SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szőlő, must, sajtok és szüret... Kell ennél több az ínyenceknek?

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-14
Kamasz koromban sosem vittem mást a szüretre a hátizsákomban, mint egy szekérderéknyi pecsenyezsíros kenyeret, amit elmajszoltam a szüretelt friss gyümölccsel.
De most lássunk néhány bonyolultabb receptet, mint a zsíroskenyér! Nem kell más hozzá, mint szőlő, sajt, dió.

Szőlő, must, sajtok és szüret... Kell ennél több az ínyenceknek?

Szőlős, sajtos szendvics

Hozzávalók:

1 fürt fehér, vagy kék szőlő,
6 szelet toast kenyér,
2 kis kerek camembert sajt,
10 dkg dióbél,
2 evők. vaj, 2-3 ág citromfű,
1 citrom, só


A vajat hagyjuk megpuhulni szobahőmérsékleten, egy kiskanál citromlével és a finomra vágott citromfűvel kikeverjük. A sajtot cikkekre vágjuk, a közepükbe belenyomunk egy-egy dióbelet. A nagy szőlőszemeket leszedjük a fürtről, kettévágjuk őket, és a közepükből késheggyel kitoljuk a  magokat. A kenyérszeleteket megpirítjuk, átlósan megfelezzük, és vékonyan megkenjük a citromos vajjal. Ráteszünk mindegyikre sajtcikket, és  félbevágott szőlőszemet.


Szűzérmék szőlőmártással

Hozzávalók: 

70 dkg szűzérme,
4 dkg füstölt szalonna,
40 dkg szőlő,
1 citrom,
1 vöröshagyma,
3 dkg vaj, liszt,
babérlevél, só,
őrölt fehér bors

A sertésszüzet egyforma szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
A szőlőt átpasszírozzuk, a citromlével összekeverjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk és serpenyőben kisütjük. A szűzérméket lisztbe forgatjuk, a szalonna zsírjában  megpirítjuk az oldalaikat. A maradék zsírban megdinszteljük a finomra vágott hagymát, ezután beletesszük az átpasszírozott szőlőt. Beletesszük a húsokat, a tetejükre teszünk  egy babérlevelet, és fedő alatt puhára pároljuk. Az elpárolgott levet borral pótolhatjuk. Ha a hús megpuhult, kiszedjük, és a levet liszttel és vajjal besűrítjük. Cukorral és citromlével után ízesíthetjük.


Szőlős csirkemell, római tálban

Hozzávalók:

80 dkg csirkemell,
1 kg szőlő, citromlé,
10 dkg dióbél,
20 dkg füstölt sajt,
1-2 evőkanál méz,

A római tálat a tetejével együtt egy órával használat előtt beáztatjuk, annyi vízben, amennyi ellepi.
A csirkemellet csíkokra vágjuk, megsózzuk. A szőlőt megmossuk, felhasználhatjuk egyben is, és félbevágva kimagozva is. A római tálba beleszórjuk a szőlőszemeket, rálocsoljuk a mézet, erre fektetjük a csirkehúst, végül diógerezdeket szórunk közéjük. Az egész tetejét megszórjuk a reszelt füstölt sajttal, rátesszük az edény tetejét és hideg sütőbe toljuk. Amikor átpárolódik, levesszük a tál tetejét és rápirítjuk a sajtot.


Szőlőpuding

Hozzávalók:

4 tojás,
20 dkg cukor,
8 dl átpasszírozott szőlőlé,
2 dl facsart narancslé,
10 dkg darált dió,
2 dl tejszín,
2 evők. citromlé,
zselatin


Elkészítés:

A négy tojássárgáját elkeverjük a cukorral, gőz felett habosra keverjük. Beleöntjük a narancslevet, a citromlevet, a szőlőléből 2 decilitert, jól eldolgozzuk, majd a gőz felett  sűrűre főzzük.
A maradék 6 deciliter szőlőlében elkeverünk két evőkanál zselatint, hozzáadjuk a krémhez ezt is jól elkeverve. Amikor kihűlt, a kemény habbá vert tojásfehérjét és a  tejszínből vert habot óvatosan belekeverjük. Fagyi kehelybe vagy tálkákba adagolva 2-3 órán át hűtőben hagyjuk, hogy jól megdermedjen. A tetejét megszórjuk a darált  dióval és díszíthetjük szőlőszemekkel.


Szőlős túrótorta

Hozzávalók:

80 dkg nagy szemű szőlő,
50 dkg túró,
15 dkg porcukor,
1 citrom, 10 dkg dió,
5 dl tejszín, zselatinpor
2 cs vaníliás cukor,
babapiskóta, cherry


A szőlőszemeket félbevágjuk és a magját kitoljuk egy kés hegyével. A tejszínt kemény habbá verjük a két zacskó vaníliás cukorral.
Elkészítjük a túrókrémet, a cukrot és a citrom levét belekeverjük az áttört túróba. Négy evőkanál zselatinport feloldunk egy deciliter meleg vízben, ezt is belekeverjük a  krémbe, végül óvatosan hozzáadjuk a tejszínhabot is. A babapiskótát belemártjuk a cherrybe, és lerakjuk egy kapcsos tortaformába. A tetejére öntjük a túrókrém felét, megszórjuk szőlőszemekkel, majd ráöntjük a krém  másik felét. A tetejét megszórjuk a maradék szőlőszemekkel, és a durvára vágott dióval. Fél napig a hűtőben hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja