SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mozgás és étkezés

Családinet [cikkei] - 2006-12-07
Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy a hűvösebb őszi napokon milyen testmozgást válasszon. Mert mozogni ugyebár kell.
Mozgás és étkezés

A szakemberek véleménye szerint a fejlődésben levő fiatal szervezetnek legkevesebb napi 1 órányi, a felnőtteknek hetente legalább három alkalommal 30-45 percnyi mozgásra van szüksége. Nyáron ez többnyire nem okoz problémát, hiszen egy kiadós séta, kerékpározás vagy éppen a tánc is eleget tesz a szervezet mozgásigényének, de ősszel és télen nem biztos, hogy van kedvünk egy hosszabb gyalogláshoz.

Nagyon fontos, hogy - évszaktól függően - mindenki olyan mozgást válasszon, amihez kedvet érez, és ami inkább szórakozás, mintsem megerőltető fizikai tevékenység a számára. A rendszeres testmozgás nemcsak a fizikai erőnlétet, de a lelki kiegyensúlyozottságot is növeli.

 

A másik gyakran előforduló kérdés: mit együnk, ha sportolunk?

A rendszeres, napi testmozgás nem igényel semmiféle különleges étkezést, ugyanúgy, mint ahogy az egészséges táplálkozásban, nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek. Fontos, hogy a szervezetbe vitt energia a felhasznált kalóriával legyen egyensúlyban, ebben az esetben nincs hízás sem fogyás.

"Sokan esnek abba a hibába, hogy egy-egy edzés után felfalják a hűtőszekrény tartalmát - mondván, hogy most úgyis mozogtam. Ilyenkor nem ártana utánaszámolni, hogy a leadott és bevitt energia között micsoda különbségek lehetnek. Azt, hogy egy meghatározott idő alatt ki, mennyi kalóriát éget el, függ a testedzés erősségétől és a testsúlytól is. A lenti táblázatban utánanézhet mennyi kalóriát égetett el! " - hívja fel a figyelmet Fekete Krisztina dietetikus.  Ráadásul az étel elfogyasztása után kb. 20 perccel jelentkezik a jóllakottság érzése, így testmozgás után is a lassú étkezés ajánlott.

 

Aki rendszeresen sportol, érdemes kitapasztalni, milyen ételfajtát és milyen mennyiségben kell fogyasztani, hogy a leadott energiát pótolja, ne érezzen éhséget, de ne is vigye túlzásba az energiabevitelt. Fontos, hogy az elveszített tápanyagok közül a szénhidrátok visszapótlása megtörténjen, amelyre itt vannak például a tésztaféleségek. Nemcsak ízletesek, hanem jelentős szénhidrát tartalmuk miatt nagyon laktatóak is, így egy-egy kiadós mozgás után garantáltan elmúlik az éhségérzet kisebb adag tésztaételtől is. A tojásos tészták pedig "sajátos" összetételüknek köszönhetően egyéb kedvező hatást is gyakorolnak a szervezetre.

És még egy előny: a gyorsaság. Ki nem volt már olyan helyzetben, amikor az esti edzés után farkaséhesen tért haza, és 15 perc alatt egy kész tésztasalátát vagy tésztamártás dobott össze. És ilyenkor még az sem gond, ha vendégeket is várunk...

Energiatáblázat

 

Energiafelhasználás egy óra alatti tevékenységhez, testtömeg kilogrammonként (kcal) Az élelmiszer kalória értékek 100 grammra vonatkoznak kivéve, ha más a feltüntetett egység (kcal)
alvás 0,93 uborka 10
fekvés 1,10 paradicsom 20
ülés 1,43 alma 30
szellemi munka 1,45 tojás (1db) 70
számítógépes munka 1,53 tejeskávé cukorral (2 dl) 80
állás 1,58 sör (2 dl) 80
gépkocsivezetés 1,60 Coca Cola (2 dl) 80
séta (3 km/óra) 2,75 banán 100
járás (4 km/óra) 2,86 csirkehús 110
streching (nyújtás) 3,00 kefír (egy pohár) 114 
háztartási munka 3,43 tej (2 dl) 120
kerékpározás (9 km/h) 3,57 marhahús (sovány) 120
evezés (3 km/h) 3,66 sertéshús (sovány) 150
sietés (6 km/óra) 3,70 fagylalt (2 gombóc) 150
lovaglás (trapp) 4,20 zsemle (1 db) 150
mellúszás (1,2 km/óra) 4,40 sonka 160
asztalitenisz 4,50 bor (asztali) (2 dl) 160
korcsolyázás (12 km/óra) 5,01 pizza 220
teniszezés 5,14 sült krumpli (olajban) 220
tánc (tangó, keringő) 5,14 fehér kenyér 260
kerékpározás (15 km/óra) 5,38 sajt (Óvári) 290
lovaglás (galopp) 6,70 hamburger (sajtos)(1 db) 310
gimnasztika 6,71 sertéshús (kövér) 400
úszás (intenzív) 6,90 torta (csoki) 440
kenuzás (7,6 km/óra) 8,10 libamáj 450
kerékpározás (21 km/óra) 8,71 kolbász 460
vívás 8,75 téliszalámi 520
sífutás (9 km/óra) 9,00 pálinka (2 dl) 520
evezés (6 km/óra) 9,30 csokoládé 560
futás (9 km/óra) 9,50 mogyoró 610
korcsolyázás (21 km/óra) 9,91 tökmag 640
futás (12 km/óra) 10,07 likőr (2 dl) 700
kerékpározás (30 km/óra) 12,00 szalonna (füstölt) 700
futás (15 km/óra) 12,10 tepertő 800
(Grate, Jakovlev, Minh szerint) (Dr. Tarján, Dr. Linder szerint)

                         

 

Például, ha egy 60 kg-os hölgy lassan futva egy óra alatt megtesz 9 km-t, az 60x9,50 azaz 570 kcal, épp egy 10 dkg-os tábla csokoládé. Ha egy 70 kg-os hölgy mellúszásban egy óra hosszáig úszik faltól falig az uszodában, s megtesz 1200 métert, az 70x4,40 azaz 308 kcal, épp egy sajtos hamburger!

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja