SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges étrend: vegetariánus koszt?

Kókai Kata [cikkei] - 2006-10-24
Egyes keleti országokban az általunk társként, legjobb barátként ismert háziállatokat is mindennapi fogyasztási cikként árulják. Az emberek, mivel a tápláléklánc csúcsán állnak, szinte természetesnek vélik, hogy bármit megtehetnek háziállataikkal. Míg gyermekkorunkban barátként, érdekes él?lényként tekintünk az állatokra, feln?ttként csupán az el?re csomagolt élelmiszert, munkát igényl? haszonállatot látjuk.

A húsfogyasztás oka legnagyobb részben a helyi tradíció, hazánk hagyományos ételei, melyek az állati eredet? összetev?knek köszönhet?en válnak táplálóvá. Néhány évtizeddel ezel?tt, amikor még kemény fizikai munka árán teremthettük el? napi betev?nket, szükséges volt ez a fajta táplálkozás. Azonban ma már a dolgozó réteg legnagyobb része szellemi munkát végez, így a hagyományos táplálkozás inkább hátrányára válik; elhízáshoz, magas vérnyomáshoz vezethet. Indiában, és több más országban már rég felfedezték a vegetariánus étkezés el?nyeit; a rostban, vitaminokban gazdag zöldségb?l és gyümölcsökb?l álló étrend szinte az összes elvesztett vitamint és ásványi anyagot pótolja, emellett a magas zsírtartalmú húsételekkel szemben nem emeli a vér koleszterin szintjét.

Érvek a vegetarizmus mellett

Az emberi test anatómiája szerint alapvet?en nem tartozunk a ragadozók csoportjába. Ezt bizonyítja többek között az a tény, hogy képtelenek vagyunk (lelkileg és fizikailag egyaránt) a nyers hús fogyasztására. Az emberszabású majmokéhoz hasonlóan hosszú emészt?rendszerrel rendelkezünk, emellett az ember fizikai felépítése nem hasonlít a ragadozó állatokéhoz. Szervezetünk leginkább gyümölcsök, gabonafélék fogyasztására alkalmas, ezért a túlzott húsfogyasztás számtalan problémát okozhat. Tudósaink egyetértenek abban, hogy el?deink táplálkozását szinte kizárólag a gyümölcs- és gabonafogyasztás jellemezte.

Ma már nem csak el?deink tapasztalata bizonyítja a húsfogyasztás káros hatásait. Egyre több tudós foglalkozik az emberi táplálkozás rejtélyeinek feltárásával. Amerikai kutatók vizsgálati eredményei szerint a húsfogyasztás elhagyása egyáltalán nem káros az egészségre, s?t, javíthatja azt. A vegetariánusok körében ?rostdús táplálkozásuk, s a magas antioxidáns- és vitaminbevitel miatt- sokkal kevesebb magas vérnyomással, szív-és érrendszeri problémával küzd? beteg található, emellett a daganatos betegek száma is kevesebb.

A húsban található nagy mérték? fehérje és zsír számtalan betegséghez, többek között érelmeszesedéshez, agyvérzéshez vezethet. A fehérje legnagyobb részét nem tudja megemészteni az emberi szervezet, így a lebomlása során keletkez? méreganyagok még hosszú ideig a szervezetben maradnak. Az emberi szervezet számára sokkal több hasznos anyagot tartalmaznak a még él? táplálékok, mint a h?kezelt ételek. Talán éppen ezért Amerikából már el is indult útjára a legújabb diéta divathullám: a nyersevés. A zölségek nyersen történ? elfogyasztása roppant hatásos fogyókúra, azonban az állandó rostanyagban gazdag táplálkozás, annyira felgyorsíthatja az anyagcserét, hogy pár héten belül a szervezet (az elégtelen energiabevitel, és a az elégtelen tápanyagfelszívódás miatt) teljesen legyengülhet. Ezért ha valaki a vegetáriánus életmód mellett dönt roppant mód figyelnie kell, hogy táplákozása változatos legyen, ne terhelje meg szervezetét és biztosítsa számára a létfontosságú ásványi anyagokat.



A zöld élet el?nyei és hátrányai

Egyre több, állatok fogyasztásával terjed? betegségr?l hallunk nap mint nap. A madárinfluenza és a kergemarha-kór egyaránt megrémiszti a húsfogyasztó lakosságot. Azonban kevesebb információ kerül napvilágra a zöldségek- és gyümölcsök által tartalmazott káros anyagokról. A m?anyag csomagolásban megvásárolható mirelit, vagy tartósított zöldségek, a boltokban kapható dzsemmek többsége is tartalmazhat egészségre káros összetev?ket.

Az egészséges táplálkozás követ?it nehéz feladat elé állítják az élelmiszergyártók. A hangzatos szlogenekkel reklámozott termékek többsége számtalan ízfokozót, tartósítószert és színezéket tartalmaz, nem beszélve a termesztés során használt nitrátról. A nem csak zöldséget fogyasztó emberek körében csak ritkán érzékelhet? a káros anyagok hatása, hiszen csupán kis mennyiség kerül a szervezetbe. A kizárólag zöldségeken és gyümölcsökön él? vegetariánusok számára azonban komoly problémát is jelenthetnek az adalékanyagok.

A növények termesztése során használt m?trágya több-kevesebb nitrátot tartalmaz, melynek maradványai a zöldségekben megmaradnak. Egyes növényekben raktározó részeiknek köszönhet?en több nitrát halmozódik fel. Ezek közé tartozik a répa, sóska, illetve a cékla és karalábé is. A nitrátból az emésztési folyamat során rákkelt? nitrozamin keletkezhet. Az éretlen növények is tartalmazhatnak káros anyagokat. Ezek, mint például a szalanin: mérgezést okozhatnak, melynek tünetei keringési és légzési zavarok lehetnek.

Mindent összevetve a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása igazán el?nyös és egészséges, s a rostokban gazdag táplákozás fontos azok számára is, akik mégsem tudnak lemondani a hús örömeir?l. Az ellen?rzött min?ség? termékek nem tartalmaznak káros anyagokat, ugyanakkor segítséget nyújtanak az elveszett vitaminok pótlásában. A magas élelmiszerrost és vitaminbevitel, az alacsonyabb koleszterint tartalmazó étrend hosszabb, egészségesebb életet biztosítanak.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata

Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.

Meghalt a 11 éves kisfiú, akit fürdés közben agyevő amőba fertőzött meg

Tragikus véget ért a kórházi kezelése annak a 11 éves szlovákiai kisfiúnak, akit egy párkányi fürdőben fertőzhetett meg a rendkívül ritka és szinte mindig halálos kórokozó, az agyevő amőba. A Naegleria fowleri nevű egysejtű ellen nincs biztos gyógymód - a fiú több napos küzdelem után hunyt el.

Agyevő amőba fertőzhetett meg egy fiút egy párkányi fürdőben - ritka, de halálos kór terjedhet nyáron

Egy ritka, de rendkívül veszélyes fertőzés gyanúja merült fel egy tizenegy fiú esetében, aki egy szlovákiai fürdőzés után került válságos állapotba. A hatóságok szerint nem kizárt, hogy az agyevő amőba, azaz a Naegleria fowleri állhat a háttérben. Utánajártunk, mit lehet tudni erről a rettegett kórokozóról és milyen veszélyeket rejt a nyári fürdőzés.

Éjszakai kéz- és lábzsibbadás? Ilyen okai lehetnek

Az éjszaka jelentkező végtagzsibbadás nagyon kellemetlen lehet, bár a legtöbb esetben egyszerű oka van, nevezetesen, hogy olyan pozícióban alszunk, ami elnyomja a kezünk vagy a lábunk vérkeringését. Ha azonban ez nem csak egyszer-egyszer fordul elő, és gyakran ébredünk zsibbadásra, érzéskiesésre, bizsergésre, fontos utánajárni a kiváltó oknak. Ebben a témában segített eligazodni dr. Para Szabolcs, a Fájdalomközpont - Prima Medica neurológusa.

Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja