Igaz, hogy borban az egészség
Szőke Judit [cikkei] - 2008-09-08
Jó bor, jó egészség... ezzel az állítással kezdődik egy népdal, márpedig a paraszti kultúra a jó megfigyelésen, tapasztalaton és bölcsességen alapult. A mai magyar ember kicsit másképp gondolkodik, és másféle kényszereknek is van kitéve.
Hogy miért jelentem ezt ki ilyen határozottan a lassan közeledő szüretszezon kezdetén? Mert a Gfk még 2006-ban 13 százalékkal növekedett otthoni fogyasztást mért, addig tavaly 12 százalékos csökkenést regisztrált. A felmérés szerint a háztartások továbbra is asztali bort vásárolnak, de a kereslet folyamatosan nő a minőségi kategóriák, ezzel együtt a magasabb árak felé. A vizsgálatok szerint hosszú idő után tavaly csökkent az otthoni fogyasztásra szánt borokból megvásárolt mennyiség.
Nem csökkent viszont a vásárlók száma: 2006-ban és 2007-ben is 100 háztartásból 52 vásárolt valamilyen bort, így a fogyasztás csökkenése mögött az húzódik, hogy a vevők alkalmanként kevesebb bort tettek a kosarukba, vagy pedig ritkábban vettek bort. Az árak különben 6%-al nőttek, miközben a reálbérek csökkentek.
A bor véd
Az árkategóriákra lebontva érdekes módon nem a legmagasabb árú, minőségi borok szegmensében történt a legnagyobb visszaesés, hanem a legalacsonyabb árkategóriába tartozó asztali boroknál. Vagyis a szegények vettek kevesebbet. Az is igaz, hogy a minőségi borok nemcsak értékesebbek, hanem egészségvédő hatásuk is erőteljesebb. Ami egyébként csak mérsékelt fogyasztás esetén érvényesül.. Válasszunk tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbort, mivel a benne található fenolok és a különféle speciális anyagok a szervezetbe jutva az antioxidánsokhoz hasonlóan viselkednek, védik szervezetünket az érelmeszesedéstől és más megbetegedésektől egyaránt.
A bor egészségre kifejtett jótékony hatását már az ókorban ismerték, a rómaiak, görögök orvosságként is használták, persze csak a megfelelő mennyiségben. A mértékkel fogyasztott bor kedvező élettani hatása nem az alkoholtartalmából, hanem egyéb alkotórészeiből ered. A. szőlőben lévő magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, valamint a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet.
A szőlőhéj ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a koleszterinszintet. A savak segítik a gyomorban az emésztést.
Érdekes, hogy a bor és a multivitamin bioelem-tartalma közel megegyezik, ezért a tudósok a borban lévő anyagokat a kereskedelemben kapható multivitamin-készítményekhez hasonlítják. Az sem ok nélküli, hogy a Bibliában a bor és a szőlő 450-szer szerepel.
A borban bizonyítottan több, mint 15 vitamin található. Mennyiségük a B és P vitaminoktól eltekintve nem nagy, viszont igen kedvező az összhatás. Közismert a vörösbor fő erénye: B 12 vitamintartalma segít a vas megkötésében, a vörösvérsejtek képzésében.
Lazít, jókedvre derít
A bor mint antidepresszáns is hatékony, ugyanis az újabb vizsgálatok a szerotonin jelenlétét is valószínűsítik a borokban. Mivel hazánkban az alkoholfogyasztás mértéke és a májzsugoros halálozások száma az elmúlt 30 évben aggasztó mértékben emelkedett, mindenképpen fel kell hívni a figyelmet a túlzott fogyasztás káros hatásaira. Ezért ne feledjük: a legfontosabb a mértékletesség. Mit jelent ez? Férfiaknál napi 2-3 dl, nőknél napi 1-2 dl vörösborfogyasztás egészséges felnőttek esetében orvosilag és társadalmilag is elfogadható.
A mediterrán vidékek szülöttei el sem tudják képzelni az életüket bor nélkül. Rendszeresen borozgatnak. E mellett persze még egészségesen is táplálkoznak.
És még egy érv. Ha valaki, hát Louis Pasteur tudta… De mit is? Ő fedezte fel az alkoholos erjedés kiváltóit, a mikroorganizmusokat. Felismerte, hogy hevítéssel (pasztörizálással) azok elpusztíthatók. Ő mondta: a bor a legegészségesebb és a leghigiénikusabb valamennyi ital közül. Az is bizonyított tény, hogy az éltesebb szervezetre ugyanúgy jótékonyan hat, mint másokra. Az idősebbek kevesebb táplálékot fogyasztanak. A borban lévő fontos alkotórészek együttesen képesek arra, hogy a szervezet anyagcsere-funkcióit segítsék. Javítsák a légzést, az étvágyat, az emésztést, az agy és más szervek vérellátását, szabályozzák a szívműködést és a vérkeringést, stimulálják a pajzsmirigyet és mellékvesét. Az érlelt vörösbor az idősebb korban lévőknek ajánlható, de a fehérbor savtartalma is segíthet, ha kevés a gyomorsav.
A vörösbornak a konyhában is megvan a maga helye. Jót tesz a vadakból, a marhahúsból készült pörkölteknek. Illik a gombához, a rozmaringhoz, az szilvaleveshez. Nem rontja el a csirkemellet és aromásít bizonyos halételeket, gyümölcsmártásokat.
Meglepő, de még süteményhez is kiváló. Például a kuglófhoz

Kuglófhoz vörösbor?
Hozzávalók
30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 6 tojás, 40 dkg finomliszt, 1 kiskanál fahéj, 2 evőkanál kakaópor, 2.5 dl száraz vörösbor, 20 dkg csokoládés tortabevonó.
A margarint a cukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egyenként a cukros margarinba keverjük, majd a lisztet is beledolgozzuk. A fahéjjal meg a kakaóporral ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk, végül a vörösbort is hozzáadjuk. Kivajazott, kilisztezett kuglóformába töltjük, majd előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, majd rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni. A tortabevvonót a szokott módon felolvasztjuk, majd a kihűlt kuglófot bevonjuk vele.
Nem csökkent viszont a vásárlók száma: 2006-ban és 2007-ben is 100 háztartásból 52 vásárolt valamilyen bort, így a fogyasztás csökkenése mögött az húzódik, hogy a vevők alkalmanként kevesebb bort tettek a kosarukba, vagy pedig ritkábban vettek bort. Az árak különben 6%-al nőttek, miközben a reálbérek csökkentek.
A bor véd
Az árkategóriákra lebontva érdekes módon nem a legmagasabb árú, minőségi borok szegmensében történt a legnagyobb visszaesés, hanem a legalacsonyabb árkategóriába tartozó asztali boroknál. Vagyis a szegények vettek kevesebbet. Az is igaz, hogy a minőségi borok nemcsak értékesebbek, hanem egészségvédő hatásuk is erőteljesebb. Ami egyébként csak mérsékelt fogyasztás esetén érvényesül.. Válasszunk tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbort, mivel a benne található fenolok és a különféle speciális anyagok a szervezetbe jutva az antioxidánsokhoz hasonlóan viselkednek, védik szervezetünket az érelmeszesedéstől és más megbetegedésektől egyaránt.
A bor egészségre kifejtett jótékony hatását már az ókorban ismerték, a rómaiak, görögök orvosságként is használták, persze csak a megfelelő mennyiségben. A mértékkel fogyasztott bor kedvező élettani hatása nem az alkoholtartalmából, hanem egyéb alkotórészeiből ered. A. szőlőben lévő magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, valamint a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet.
A szőlőhéj ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a koleszterinszintet. A savak segítik a gyomorban az emésztést.
Érdekes, hogy a bor és a multivitamin bioelem-tartalma közel megegyezik, ezért a tudósok a borban lévő anyagokat a kereskedelemben kapható multivitamin-készítményekhez hasonlítják. Az sem ok nélküli, hogy a Bibliában a bor és a szőlő 450-szer szerepel.
A borban bizonyítottan több, mint 15 vitamin található. Mennyiségük a B és P vitaminoktól eltekintve nem nagy, viszont igen kedvező az összhatás. Közismert a vörösbor fő erénye: B 12 vitamintartalma segít a vas megkötésében, a vörösvérsejtek képzésében.
Lazít, jókedvre derít
A bor mint antidepresszáns is hatékony, ugyanis az újabb vizsgálatok a szerotonin jelenlétét is valószínűsítik a borokban. Mivel hazánkban az alkoholfogyasztás mértéke és a májzsugoros halálozások száma az elmúlt 30 évben aggasztó mértékben emelkedett, mindenképpen fel kell hívni a figyelmet a túlzott fogyasztás káros hatásaira. Ezért ne feledjük: a legfontosabb a mértékletesség. Mit jelent ez? Férfiaknál napi 2-3 dl, nőknél napi 1-2 dl vörösborfogyasztás egészséges felnőttek esetében orvosilag és társadalmilag is elfogadható.
A mediterrán vidékek szülöttei el sem tudják képzelni az életüket bor nélkül. Rendszeresen borozgatnak. E mellett persze még egészségesen is táplálkoznak.
És még egy érv. Ha valaki, hát Louis Pasteur tudta… De mit is? Ő fedezte fel az alkoholos erjedés kiváltóit, a mikroorganizmusokat. Felismerte, hogy hevítéssel (pasztörizálással) azok elpusztíthatók. Ő mondta: a bor a legegészségesebb és a leghigiénikusabb valamennyi ital közül. Az is bizonyított tény, hogy az éltesebb szervezetre ugyanúgy jótékonyan hat, mint másokra. Az idősebbek kevesebb táplálékot fogyasztanak. A borban lévő fontos alkotórészek együttesen képesek arra, hogy a szervezet anyagcsere-funkcióit segítsék. Javítsák a légzést, az étvágyat, az emésztést, az agy és más szervek vérellátását, szabályozzák a szívműködést és a vérkeringést, stimulálják a pajzsmirigyet és mellékvesét. Az érlelt vörösbor az idősebb korban lévőknek ajánlható, de a fehérbor savtartalma is segíthet, ha kevés a gyomorsav.
A vörösbornak a konyhában is megvan a maga helye. Jót tesz a vadakból, a marhahúsból készült pörkölteknek. Illik a gombához, a rozmaringhoz, az szilvaleveshez. Nem rontja el a csirkemellet és aromásít bizonyos halételeket, gyümölcsmártásokat.
Meglepő, de még süteményhez is kiváló. Például a kuglófhoz

Kuglófhoz vörösbor?
Hozzávalók
30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 6 tojás, 40 dkg finomliszt, 1 kiskanál fahéj, 2 evőkanál kakaópor, 2.5 dl száraz vörösbor, 20 dkg csokoládés tortabevonó.
A margarint a cukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egyenként a cukros margarinba keverjük, majd a lisztet is beledolgozzuk. A fahéjjal meg a kakaóporral ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk, végül a vörösbort is hozzáadjuk. Kivajazott, kilisztezett kuglóformába töltjük, majd előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, majd rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni. A tortabevvonót a szokott módon felolvasztjuk, majd a kihűlt kuglófot bevonjuk vele.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Az ezerarcú ecet
Következő hír
Van hulladék és van szemét
LEGOLVASOTTABB
Őrizetbe vettek egy 13 éves fiút, miután játszótéri balesetben meghalt egy 12 éves gyerek
Tragédia történt egy játszótéren: egy 12 éves fiú életét vesztette, miután leesett a körhintáról, amelyet egy elektromos kerékpár segítségével hajtottak meg. A rendőrség egy 13 éves fiút gyanúsítottként vett őrizetbe.
Kettős tragédia: egy édesapa a fia temetésén halt meg
Egy brit család szívszorító veszteségen ment keresztül, amikor Norman "Nosha" White, egy szerető apa meghalt szívrohamban fia temetésén Middlesbrough-ban. A család már amúgy is egy mély gyásszal küzdött, hiszen a fiút, David Beilickit temették augusztus 21-én, amikor az újabb tragédia lecsapott rájuk. Ez a kettős gyász mély emberi fájdalmat és összetartást mutat fel, amely mindenki szívét megérinti.
Kétéves fiú halt meg, miután az orvosok sűrített levegővel próbálták eltávolítani az orrába szorult pattogatott kukoricát
Egy rendkívül felkavaró eset rázta meg Brazíliát, amikor egy két éves kisfiú vesztette életét azután, hogy az orvosok súlyos hibát követtek el egy egyszerű orrdugulás kezelése során. A fiú orrába szorult pattogatott kukoricaszem eltávolítása közben alkalmazott sűrített levegős eljárás következtében a gyermek tüdeje és gyomra is megrepedt, ami végzetesnek bizonyult.
A szérum irizinszint és pajzsmirigyfunkció kapcsolata - újonnan felfedezett összefüggés?
Korábban már írtam arról, hogy az irizin egy sajátos hormon, amelyet az izomszövet állít elő és lényeges szerepe van a testsúly szabályozásában. Az ülő életmód ugyanis összefüggésben áll a különféle egészségügyi rendellenességekkel, mint például az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések. A legújabb kutatások kiemelték az irizin számos jótékony hatását, beleértve a zsírsejtek barnulását, az anyagcsere-folyamatok modulálását és a csontanyagcsere szabályozását.
2025/26-os tanév rendje és naptára: szünetek, vizsgák, felvételik, beiratkozások és érettségi időpontok
Hivatalossá vált a 2025/26-os tanév rendje: összesen 181 tanítási nap várja a diákokat, az első óra szeptember 1-jén csenget be, a nyári szünet pedig június 20-án kezdődik. Összegyűjtöttük a legfontosabb időpontokat a szülőknek és diákoknak - szünetek, vizsgák, felvételik, beiratkozások és témahetek részletesen.
Közösségi hozzászólások: