SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2025-10-01
Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.

A fejlett világban, ahol bőségesen állnak rendelkezésre jó minőségű, fehérjében gazdag élelmiszerek, és a jódot gyakran adják a sóhoz, a feldolgozott élelmiszerekhez, általában nem kell aggódnunk a fehérje alultápláltsága vagy a jódhiány miatt. A világ többi része azonban nem ilyen szerencsés. Több, mint kétmilliárd ember szenved pajzsmirigy-alulműködésben a jódhiány miatt, ami a szellemi fogyatékosságok első számú oka a világon.

Étrendi golyvaképző anyagok: A golyvaképző anyagok növényekben található természetes anyagok, amelyek zavarják a normális pajzsmirigyműködést, és ezért golyvát okozhatnak, különösen akkor, ha fehérje- és/vagy jódhiány van. Megdöbbentően sokféle növényi élelmiszer tartalmaz golyvaképző anyagokat.  

Íme öt golyvaképző étel, amelyekről tudnia kell.

1. Szója

A szójabab kétféle goitrogént tartalmaz: genisteint és daidzeint. Ezeket gyakran szójaflavonoidoknak vagy szójaizoflavonoknak nevezik, amelyekről általában azt mondják, hogy jótékony hatással vannak ránk, pedig régóta ismert, hogy ezek a vegyületek pajzsmirigy-alulműködést és golyvát okozhatnak. A szójaflavonoidok csökkentik a pajzsmirigy-peroxidáz, a jódot a pajzsmirigyhormonba beépítő enzim aktivitását. Erős klinikai bizonyítékok támasztják alá a szójatermékek pajzsmirigy-ellenes hatásait csecsemők, gyermekek és felnőttek esetében. Tanulmányok kimutatták, hogy a szójatápszerrel etetett csecsemőknél pajzsmirigy-alulműködés vagy – súlyosabb esetekben – golyva alakulhat ki, amely általában megszűnik, ha a szójatápszer szedését abbahagyják. Az 1960-as évek után a gyártók állítólag jódot kezdtek adni a tápszerekhez a kockázat csökkentése érdekében. Amikor egy baba pajzsmirigy-alulműködéssel születik, pajzsmirigyhormon-kiegészítőket írnak fel a hiány korrigálására. A szójatápszerrel etetett csecsemőknek 25%-kal nagyobb dózisú pajzsmirigyhormonra van szükségük, mint a szójamentes tápszerrel etetett csecsemőknek, hogy a pajzsmirigyhormon szintje a normál tartományba kerüljön.

A felnőttek is veszélyben vannak! Vegyük például egy érdekes klinikai vizsgálatot: 60, határeseti pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegnek vagy 2 mg szója-izoflavont (a tipikus mindenevő étrendjében található mennyiség), vagy 16 mg szója-izoflavont (a tipikus vegetáriánus étrendben becsült mennyiség) adtak. A szója-izoflavonok „vegetáriánus” dózisa háromszor nagyobb valószínűséggel okozta a betegeknél a határeseti („szubklinikai”) pajzsmirigy-alulműködésből a teljes („nyilvánvaló klinikai”) pajzsmirigy-alulműködésbe való átalakulást. Fontos: a szója goitrogénjeit főzéssel nem lehet elpusztítani!

2. Kasszava

A manióka gyökere fontos alapvető keményítő kétmilliárd ember számára, különösen a szubszaharai Afrika, Ázsia és Latin-Amerika fejlődő területein, ahol főzve, pépesítve vagy lisztté őrölve fogyasztják. Az Egyesült Államokban korábban szinte kizárólag tápióka készítéséhez használták a maniókát, de az utóbbi időben betört a virágzó növényi alapú gyorsétel-iparba, és mindenféle chipsben és snackben megtalálta a helyét. Amikor összetörik, vágják vagy rágják, a nyers manióka gyökere cianidot termel, amelyet az emberi szervezet sokkal kevésbé mérgező tiocianátokká alakít át – ez kéntartalmú goitrogén, amely számos zöldségben megtalálható. A tiocianátok megnehezítik a jód felszívódását a pajzsmirigy számára, mivel versenyeznek a jóddal a mirigybe jutásért. Ez a hatás minimalizálható az étrend jóddal való kiegészítésével; a felesleges jód így kiszoríthatja a tiocianátot és megnyerheti a versenyt. A tiocianátok gyengítik a pajzsmirigy-peroxidáz enzim aktivitását is, amely a jód pajzsmirigyhormonba való beépítéséhez szükséges. Ez a hatás szintén nagymértékben csökkenthető jódpótlással. A tiocianátok könnyen átjutnak a méhlepényen, és pajzsmirigy-működési zavarokat okozhatnak az újszülötteknél, különösen, ha a csecsemő nem kap elegendő jódot. A keményítő kivonás modern módszerei teljesen eltávolítják a cianidot a maniókából, de ne feledjük, hogy ha friss manióka gyökeret vásárol, akkor meg kell hámoznia és alaposan fel kell forralnia (ügyelve arra, hogy a forrásban lévő vizet kiöntse), hogy eltávolítsa a cianidot és jelentősen csökkentse a tiocianát szintet. 

3. Keresztesvirágú zöldségek

Minden keresztesvirágú zöldség, mint például a brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta és a kelbimbó tiocianátokat tartalmaz. Ezért kerülni kell a túlzott fogyasztását – különösen a nyers keresztesvirágú zöldségekét. A nyers karalábé és fehérrépa egy nagyon erős golyvaképző anyagot, a goitrint is tartalmaz. A legtöbb más golyvaképző anyaggal ellentétben ez a vegyi anyag golyvát okozhat, még akkor is, ha sok jód van az étrendben. A goitrin jelentősen gyengíti a pajzsmirigy-peroxidáz enzim aktivitását. Nagyon fontos, hogy a karalábét és a fehérrépát fogyasztás előtt megfőzzük , hogy elkerüljük a goitrinnak való kitettséget

4. Köles

A köles az Egyesült Államokban leginkább madáreleségként ismert, de a fejlődő országokban is alapvető gabonaféle, mivel jól fejlődik a meleg, rossz minőségű talajú helyeken is. Az utóbbi időben ez a gabonaféle egyre népszerűbb az Egyesült Államokban, mint a búza gluténmentes alternatívája. A köles három golyvaképző flavonoidot tartalmaz, amelyek nagymértékben csökkentik a pajzsmirigy-peroxidáz aktivitását. A köles flavonoidok (elég durván) le is szorítják a pajzsmirigyhormont a véráramban lévő hordozófehérjékről. A főzés nem pusztítja el a köles flavonoidjait.

5. Hagyma

A hagyma két különböző golyvaképző anyagot tartalmaz: kvercetint és propil-diszulfidot. A kvercetin csökkenti a tireoperoxidáz, valamint egy második enzim, a máj dejodináz  aktivitását – ez a májenzim szükséges a pajzsmirigyhormon aktiválásához. Bár a hagyma különösen gazdag kvercetinforrás, a kvercetin számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. A forralás bizonyos mértékig csökkenti a kvercetin mennyiségét az élelmiszerekben.

A lényeg: Ha alulműködő pajzsmirigye van, érdemes lehet csökkentenie a növényi eredetű golyvaképző ételek bevitelét. A terhes és szoptató nőknek különösen óvatosnak kell lenniük a golyvaképző ételekkel, valamint azoknak, akiknek az agya még fejlődésben van.

Nyitókép: keresztesvirágú zöldségek (depositphotos)

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

Egészséges mosoly 40 felett - modern megoldások a tartós fogpótláshoz

Ahogy belépünk a negyvenes éveinkbe, a fogak állapota egyre inkább összefügg a mindennapi szokásainkkal, az életmódunkkal és a szervezet természetes változásaival. Sokaknál megjelenik problémaként a foghiány, az íny visszahúzódása vagy gyulladása, amelyek nemcsak az étkezést, hanem a magabiztosságot is jelentősen befolyásolják. A jó hír az, hogy ma már olyan korszerű fogászati megoldások érhetők el, amelyekkel a szájüregi egészség hosszú távon is megőrizhető. Akár implantációra, akár csontpótlásra van szükség, a modern technológiák pontos, természetes hatású és tartós eredményt biztosítanak.

Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon

Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.

Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben

Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?

Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja