Saláták, dresszingek
Vitaminsaláta
 
Hozzávalók:
- 
	40 dkg uborka,
 - 
	1 csomag retek,
 - 
	1 csomag újhagyma,
 - 
	1 zöldpaprika,
 - 
	1 dl tejföl,
 - 
	5 dkg juhtúró,
 - 
	2 dkg reszelt sajt, só, törött bors,
 - 
	1 citrom,
 - 
	1-2 kiskanál porcukor,
 - 
	1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma
 
Minden hozzávalót apró darabokra vágunk. A citrom levében feloldjuk a cukrot, ráöntjük az anyagokra, a sajtokat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. A tetejét apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Könnyű étel.
 
Amerikai dresszing
 
Hozzávalók
- 
	200 gr vöröshagyma
 - 
	2 csomó metélőhagyma
 - 
	3 dl olíva olaj
 - 
	5 dl borecet
 - 
	frissen őrölt fehér bors
 - 
	só
 
Keverő edénybe tesszük a lereszelt vöröshagymát, az apróra vágott metélőhagymát, és fehérborssal, sóval fűszerezzük, olívaolajjal, hígított borecettel az egészet elkeverjük. Az elkészített öntetet hűtőbe tesszük, és pár óra múlva használjuk fel.
 
Zöldfűszeres mártás
 
Hozzávalók
- 
	1/2 csésze (1,25 dl) sózott vaj,
 - 
	1/2 citrom leve,
 - 
	1 gerezd összezúzott fokhagyma,
 - 
	2 evőkanál apróra vágott zöldfűszer (metélőhagyma, tárkony, petrezselyem, stb.)
 
Keverje össze az olvasztott vajat a fokhagymával, a citromlével és a zöldfűszerekkel, s már kész is az öntet.
 
Francia dresszing
 
Hozzávalók
- 
	5 dl étolaj
 - 
	4 db tojás
 - 
	½ csomag metélőhagyma
 - 
	½ csomag petrezselyem
 - 
	0,5 dl Worcester szósz
 - 
	3 dkg mustár
 - 
	3 dl borecet
 - 
	frissen őrölt fehér bors
 - 
	só
 
A borecethez hozzáadjuk a sót, mustárt, őrölt fehér borsot, finomra vágott metélőhagymát, petrezselymet, majd Worcester szósszal megízesítjük. Jól elkeverjük, majd lehűtjük. A megmosott, leveleire szedett fejes, endívia-, madár- vagy jégsalátát tálalás előtt megforgatjuk az öntetben, majd előhűtött tálakra tálalva, az olajjal meglocsoljuk, keményre főtt, reszelt tojássárgájával megszórjuk, csíkokra vágott tojásfehérjével díszítjük.













Közösségi hozzászólások: