SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Medvehagyma szezon

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-04-19
Rövid, mindössze háromhetes a szezonja a medvehagymának, ennek a sokoldalúan használható gyógynövénynek, használjuk tehát bátran ezekben a napokban, frissítsük fel vele konyhai repertoárunkat!

A medvehagyma sokoldalú gyógyhatásairól ismert, koleszterinszint csökkentő, féreghajtó tulajdonságai  éppolyan jók, mint a gyomorra és a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatása. Mivel szárítva veszít gyógyerejéből, inkább frissen fogyasszuk. Az alábbiakban néhány receptet adunk közre, hogy segítsünk ennek a ma még nem túl ismert növénynek a felhasználásában.

Legfinomabb belőle talán  a krémleves, melyet elkészíteni pofonegyszerű.

Hozzávalók:
30-40 dkg medvehagyma levél
2 csapott evőkanál liszt
0,5 liter tej
1,5 dl tejszín
só, bors
5 dkg vaj

Elkészítés:
A felolvasztott vajon futtassuk meg a megmosott medvehagyma leveleket, míg azok össze nem esnek. Ekkor szórjuk meg a  liszttel, pirítsuk egy-két percig, majd öntsük fel a tejjel. Keverjük simára, melegítsük fel, majd töltsük a levest turmixgép poharába, és pürésítsük. Használhatunk botmixert is, de tapasztalatom szerint a turmixban jobb eredményt érhetünk el. A krémlevest töltsük vissza a lábasba, forraljuk fel, ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, végül  öntsük bele a tejszínt is. Pirított zsemlekockával, esetleg apróra vágott, pirított bacon kockákkal tálaljuk.

A medvehagyma zseniális ízesítője például túrókrémeknek is:

Hozzávalók:
15 dkg tehéntúró
10 dkg natúr krémsajt
1 evőkanál tejföl

egy marék medvehagyma apróra vágva
 
Elkészítés:
A hozzávalókból krémet keverünk. Friss péksüteménnyel, barnakenyérrel és sok primőr zöldséggel kínáljuk, ezzel párhuzamosan próbálunk nem gondolni rá, mennyi műtrágyát veszünk magunkhoz.

Pogácsába keverve is nagyon finom:
Medvehagymás, tökmagos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 dl tej
3 dkg élesztő
2-3 teáskanál só
1 dkg cukor
egy marék tökmag
egy marék medvehagyma apróra vágva
 
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, felfuttatjuk. Közben a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, sót, majd az élesztős tejet, összedolgozzuk. A tejfölt apránként adjuk a tésztához, nehogy túl lágy legyen. Végül a tökmagot gyúrjuk bele a tésztába. 20 percig pihentetjük, majd 3-4 centi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és az apróra vágott medvehagyma felét rászórjuk. Ezután félbehajtjuk, kinyújtjuk. Megint pihenő következik, szintén 20 perc, és a műveletet megismételjük: medvehagyma rászór, félbehajt, kinyújt, pihentet.

A tészta tetejét késsel berácsozzuk, a teljes tojásmennyiségből elcsent, tejjel higított sárgájával megkenjük, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és  a tepsiben még hagyjuk egy keveset pihenni, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt világosra sütjük.

Ugyanúgy készíthetünk belőle pestot is, mint a bazsalikomból.

Hozzávalók:
50 dkg medvehagyma levél
3 dkg fenyőmag (hiányában mandula vagy dió)
jó minőségű olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük turmixgép poharába, készítsünk belőle sima krémet, ezt öntsük frissen kifőtt spagettire vagy más tésztára. Tetejére reszelt parmezánt szórunk.
Azoknak, akik megkedvelték ezt a kellemesen fokhagyma ízű növényt, jól jön a recept, hogyan is tartósíthatják új kedvencüket.
A leveleket megmosva, alaposan leszárítva eltehetjük zacskóban a fagyasztóba. Felengedéskor némi levet ereszt és be is sötétedik, ez azonban nem von le semmit az értékéből.
A megmosott, megszárított leveleket ollóval, vagy késes betétű robotgéppel vágjuk apróra, nagy tálban keverjük el jó minőségű olívaolajjal, majd szorosan tömjük kimosott, kifertőtlenített üvegekbe. A levelek tetejére öntsünk vékony olajréteget, hogy elzárjuk a levegőtől. A lezárt üvegeket sötét helyen (ha van helyünk, esetleg a hűtőben) tároljuk.

 

További receptek: fakanal.freeblog.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

„Anyaként már csak árnyéka vagyok önmagamnak” - Őszinte TikTok-videók arról, hogyan változik meg egy nő a szülés után

Egyre több anya mutatja meg a TikTokon, mennyivel másabb volt az élete - és külseje - a gyerekvállalás előtt. A 30 virális videóval illusztrált trend kendőzetlenül tárja fel: anyának lenni gyönyörű, de sok nő közben elveszíti önmagát.

Meghalt Millena Brandão, a Netflix 11 éves gyerekszínésze

Tragikus hirtelenséggel hunyt el a 11 éves brazil gyerekszínész, Millena Brandão, aki a Netflix "Sintonia" című sorozatában vált ismertté. A fiatal tehetség halálát szülei jelentették be, akik megosztották a kislány megrázó betegségtörténetét.

Egy rendőrnő hősi tette: saját testével mentett meg egy éhező csecsemőt

Egy argentin rendőrnő, Celeste Ayala, megható példát mutatott emberségből és bátorságból, amikor szolgálat közben saját testével mentett meg egy éhező, elhagyott csecsemőt. Tette az egész világot megindította, és végül egy jól megérdemelt előléptetést is hozott számára.

Ingyenes hétvégével nyit a Lupa

Idén immár 10. alkalommal nyitja meg kapuit az ország legnagyobb, természetes vizű strandja, a Lupa Beach. A május 30-án induló nyitóhétvégén nem kell belépőt fizetni, mi több, pénteken, szombaton és vasárnap is nappali bulikkal és gyermekfoglalkozásokkal melegíthetünk be az idei strandszezonra.

Hihetetlen anyai teljesítmények: a világ legtöbb gyermeket szülő asszonyai

Anyák napja közeledtével különösen érdemes megemlékezni azokról az édesanyákról, akiknek elképesztő anyasága nemcsak családi szinten, de világrekordként is fennmaradt. Kik voltak ők, és hogyan voltak képesek ilyen különleges teljesítményre? Mutatjuk a három legtöbb gyermeket szülő anya történetét.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja