SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nőket jobban megviseli a stressz

Családinet [cikkei] - 2007-01-19
A férfiak és a nők különbözőek. Az újdonságot azonban egyértelműen nem ez jelenti. Természetbeli adottságainktól fogva a stresszt is másként éljük meg. A poszttraumatikus stressz rendellenesség (PTSD) a nők betegsége.
A nőket jobban megviseli a stressz

A PTSD olyan szorongásos tünetegyüttes, melyet traumatikus események átélése vált ki a betegből. A páciens életét a megrázó pillanatok emlékképeinek ismételt felbukkanása, az élmények újbóli átélése, alvási problémák, rémálmok, pánikrohamok és depresszió keseríti meg.

 

Nevezhetjük sztereotípiának, de azt gondolom közel állunk a valósághoz, ha a nőket a férfiaknál jóval érzelmesebbnek, összetettebbnek, vagy, ha úgy tetszik bonyolultabbnak állítjuk be. A traumák feldolgozásánál is fontos szerepet játszanak ezen különbségek.

 

Míg a férfiak inkább hajlamosak a traumatikus eseményt azonnal lereagálni különböző indulatkitörések, dührohamok, vagy erőszak formájában, addig a nők érzelmi oldalról közelítik meg a problémát. A férfiak ritkábban válnak szorongóvá, vagy mutatnak depressziós tüneteket, azonban hajlamosabbak problémáikat alkohol, vagy drog segítségével oldani.

 

A Psychological Bulletin közleményében olvasható kutatás 1980-tól 2005-ig terjedően 290 tanulmány elemzését ölelte fel. Kutatók megállapították, hogy habár a férfiak több traumatikus helyzetet élnek át mindennapjaikban, a PTSD tünetei mégis inkább nők körében jelentkeznek.

 

A nők közt gyakoribbak a szexuális zaklatáshoz, vagy gyermekkori szexuális visszaélésekhez kapcsolódó traumatikus események. A balesetek, szerencsétlenségek, háborús élmények, a testi sértés és sérülések élményeinek feldolgozása inkább a férfiak életét nehezíti meg.

 

Minden bizonnyal a szexuális zaklatás az a trauma, melynek feldolgozása, utólagos megélése a legintenzívebb, a legtöbb érzelmi szenvedést okozza. Azonban a két nem közti különbségek akkor is jelentkeztek, ha ugyanazon trauma – egy motoros baleset - megélését vizsgálták. A nőknél ez esetben is gyakoribb volt a PTSD tüneteinek jelentkezése.

 

Jellemző, hogy a betegség tünetei fokozottan jelentkeztek azon nők esetében, akiknek több trauma megélésével kellett megbirkózniuk.

 

A negatív élményeket átélt betegek alapos kivizsgálása szükséges. A kutatók célja éppen ezért a nemek közti különbségek további, még részletesebb feltárása, a pontosabb és célzottabb kezelés eredményességének érdekében.

 

A hír alapjául a „Stress Disorder More Common in Women” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja