A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Tudtam, hogy a kisfiam lábak nélkül és egy kézzel fog születni, de nem vetettem el - úgy döntöttem, hogy szeretni fogom"

Családinet [cikkei] - 2021-10-26
Egy nagy-britanniai nő elárulta, hogy bár abortuszt javasoltak neki, miután egy ultrahangvizsgálaton kiderült, hogy a kisbabája súlyos testi fogyatékossággal jön majd a világra, ő mégis úgy döntött, hogy megtartja a gyereket. Ez Rosie Higgs és kisfia, Henry története.
"Tudtam, hogy a kisfiam lábak nélkül és egy kézzel fog születni, de nem vetettem el - úgy döntöttem, hogy szeretni fogom"

Harmadik terhességének 20. hetében Rosie Higgs megtudta, hogy kisbabája egy rendkívül ritka rendellenesség, az úgynevezett amnion köteg szindróma miatt súlyos testi fogyatékossággal születik majd. A rendellenesség lényege, hogy a magzatburok két pontja között kialakult szalag a magzat végtagjai köré csavarodik, és elzárja a vérkeringés útját, így a végtag nem tud kifejlődni, és végül akár amputációra is szükség lehet.

Az édesanyának azt tanácsolták, hogy vetesse el a gyereket, de ő a súlyos testi fogyatékosság ellenére úgy döntött, megtartja a kisfiát, és azt mondja, ez volt a legjobb döntés, amit valaha hozott.

„Nem volt kétségem afelől, hogy megtartom őt – függetlenül attól, hogy milyen tanácsot kaptam. Amikor azt mondták, hogy a babámnak csak egy keze lesz, és nem lesznek lábai, aggódtam és ideges voltam” – mondta a háromgyerekes édesanya a Daily Mail-nek.

Mivel rendelkezik tapasztalattal a speciális igényű gyerekekkel (ápolónőként dolgozik egy speciális igényű gyerekekkel foglalkozó iskolában), és férje, Peter támogatását is élvezte, már kezdettől biztos volt benne, hogy meg akarja tartani a kisfiút.

„Peter és én úgy döntöttünk, hogy Henry megérdemel egy esélyt. Peter mindenben támogatott, és minden döntést közösen hoztunk meg. Tudtuk, hogy nem akarjuk megszakítani a terhességet. Mivel minden nap speciális igényű gyerekekkel foglalkozom, tudtam, hogy Henry rendben lesz” – mondta Rosie a The Mirrornak.

Miután megtudta, milyen problémákkal küzd a baba, gondja volt rá, hogy a lehető leggyakrabban eljárjon ultrahangvizsgálatra. „Féltem a terhesség alatt. Minden négy hétben elmentem ultrahangvizsgálatra” – vallotta be.
 

Henry császármetszéssel született

Rosie Higgs kisfia, Henry (aki mostanra már majdnem másfél éves) 2020 májusában, a karantén idején született, császármetszéssel. Rosie elmondta, mennyire nehéz volt, hogy a korlátozások miatt az édesanyja nem lehetett mellette a szülésnél. De azt is hozzátette, hogy a kórházi személyzettel hatalmas szerencséjük volt.

„Nagyon elkeserített, hogy az édesanyám nem lehetett ott, különösen, mert tudtam, hogy Henry helyzete nagyon kockázatos. Szerencsére az ápolók fantasztikusak voltak. Annyira feszült voltam a terhesség alatt, és amikor Henry megszületett, az ápolók megkérdezték, szeretném-e azonnal a karomba venni, mert nagyon izgatott voltam” – mesélte Rosie. Az édesanya hangsúlyozta, hogy az első pillanattól kezdve szerette kisbabáját, ahogy a karjába vette. „Azonnal beleszerettem a kisfiamba, amint Peter a karomba adta.”


Arról is mesélt, hogy fejlődik a kis Henry

Henrynek volt egy műtétje, mert az egyetlen meglévő kezén összenőttek az ujjak, és így most már képes kézbe venni különböző tárgyakat, és a fürdővízben is tud pancsolni. Az édesanya számára az egyik legnagyobb kihívást a megfelelő ruhák megtalálása jelenti.

„Az öltöztetés nagyon nehéz, mert mindent fel kell hajtani, különben nevetségesen néz ki. Anyám szeret kötni, ezért ő készít neki ruhákat. Imádja őt, és azt mondja, egyszerűen csodálatos kisbaba” – árulta el Rosie a The Sun-nak. Azt is elárulta, hogy a kis Henry nem tud járókát használni – ez nem lenne biztonságos a számára alsó végtagok nélkül.

Henryt a testvérei, Alice és Michael is nagy örömmel fogadták és szeretik. „Alice úgy bánik vele, mintha a saját gyereke lenne. Nagyon szereti őt. Igazi második anyuka a számára. Michael autista, ezért nem fordít rá annyi figyelmet, mint Alice, de mindketten szeretik” – mondta Rosie.

Rosie Higgs arról is mesélt a Daily Mailnek, hogy boldogul a kis Henry a mindennapokban: „Probléma nélkül képes kézbe venni tárgyakat, ami meglepő. Nagyszerűen fejlődik. Boldog kisbaba, imád a székében ülni, de nagyon kell vigyáznunk. Folyton gügyög valamit, mintha hozzád beszélne, válaszolgatna neked. Reggelente a gügyögésével ébreszt. Nagyon boldog gyerek, és nem engedi, hogy a fogyatékossága visszatartsa. Ravasz kis mosolya van, és állandóan nevetgél. Imádja a nővérét.”

Az édesanya azt is megemlítette, hogy egy jótékonysági szervezettől is sok támogatást kapnak, akik végtagok nélküli gyerekeket segítenek. Azt is hozzátette, hogy a családnak idővel egy másik kihívással is meg kell birkóznia: ahogy a kis Henry növekszik, át kell alakítaniuk a lakást az ő igényeinek megfelelően. „Miközben növekszik, át kell alakítanunk a házat, mert ebből a szempontból még nem állunk készen. Emiatt aggódom egy kicsit” – mondta a Daily Mailnek.

Rosie Higgs optimizmussal tekint a jövőbe, és tökéletesnek találja a kisfiát a fogyatékosságai ellenére. „Tudom, hogy egy kicsit mindig más lesz, de lépésről lépésre haladunk, és tudom, hogy Henry képes lesz mindenen felülkerekedni. Nincs meg ugyan minden végtagja, de számomra ő tökéletes.”

Fotók: SWNS/YouTube
Forrás: Filantropikum

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja