e és meddig, hogy a kicsi a pár hálószobájában aludjon? Hagyjuk-e sírni lefekvés után? Szabad-e neki tévét nézni, internetet használni, számítógépes játékokat játszani? Muszáj-e, hogy kitűnő legyen a suliban?

Megannyi kérdés, amiben két eltérő családi háttérből érkező felnőtt egészen biztos, hogy nem fog egyetérteni. Márpedig jó lenne legalább a legfontosabb kérdésekben közös nevezőre jutni, mert a gyerek össze fog zavarodni, és igen hamar elkezdi majd kijátszani a szüleit egymás ellen. Azt gondolom, hogy ez az a kérdés, ahol időnként muszáj leülni és kompromisszumokat kötni a pár tagjainak. Mivel a gyereknevelés évezredek óta hagyományosan a nők felségterülete, a leggyakoribb hiba, hogy a nő elvei érvényesülnek ezen a téren, tekintet nélkül az apa értékeire. Ez aztán oda vezet, hogy az apa kiszorul a családból, az ő szava nem fog számítani, tehetetlennek, magányosnak, eszköztelennek érzi magát otthon. Innen pedig már csak egy apró lépés, hogy talál valakit, aki felnéz rá, és akinek számít az ő véleménye is.  


5. Közös célok hiánya

Gyakran vezet váláshoz az is, ha a párnak nincsenek közös céljai, vagy éppen az egyedi célok egymással összeegyeztethetetlennek tűnnek. Például a nő gyereket akar, a férfi pedig hallani sem akar róla. A nő szeretne egy kertvárosi családi házat, a férfi viszont a belvárosban akar lakni. Egyikük külföldre menne dolgozni, a másik maradna itthon. Kirepültek a gyerekek, és a pár tagjai ott maradtak célok, tervek nélkül, és idejük nagy részét egymás bántásával töltik ki.

A nagyon eltérő célok esetében sajnos nincs igazán jó megoldás. Abban nehéz kompromisszumot kötni, hogy legyen-e gyerekünk vagy sem. Ebben az esetben vagy enged az egyik fél, vagy valóban felbomlik a kapcsolat. Azonban a legtöbb nagyon eltérő vágy esetében azért lehet kompromisszumot kötni. Most egy kicsit még a belvárosban lakunk, aztán pár év múlva kiköltözünk a kertvárosban. Ebben az esetben az egyik félnek késleltetnie kell a céljai megvalósulását. Időről időre pedig a pár tagjainak érdemes leülnie és végiggondolni, hogy melyek a saját egyéni céljaik, hogyan tudják ebben kölcsönösen támogatni egymást, és mi az, amit együttesen akarnak megvalósítani. Egy szekér is csak akkor megy, ha a lovak egy irányban húznak. Ha a pár tagjai nagyon eltérő irányban képzelik el az életüket, akkor sajnos a szakítás felé haladnak.


6. Apró bosszúságok

Sajnos egészen apró bosszúságok is elindíthatják a házasságot a válás felé. Például ha a párom szétdobálja a koszos zoknijait, nem úgy nyomja a fogkrémet, ahogy én szeretem, nem hajtja vissza a WC-deszkát, szétmázolja az alapozót a mosdókagylón. Csupa apróság, amit eleinte szóvá sem teszünk, később viszont egyre hangosabban és egyre durvább stílusban vágjuk a párunk fejéhez. Ez a folyamat aztán vitát generál, előjönnek az elmúlt tíz év sérelmei, és egy szétdobált zokniból kiindulva már a válást fontolgatjuk. Pedig elég lett volna már az elején szólni és megkérni a másikat, hogy figyeljen egy picit jobban az igényeinkre.
Igen, lehet, hogy a kérésünkre nemleges válasz érkezik, előfordulhat, hogy a másik bosszantó szokása mélyen rögzült, de ha fontos a kapcsolatunk, akkor valahogy kompromisszumot tudunk kötni. Például figyelek arra, hogy nem a közepén nyomom a fogkrémes tubust, a párom pedig cserébe visszahajtja a WC-deszkát. A kérdés az, hogy fontos-e annyira a kapcsolatunk, hogy változtatok valamit a berögzült viselkedésemen, és törekszem-e arra, hogy ne húzzam fel magamat apróságok miatt.

A fenti problémák többsége nem megoldhatatlan. Egy kis odafigyeléssel, megbeszéléssel, a viselkedés tudatos változtatatásával megoldható lenne. Csakhogy könnyebb vádaskodni, a másikat okolni a problémák miatt, mint tudatosan végiggondolni, hogy én mit vagyok hajlandó megtenni azért, hogy megoldjuk a gondjainkat. Érdemes időnként feltenni maguknak azt a kérdést is: mi a fontosabb? Az, hogy igazam legyen, vagy az, hogy fennmaradjon a házasságunk? 

Fotó: it's me neosiam / PEXELS

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja