Ne csak edd, kend is!
Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-20
Az élesztő a kenyér és egyéb kelt tésztákhoz használt legnépszerűbb erjesztő adalék. Élesztő nélkül a liszt és a víz keverékének megsütéséből csak egy lapos valami lenne. Ki ne ismerné? De sok minden másra is alkalmas.
A reformtáplálkozás hívei arra biztatnak: együnk inkább élesztő nélküli kenyeret! Hiszen - állítják - a gyomrunkban ugyanúgy megnő a térfogata, mint kelesztés közben, hasonlóan erjedésnek indul, aminek kellemetlen, sőt káros hatásai lehetnek. Van kínálat az élesztő nélküli péksütikből is, valóban - ha nem is olcsók - nagyon finomak, laktatóak. A pászka, vagy macesz, azaz a kovásznélküli kenyér vagy lepény is helyettesítheti különben a kenyeret. Ha valaki mindenképp élesztő ellenes.
De mi is az élesztő?
Az élesztő élő mikroorganizmus, folyadékkal érintkezve aktiválódik, és gázokká alakítja a hozzáadott cukrot, majd a liszt természetes cukrait is. A keletkező gázok emelik fel a tésztát a kelesztés alatt. Mivel az élesztő élő anyag, ezért az optimális aktivitáshoz ideális körülményeket kell biztosítani. Köztudott, hogy az élesztő melegben fejti ki hatását, de a túl magas hőmérsékleten az élesztőgombák elpusztulnak. Ha pedig túl hideg folyadékot adunk hozzá, akkor a kelesztési folyamat lelassul. Ezért a folyadék optimális hőmérséklete 36°C.
Az élesztő rendkívül gazdag tápanyagokban (fehérjék, ásványi anyagok). Elsősorban B1, B2, és B12 vitaminokat tartalmaz, melyek elengedhetetlenül fontosak az idegrendszer tökéletes működéséhez. Ajánlott fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, a legyengült szervezet erősítésére, terhesség alatt. A kereskedelemben lehet kapni friss és szárított változatban. Azt olvastam, hogy egyetlen, 1 g-os pici kocka friss élesztő (oldalai 1 centiméteresek) 10 milliárd élő élesztősejtet tartalmaz.
A szárított élesztőt szobahőmérsékleten kell tárolni, míg a frisset hűtőben.
Az élesztőre nem csak a klasszikus kelesztési feladatot lehet rábízni. Van, aki magában is megeszegeti, bár nem túl gusztusos nyersen az illata és az íze. Kevesen tudják viszont, hogy az élesztőpástétom már sokkal élvezhetőbb és B-vitamin bomba.
Kenyérre pástétomkéntDe mi is az élesztő?
Az élesztő élő mikroorganizmus, folyadékkal érintkezve aktiválódik, és gázokká alakítja a hozzáadott cukrot, majd a liszt természetes cukrait is. A keletkező gázok emelik fel a tésztát a kelesztés alatt. Mivel az élesztő élő anyag, ezért az optimális aktivitáshoz ideális körülményeket kell biztosítani. Köztudott, hogy az élesztő melegben fejti ki hatását, de a túl magas hőmérsékleten az élesztőgombák elpusztulnak. Ha pedig túl hideg folyadékot adunk hozzá, akkor a kelesztési folyamat lelassul. Ezért a folyadék optimális hőmérséklete 36°C.
Az élesztő rendkívül gazdag tápanyagokban (fehérjék, ásványi anyagok). Elsősorban B1, B2, és B12 vitaminokat tartalmaz, melyek elengedhetetlenül fontosak az idegrendszer tökéletes működéséhez. Ajánlott fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, a legyengült szervezet erősítésére, terhesség alatt. A kereskedelemben lehet kapni friss és szárított változatban. Azt olvastam, hogy egyetlen, 1 g-os pici kocka friss élesztő (oldalai 1 centiméteresek) 10 milliárd élő élesztősejtet tartalmaz.
A szárított élesztőt szobahőmérsékleten kell tárolni, míg a frisset hűtőben.
Az élesztőre nem csak a klasszikus kelesztési feladatot lehet rábízni. Van, aki magában is megeszegeti, bár nem túl gusztusos nyersen az illata és az íze. Kevesen tudják viszont, hogy az élesztőpástétom már sokkal élvezhetőbb és B-vitamin bomba.
Hogyan készül? Felverünk két egész tojást, teszünk bele 3 evőkanálnyi zsemlemorzsát, és hagyjuk kissé duzzadni. Közben pici zsiradékon pirítsunk világosra egy közepes nagyságú, apróra vagdalt vöröshagymát, tehetünk hozzá pár gerezd fokhagymát is, majd keverjük bele a tojásba áztatott zsemlemorzsát és az előzőleg másfél deci tejben felfuttatott 5 dkg élesztőt. Kevergetve kis lángon 8-10 percig összedolgozzuk. A tűzről levéve sóval, borssal, édes-nemes paprikával és mustárral, petrezselyemzölddel, borsikával ízesítjük. Ha híg, tegyünk hozzá még zsemlemorzsát, ha azonban sűrű, egy kevés olívaolajat. Hűtsük le, majd bármilyen zöldséggel megspékelve kenhetjük kenyérre, mint bármely más hideg pástétomot. Így már sokkal finomabb.
Bőrre, hajra
Bőrre is használhatjuk, no nem a pástétomot, hanem a belőle készült pakolást. Főleg zsíros bőrűeknek tesz jót. Kevés élesztőt langyos tejjel vagy kefírrel elkeverünk és felvisszük a bőrre. Ha száradás után nem mossuk le, dörzsöléssel egyben a bőrradírozást is kipipálhatjuk. Egy evőkanálnyi élesztőt elkeverünk kevés vízben, és a hajvégekre kenjük. 20 percig rajta hagyjuk, majd jó alaposan leöblítjük. Ettől könnyen fésülhető lesz a haj.
Következő hír
Keveset tudunk az eredetéről, de nagyon szeretjük
LEGOLVASOTTABB
Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon
A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.
Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben
Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.
Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon
Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.
Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?
Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?
Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt
Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.













Családinet hozzászólások: