SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Január az újrakezdések hónapja

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2021-01-14
Sokan éljük úgy az életünket, hogy nem is gondolunk, rá változtathatnánk. Talán nem is tartjuk lehetségesnek és azt gondoljuk, minden jól van úgy, ahogy van. Ez a hozzáállás ugyan megvéd minket a folytonos aggódástól, de azt nekünk kell eldöntenünk valóban komfortos-e az életünk, ahogyan van. 
Január az újrakezdések hónapja

Te élvezed a munkádat?

Örömmel tölt el, ha reggel felébredsz és végiggondolod, mi vár rád aznap? Meg tudod látni a mindennapok örömeit? Ha igen a válasz a kérdésekre, akkor rendben van, jó helyen vagy és komfortosan érzed magad a bőrödben. Vannak néhányan akik ezt nem mondhatják el magukról.
Jobban ráláthatunk a helyzetünkre, ha írunk egy listát, amelyre külön oszlopban összeszedjük a pozitív és negatív tényezőket, ami alapján megmutatkozik az elégedettségi szintünk. 
Az újrakezdéssel mi magunk is megújulhatunk, lelkileg is felfrissülhetünk. Új nézőpontokat, felismeréseket, lehetőségeket kaphatunk általa. Kilépve a komfortzónánkból új ajtók, ablakok nyílhatnak a világra.


Az újrakezdésre bármilyen időpont alkalmas


A nagy újrakezdések időszaka a január, de tökéletes a március vagy az augusztus is. Aminek különleges ereje van az eredmény szempontjából az a saját eltökéltségünk, lelki erejük és ennek mértéke semmilyen kapcsolatban nincs a kezdés időpontjával. Mindettől függetlenül, ha valakinek az működik, hogy egy kerek születésnap apropóján szokik le a dohányzásról, akkor legyen. A lényeg, hogy tartós legyen az elhatározás.


Legyünk felkészültek


Az új fejezethez az életünkben új döntéseket kell meghozni és mérlegre tenni mindent, ami eddig volt. Ki kell tűzni a célt, hová szeretnénk eljutni, és azt, hogyan fogjuk elérni. Készítsünk leltárt az erőforrásainkról. 
Anyagilag hogyan érintenek a változások? Ha több pénzre van szükségünk milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre az előteremtésére. 

  • Hogyan érintik a változások az időbeosztásunkat?
  • Kaphatunk-e segítséget, ha igen akkor honnan?
  • Szükség lehet profi üzleti terv megírására, ehhez pedig külső segítségre.
  • A hétköznapi kiadásaink mérlegelésére is szükség lehet.

 

Ami elengedhetetlen a változáshoz, az az önismeret


Az önismeret egy bizonyos szintjén az újrakezdés már nem is olyan nehéz. Akinek egyszer már sikerül, annak a számára könnyebb az új utakra lépés. Az önismeret segítségével felfedezhetjük belső erőtartalékjainkat és határainkat, teherbírásunkat is megismerhetjük. Tisztábban látjuk a képességeinket, lehetőségeinket és a korlátjainkat is. 


Újrakezdés kényszerből


Nyilván más helyzetből indul a válás után a nő, aki három gyermeket nevel egyedül, mint a férfi, aki kéthetente egy hétvégét foglakozik velük – jó esetben. Vannak esetek, amikor a párkapcsolati tanácsadás sem menti meg a házasságot. Ettől függetlenül még lehet a nő sikeresebb hosszú távon, ha hajlandó használni az erejét önsajnálat helyett. Az anyák a gyerekeikért végtelenül sok erőt tudnak mozgósítani magukban. 


Higgyünk saját magunkban! 


Van, aki könnyebben veszi az akadályokat és van, aki nehezebben. A lényeg hogy találjuk meg magunkban a hajtóerőt. Jól jön a külső biztatás is, de a belső motiváció elengedhetetlen.

 
Az új utakon göröngyök is előfordulhatnak


Ahogyan a mondás tartja: minden kezdet nehéz. Az elhatározással még nem vagyunk túl minden akadályon. Kitartásra is szükség van a céljaink eléréséhez. Némi idő elteltével kételyeink támadhatnak. Nem volt olyan rossz az a munkahely… biztosan én voltam a hibás… ilyenkor vegyük elő az előzetes tervezés során készített pozitív-negatív listánkat. Az ott szereplő érvek rávilágítanak majd, hogy jól döntöttünk.
Az újrakezdés során a legbiztosabb pont mindig saját magunk vagyunk magunknak. Azok az emberek, akik mögött támogató család áll, ez lehet szülő vagy házastárs, vagy akár felnőtt gyermek is, a tapasztalatok szerint sikeresebbek a terveik megvalósításában. 


Mindig kérhetünk segítséget!


Ha elakadás van, nem csak a családunkra támaszkodhatunk, hiszen előfordulhat, hogy coach, önismereti tréner, marketinges, pénzügyi tanácsadó, vagy jogi szakember segítségére van szükség a gondunk megoldásához. A rendszeres sportolás, futás jóga, meditáció, vagy olvasás is támaszunk lehet a mindennapokban. Akad, akik naplót vezetnek a változásokról, így lehetőség van visszatekinteni, honnan hová tartunk. Van, aki heti összegzést ír és van, aki rendszeresen megbeszéli egy barátjával a történéseket. 


Adjunk időt magunknak!


A döntés a változásról megszülethet azonnali elhatározásból, mások hetekig, hónapokig érlelik magukban. Az új szokások kialakulásához időre van szükség és az ennek eredményeképpen bekövetkező változások sem azonnal láthatók. A nagyon gyors változás nagy energiabefektetést igényel, és nem mindig hozza a várt eredményt. A lassabb tempó könnyebben betartható és a hitünknek is van ideje hozzáedződni a változásokhoz. 


Bármit újrakezdhetünk


Kezdhetjük a mindennapi rutinunk megváltoztatásával, az élethez való hozzáállásunkkal folytatva, a legnagyobb horderejű döntéseinket is megváltoztathatjuk. Minden nap választhatunk mást, mint eddig és minden változás egy választással kezdődik. Merjünk kilépni a komfortzónánkból, mert a bátor lépés, amit egy új tevékenység felé teszünk, lehet, hogy elsőre félelmetesnek látszik, de sok új és remek dolgot hozhat az életünkbe. Válasszuk bátran az újat, és ha valami nem működik, akkor újra választhatunk.
 

Indexkép: silviarita képe a Pixabay -en.

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja