SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit jelent az asszertivitás?

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2021-02-16
A legegyszerűbben megfogalmazva az asszertivitás nehéz érzelmi szituációban a saját magam érdekeinek a képviselete olyan módon, hogy mindeközben a másik fél érdekeit is tiszteletben tartom. Ez a hozzáállás gyógyító hatással van az emberi kapcsolatainkra az élet minden területén, családban és munkahelyen egyaránt. Nem cél megváltoztatni, manipulálni vagy leigázni a másik felet, a cél, hogy mindenki érdekei érvényesülhessenek. A gyakorlatban az arany középutat jelenti a behódoló-alárendelt és a fenyegető-agresszív magatartásforma között. Ez valódi felnőtt viselkedés.
Mit jelent az asszertivitás?

Az asszertivitás tehát egy olyan önérvényesítő kommunikáció, amelyből minden résztvevő nyertesen kerül ki. Úgy érvényesítem az akaratomat, hogy azzal senki érdekeit nem sértem.

A valódi asszertív viselkedés alapos önismeretet kíván, hiszen feltétele, hogy békében legyek önmagammal és a világgal és a kommunikációm során is a békére törekedjek. Az asszertivitás csak akkor működik hitelesen, ha a tettek és a verbális kommunikáció ugyanazt fejezik ki. Ha a testbeszéd ellentmond a szavaknak akkor a hallgatóságunk összezavarodik, megkérdőjelezhetővé válik a hitelességünk és sikertelen lehet a békére való törekvésünk.

Az asszertív kommunikációban nagyon fontos az indulatok kikapcsolása, illetve azok helyes kezelése. A konfliktusok minden esetben értelmi síkon indulnak el és érzelmi síkon folytatódnak, ami nehezíti a megoldásukat, hiszen az érzelmek elviszik a fókuszt a megoldani valóról. Érzelmektől túlfűtötten nehéz tárgyilagosnak maradni, a legtöbbször egyáltalán nem sikerül. Az érzelmek kezeléséhez a probléma megoldására való törekvésre van szükség.

Mindez tanulható például asszertivitás tréning keretében és azok számára a legkönnyebb elsajátítani, akik hajlandóak a sziklaszilárd nézőpontjaikat feladni. Empátia, nyitottság és alkalmazkodó képesség a kulcsszavak. El kell fogadni a szabályt, ami a hétköznapokban nehezen szokott sikerülni: érzelmekkel nem vitatkozunk. Mindenkinek joga van azt érezni, amit ő akar akkor is, ha mi nem értünk egyet vele.

Az asszertív egyén tisztában van azzal, hogy mit szeretne elérni és tisztában van a másik fél igényeivel is. Emberismerete és önismerete és képesség, amellyel a megfelelő kérdéseket felteszi és értékeli a válaszokat megalapozzák a magabiztos asszertív fellépését.


Milyen az asszertív kommunikáció?

Az asszertív egyén egyes szám első személyben kommunikál. Én-üzenetekben fogalmaz, magáról beszél, mit gondol, mit érez, mit szeretne elérni. „Én így éltem meg” alapján fogalmaz. Kerüli a „te mindig így viselkedsz velem” vádaskodást.

Kerüli az általánosítást: „Mindenki követhet el hibákat” „Mindenki szokott tévedni” stb. mert tisztában van vele, hogy akkor maradhat hiteles, ha önmagáról beszél. Kerüli a vádaskodást, rágalmazást, a másokra való mutogatást.

Kerüli az általánosítást. Tudja a különbséget a „minden ember” és a „vannak olyan emberek” között.

Képes pontosan megfogalmazni a kéréseit, igényeit a megfelelő helyen és időben.

Feltételezések helyett kérdez: pontosan a lényegre koncentrálva, valódi érdeklődéssel fordulva a másik fél véleménye, ötletei iránt. Ha általánosítást tapasztal, kihámozza a lényeget, pontosít.

Kerüli a manipulációt, az érzelmi zsarolást. A véleményét nem csupán közli, érvekkel is alátámasztja.

A jó kommunikáció számára nem a partnerével való mindenben egyetértést jelenti, hanem ha úgy képviseli saját magát és a véleményét, hogy az a másik fél számára is elfogadhatóvá váljon.

Empatikus és figyelmes hallgatóság a másik felet meghallgatja.

A legfontosabb asszertív tulajdonsága pedig, hogy mindezt a beszélgető partnere kommunikációs stílusától függetlenül képes megtenni. Tehát képes egy agresszív vagy passzív beszélgető partnerrel is higgadtan véleményt cserélni, anélkül, hogy kibillenne az egyensúlyából.


Mikor ajánlott használni az asszertivitást?

Tulajdonképpen mindig ajánlott használni, de van, amikor még hangsúlyosabb szerephez jut például:

Interjúk alkalmával

Konkrétumokat hallhatnak rólad, általános információk helyett.

Kiderülhet mennyire vagy jó csapattag, mennyire lehet beilleszteni a már meglévő csapatba.

A személyedben megismerhetnek egy a konfliktusos helyzeteket remekül kezelő asszertív munkaerőt.

Nyilvánvalóvá válhat, hogy akkor is képes vagy asszertíven kommunikálni, ha a véleményed eltér a többiekétől.

A hozzáállásoddal biztosíthatod a neked bizalmat szavazóknak, hogy bármilyen külső kapcsolatban méltón, felvállalhatóan képviseled a céget.

Nyitókép: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja