SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Reborn babák - segítik a gyászfeldolgozást, vagy bizniszt csinálnak a szülői gyászból?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-10-26
Reborn baba - ismerős az elnevezés? A legtöbben Facebook csoportokban találkozhattunk vele, egy-egy bejegyzés keretében, amikor valaki eladni próbált egyet, vagy kiegészítőket keresett hozzá. Ami ezekben a posztokban furcsa, az az, hogy senki nem megy el mellettük szó nélkül, annak ellenére sem, hogy legtöbbször egy sima adok-veszek posztról van szó. Mindenkinek van valamilyen megjegyzése: sokak szerint "beteg dolog", mások szerint hátborzongató, és persze mindig vannak páran, akik tájékoztatják a kommentelőket, mennyire nem illő ilyen megjegyzésekkel illetni egy reborn babát. Vajon miért kelt a dolog ilyen nagy felháborodást, miért vált ki mindenkiből ekkora érzelmeket, és miért nem illő megjegyzéseket tenni ezekre a babákra?
Reborn babák - segítik a gyászfeldolgozást, vagy bizniszt csinálnak a szülői gyászból?

Kiknek szánták a reborn babákat, és mire használhatóak?

A modern reborn babák megszólalásig hasonlítanak az igazi csecsemőkre, sőt, még a tapintásuk és illatuk is megegyezik a valódi babákéval. Ugyanúgy hátracsuklik a fejük, mint az élő újszülötteké, ezért úgy kell fogni őket, ahogy egy újszülöttet fognánk. Speciális parfüm is kapható hozzájuk, amely az anyatej illatát hordozza, valamint az újszülötteknek szánt ruhák és termékek is használhatóak rajtuk. Arcuk pirospozsgás, azonban sok ember számára ijesztőek lehetnek, nem véletlenül: túlságosan élethűek, szemükből azonban hiányzik az élet, így sokakat halott kisbabákra emlékeztetnek.
 

Vajon valóban így néznek ki, vagy csak az évek óta őket övező misztikum láttatja ezt az emberekkel?

Ezeket a babákat eredetileg gyűjtőknek szánták, mára azonban széles körben elterjedtek, de nem a gyerekek között. A babák vásárlóinak egy része olyan nő, aki nem akar gyereket, esetleg nem tud teherbe esni, de nagyon vágyik a babázásra, egy ilyen baba megvásárlásával pedig ugyanúgy belengi a babaillat a házat, elmehet egy babakocsis sétára vagy vásárolhat babaholmikat.

Vannak azonban olyan vásárlók, akik egészen más okból költenek vagyonokat egy-egy reborn babára. Ők az oka annak, hogy a Facebook posztok alatt csitító kommentelőkkel találkozhatunk, és talán annak is, hogy a reborn babákat ekkora misztikum övezi. A reborn babák gyártói akár fénykép alapján is képesek elkészíteni egy-egy babát, amely a megszólalásig hasonlít a fényképen szereplő újszülöttre, és akár súlyos milliókat is elkérhetnek egy-egy ilyen alkotásért.

Nem véletlenül jött létre ez az „ágazat”: ezeket a babákat sokan kifejezetten gyászoló szülőknek ajánlják és készítik. Azoknak a gyászoló szülőknek, akik a szülés után nem gondozhatták, hordozhatták, pelenkázhatták a babájukat, ő ugyanis idejekorán elbúcsúzott tőlük: halva született, esetleg csak néhány óráig vagy napig maradt velük.
 

A gyártók sok esetben azt állítják, a babák segíthetnek a szülők gyászának feldolgozásában, sokak szerint azonban éppen az ellenkezőjét érik el vele.


Egy szakértő véleménye a reborn babákról

Horváth Enikő veszteségfeldolgozás specialistát kérdeztük meg arról, mi a véleménye a reborn babák használatáról ilyen esetekben.

- Van olyan reborn baba gyártó, aki megrendelésre fénykép alapján is készít egyedi babákat, így a szülők valóban úgy érezhetik, hogy a saját gyermeküket tartják a karjukban. A gyártók szerint termékeik segítenek feldolgozni a babák elvesztését, a reborn babát vásárlók viszont gyakorlatilag újra megteremtik gyermeküket a baba által. Azok a szülők, akik egy ilyen tragédia után reborn baba vásárlása mellett döntenek, valóban könnyebben fel tudják dolgozni gyermekük elvesztését, vagy sokkal nehezebb dolguk lesz? Végig tudnak így menni a gyászolás folyamatán, vagy elodázzák azt?

- A termék, vagyis a baba pozicionálásával van a gond. Ha gyerekeket, vagy mondjuk babagyűjtőket céloznának meg a készítők, nem éreznénk, hogy ez valahogy nem stimmel. Az, amit említett, hogy kifejezetten gyászolókat szólítanak meg, szerintem csak kivételes esetben segíthet.

Gondoljon csak bele: mielőtt a reborn babákat felfedezték a gyászoló nők, babagyűjtők vásárolták őket. A 90-es években Amerikában kezdték el vásárolni a boltban árult babákat, majd otthon még élethűbbé tették. Az arcfestést pontosították, a hajat lecserélték, hogy minél kidolgozottabb, élethűbb játékot kapjanak. Innen a reborn doll elnevezés, újjászületett baba. Később fedezték fel maguknak a gyermeküket vesztett nők a reborn babákat.

Gondoljunk csak bele, ha az, hogy a meghalt csecsemő helyett elkezdenék gondozni, magammal hordani egy méretben hasonló játékbabát, normális gyászfolyamat lenne, akkor a nők évszázadok óta játékbabával a kezükben élnék az életük egy szakaszát, mert az segít megélni a gyászt.

Abból is látni, hogy nem természetes folyamatról van szó, hogy a reborn babák tulajdonosait nehéz megtalálni és szóra bírni. Gyakran a környezetük elől is titkolják. Valószínű Ön sem ismer ilyen nőt. Én sem. Szerintem kijelenthető, hogy akármilyen megnyugvást, örömöt is jelent egy gyászolónak, ha megjelenik a reborn baba, az már komplikált gyász.
 

Joggal merül fel a kérdés, ha enyhül a fájdalom, örömérzet, megnyugvás van a baba jelenlétében, miért mondja a szakemberek többsége, hogy ez nincs rendben? Azért, mert lehet, hogy időlegesen könnyebb, de a feldolgozáshoz, továbblépéshez szükséges folyamat nem zajlik le. Betokosodik és egy adandó alkalommal kifakad, sokkal erősebben és fájdalmasabban, vagy folyamatosan háttérben meghúzódó gyulladásként fenntart egy nemkívánt állapotot, rombolva ezzel testet, lelket.

- Mégis hol lehet elfogadható a reborn babák használata?

Szerintem a gyerekeknek szánt játékon és a babagyűjtőkön kívül szerepe lehet például a demenciával küzdő idősek terápiájában, kisgyermekgondozók oktatásában, el tudom képzelni kamaszok, felelősséggel küzdő fiatal felnőttek edukálásában, bizonyos esetekben kisgyermekek felkészítésére az új testvér érkezésére. Tehát alapvetően oktatás és terápia területén.

Lehet egyfajta önkifejezés a babakészítőknek, hiszen ezek a babák műalkotások. Ekkor a készítő terápiája az alkotás. Olyan, mint a festés, zene, bármilyen alkotási folyamat. Azt is el tudom képzelni, hogy bizonyos esetekben a megakadt gyászban a terapeuta, a hónapokig vagy akár évekig tartó terápia folyamán egy ponton használhat ilyen babát ellenőrzött körülmények között, rövid időtartamban. De semmiképpen sem úgy, ahogyan most használják a gyászoló nők.

A babák elméletben a gyászoló szülőket segítik, egy-egy kifejezetten élethű reborn baba azonban akár hárommillió forintba is kerülhet. Lehetséges, hogy a gyártók mindössze hasznot akarnak húzni a gyászoló szülőkből?

Egy cégnek, egy piaci szereplőnek nincsenek érzelmei, de nem is dolga, hogy legyen. Csak reagálnak a piacra. Amire van kereslet, arra lesz kínálat is.

A labda a mi térfelünkön van. Tudatos vásárlóként megtehetnénk, hogy a gyász enyhítésére nem vásárolunk ilyen babákat. Ez döntés kérdése. Akkor kereslet hiányában lecsökkenne a gyártás a babagyűjtőkre, terápiás és oktató intézményekre.

Gyakran elfelejtjük, hogy a döntéseinknek mekkora ereje van. Gondoljuk át, ha következetesen nem használnánk műanyag zacskókat, vagy nem dohányoznánk, nem lenne kinek eladni ezeket a termékeket és visszaesne a gyártás. A gyártók csak megpróbálnak hatni ránk érzelmileg, hogy a vásárlás mellett döntsünk. A kényelmünkre a műanyag zacskóknál, a függésünkre a cigarettánál és a gyászunk okozta fájdalom csökkentése utáni vágyunkra a reborn babákkal.

A döntés mindig a miénk. Azért nehéz ez a döntés, mert igazi fájdalom van mögötte. Igazi zsigeri hiányérzet és fájdalom, amitől azt érezzük, hogy ezt nem lehet kibírni. A gyász ilyen. Számtalan módon bombázza az agyunk, az érzékeink, az érzelmeink, nem tudunk tőle szabadulni. A gyász fáj, de tudjuk, hogy az élet velejárója a halál. Nem lepődünk meg azon, ha a 95 éves nagyi meghal, mert az az élet rendje, hogy megszületünk, élünk, megöregszünk és meghalunk. Az a normális folyamat része, hogy felnőtté válunk, lesznek utódaink, nekik is lesznek utódaik, közben mi megöregedünk, végül meghalunk. Körforgás. Az azonban életellenes, körforgást megszakító, ha egy fiatal élet megszakad. Ezt sokkal nehezebb elfogadni, mert életidegen. Ezért is különösen nehéz egy gyermeket elveszíteni. Az ember nagyon nehezen tér napirendre egy ilyen veszteség felett, ilyenkor a gyász is sokkal erősebb szokott lenni, mert érthetetlen egy kis élet megszűnése.

Erre épít a reborn ipar. Nagyon jó érzés egy puha, illatos, élethű játékbabát magunkhoz ölelni, mint ahogy egy puha, bolyhos játékmacit is. Szeretjük a puha, meleg, illatos dolgokat. De nem normális, ha elkezdünk gondozni egy játékbabát. Ezt igazából szakember nélkül is tudjuk, ha a józan paraszti eszünkkel belegondolunk.

Azt javaslom, ha valaki egyedül nem tud megküzdeni a fájdalommal, válassza inkább a terápiát. Ezzel valódi megoldást kaphat, tényleges feldolgozást és egy élhetőbb életet, amelyben megnyugtató helyet kap az elhunyt gyermek. A terápia segítségével képes lesz új életet kezdeni a tragédia után. Csökken a lelki fájdalom. Könnyebben visszatalál a házaspár egymáshoz, hiszen a kapcsolatot megrendíti egy ilyen tragédia, ami kommunikációs, szexuális, anyagi és sok más problémát is hozhat. A megélt, szakemberrel támogatott gyászfolyamat segíti a házasság megtartását is.

Babát venni könnyű, a terápia nem az. A terápia munka. Enyhülést adó folyamat, de közben lehetnek nehezebb periódusok. Nem várhatjuk, hogy a terápia és a terapeuta helyettünk megoldja a dolgot, megmondja a tutit. Ez nem egy fájdalomcsökkentő pirula, hanem közös gyászmunka. Fontos a terapeuta személye. Mivel a segítő és a gyászoló is a saját személyiségét viszi a terápiába, előfordul, hogy a személyiségük nem passzol. Ez nem azt jelenti, hogy a terápia nem segít, csak annyit jelez, hogy keressen tovább. Keresse meg azt, akivel jól tud együttműködni.

Van egy anyuka, aki nemrég veszítette el a gyermekét. A választott szakember azt javasolta neki, hogy a friss gyászával küzdő anyuka pakolja el a gyerek játékait, ruháit. Ezt az anyuka nem képes megtenni, ezért nem ment többet és azt a következtetést vonta le, hogy nem érdemes szakemberhez menni, mert nem segít. Pedig ez nem így van. Annyi történt pusztán, hogy a választott pszichológussal nem tudtak megfelelően egymásra hangolódni. Az anyuka elbeszélése alapján én nem javasoltam volna ilyet ebben a korai szakaszban, de természetesen nem voltam ott, nem tudom, mi hangzott el pontosan. Lehet, hogy a szakember kevésbé volt járatos a gyermekgyászban, vagy egyszerűen csak nem passzol a személyiségük. Érdemes ilyenkor tovább keresni, mert ha sikerül megtalálni a megfelelő szakembert, hatalmas segítséget tud adni. Gyakorlatilag képes megtartani az összecsukló gyászolót, amíg már elegendő ereje lesz önmagát megtartani. Egy ilyen kapcsolat gyógyító. Támogat, megtart, segít túlélni azzal, hogy van, akinek bármilyen zaklatott, őrült gondolatot el lehet mondani, bármilyen érzést meg lehet osztani. Van valaki, aki megmutatja a mögöttes tartalmat, erőt ad és megértést. Ettől kezd el feldolgozódni a gyász.

- Mire van szüksége valójában annak, aki túlesett egy újszülött elvesztésén? Milyen lelki folyamatokon kell keresztülmennie ahhoz, hogy enyhüljön a fájdalma és folytatni tudja az életét?

- Mire van szüksége? Türelemre. Türelemre önmaga irányába. Türelemre a szeretteitől, munkáltatójától, a közösségtől, amelynek tagja. Bátran fejezze ki, hogy türelmet kér, amíg magára nem talál. Előfordulhat, hogy sürgetést tapasztal. Ne vegye magára. Felgyorsult életünkben kevesebb az idő és türelem, ráadásul a környezet gyakran nem szívesen szembesül a gyászoló fájdalmával, szeretné, ha újra a mosolygós, jókedvű nőt látná, akit megismert. Ez nem a gyászolóról, hanem a környezete megéléséről és reakcióiról szól. Ne hagyja magát befolyásolni, próbáljon nem foglalkozni a sürgetéssel. Erősítse meg magában, hogy joga van a saját ütemében gyászolni.

Elfogadásra. Elfogadni azt, hogy ez most fáj. Nem lehet megszüntetni, meg nem történtté tenni, átlépni rajta. Elfogadni, hogy belekerültünk egy nem várt, nem kívánt helyzetbe, ami rossz, fájdalmas. Úgy tud elindulni a gyász útján, ha nem küzd ellene.

Erőre. Sok-sok erőre van szükség. Erőt adhat egy telefon, egy ölelés, egy zene, egy film, egy baráti beszélgetés.

Alapfunkcióink fenntartására. A krízis, mind lelkileg, mind fizikailag felborítja a működésünket.

Normális reakció, hogy felborul az alvásciklus. Igyekezzünk pihenni, amennyit tudunk. Akár napközben pár percre, akár úgy, hogy megtámogatjuk magunkat egy nyugtató gyógyteával. Idővel javulni fog a helyzet.

Normális reakció, ha gondunk van az evéssel. Keressünk olyan ételeket, amit meg tudunk enni, és annyit együnk, amennyi jólesik. Tegyünk egy kis erőfeszítést ezen a téren. Egy idő után már könnyebben fog menni.

Próbáljunk könnyű mozgást végezni, sétálni. A természet és a mozgás együttese a testet és lelket is gyógyítja.

A gyász egyedi. Nem lehet előre meghatározni, milyen intenzitású és hosszú lesz.

A normál gyász gyermek elvesztése esetén legalább egy év, de nem ritka a több éves gyászfolyamat sem, és ez még a normalitás keretein belül van. Ez nem azt jelenti, hogy éveken keresztül az első sokk fájdalmával kell élnünk. Az intenzitás változik, a kezdeti bénultság egy idő után oldódik és bár a fájdalom marad, mégis lassan visszatér a gyászoló az életbe, visszatér a munkába, visszavesz néhány abbahagyott tevékenységet. Eközben a fájdalma erős, változó intenzitású, az életet gyakran kilátástalannak, a fájdalmát végtelennek és sosem múlónak érzi.

A második kérdésre nehéz röviden válaszolni. Egy másik cikk, vagy akár könyv témája lehetne. A folyamat nagyon egyéni, hosszadalmas és sok összetevős. Olyan ez, mint az ujjlenyomat, mindenkinek más, mégis, ha ránézünk, hasonló. Az apró eltérések viszont teljesen egyedivé teszik.

Azt javaslom – ha van ereje hozzá - olvasson gyászról szóló cikkeket, könyveket, amik megmutatják a hasonlóságokat, különbözőségeket. Szerintem sokat segít a megfelelő informálódás.

Gyakran kapok visszajelzést, hogy nagyon hálásak az információért, mert megnyugtató tudni, nem őrültek meg, normális gyászreakció a hanghallás, illat, érintés érzete, a realisztikus álmok. Normális a harag, a düh, a bűntudat. Ez segít elfogadni a saját érzéseket.

- Ha valaki a babája elvesztése után mégis reborn babát vásárol, vagy nagyon szeretne vásárolni, szakemberként mit javasolna neki?

- Azt, hogy vizsgálja meg, mi áll a döntése mögött valójában, és keressen olyan szakembert, aki segíti a folyamatot. Sokan találnak olyan ügyet, feladatot, ami a hasonló sorsú családokon segít. Fontos, hogy érezze, hogy szeretik, hogy érdemes élni szívében egy elment kis lélekkel is.

Horváth Enikő

veszteségfeldolgozás specialista, üzleti elakadás konzulens

https://www.tovabblepni.hu/lepj-tovabb-a-nehezsegbol/

 

A legtöbb ember nem szívesen beszél a gyermekek elvesztéséről, abszolút tabu téma, olyannyira, hogy ha valaki beszélni kezd róla, a beszélgetőpartnerei legtöbbször teljesen elzárkóznak, szinte sokkot kapnak, kétségbeesetten próbálják terelni a témát, vagy egyszerűen nem válaszolnak.

Az elzárkózás valahol érthető, hiszen nem tudhatjuk, ki esett már át hasonló tragédián, és senkinek nem akarjuk felszakítani a sebeit, azonban amíg tabu téma, azt sem tudhatjuk, hogyan segíthetjük a gyászoló szülőket, mi az, amivel jobbá tehetjük a helyzetüket, így magukra hagyjuk őket életük legnehezebb időszakában attól félve, hogy valami rosszat mondunk. Bár a téma mindannyiunk számára kényelmetlen és talán ijesztő is, az elzárkózással csak rontunk a helyzeten. Ehelyett próbáljunk meg tájékozódni, és ne féljünk szakemberektől tanácsot kérni, hiszen egy ilyen helyzetben fontos, hogy a környezet támogassa a gyászoló szülőket, és minden segítséget megadjon nekik a fájdalmuk enyhítésére és a gyászuk feldolgozására!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja