A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rákot is okozhatnak ezek a gyerekjátékok, soha ne add a kezébe!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-02-03
Amikor játékot választunk egy boltban, bele se gondolunk, hogy az milyen veszélyes lehet akár bőrrel, akár gyerekünk szájával érintkezve. Ilyenkor ugyanis kioldódhatnak a káros anyagok és bejuthatnak a szervezetbe. Később pedig károsíthatják a gyerekek idegrendszerének és intelligenciájának fejlődését, beavatkozhatnak a hormonrendszerbe és különféle rákokat is okozhatnak.
Rákot is okozhatnak ezek a gyerekjátékok, soha ne add a kezébe!

Honnan rendeljünk, hol és milyen szempontok szerint vásároljunk, mik azok a játékok, amelyek veszélyesek lehetnek? Ebben segít most eligazodni Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. 

Hiába tiltották be, még lehet kapni a boltokban

Bár az elmúlt években nagy előrelépés történt a veszélyes anyagok szigorításával kapcsolatban, Simon Gergely vegyianyag-szakértő azt mondja, hogy tavalyig teljesen legálisan még lehetett az újrahasznosított műanyagokban magasabb koncentrációban égésgátló anyag. Van, amit már betiltott az EU, de egyes játékokat magasabb határértékkel még a mai napig forgalmazhatnak. Vagyis tavaly gyártott termékekben még benne lehetnek ezek az anyagok, és a boltban is találkozhatunk velük. 
 

Újrahasznosított műanyagok és Rubik-kocka

Korábban több teszt is kimutatta, hogy az újrafelhasznált műanyagból készült játékok nagy mennyiségben tartalmaznak egészségkárosító anyagokat.

Egy 2015 októberében bemutatott felmérésben például 21 Rubik-kockát és 6 egyéb terméket vizsgáltak. A mintákat Magyarországról, Csehországból, Németországból, Lengyelországból, Svédországból és Szlovákiából vették. ”Kiderült, hogy a minták 90 százalékában kimutatható a kockázatos égésgátlók egyike, a minták 43 százalékában ráadásul szignifikáns mennyiségben.” -mondja Simon Gergely vegyianyag szakértő, és hozzáteszi, hogy ezek az anyagok már a bőrrel érintkezve is problémát okozhatnak.

”Az újrahasznosított műanyagból készült játékokban előfordulhatnak dioxinok és ftalátok, de toxikus fémszennyezést is találtak több termékben. A ftalátok károsítják a szaporodási képességet, a hormonrendszerbe avatkoznak és rákot okozhatnak.” – mondja a szakértő.
 

Gyerek vagy felnőtt kezébe való?

 

Műanyag poharak

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy sok olyan termék kerülhet a gyerek kezébe, ami nem gyerekjáték, mégis a gyerek játszik vele. Gyerekjátékokból például, mint mondja, már kitiltották a Biszfenol A-t, de egy műanyag pohár vagy ételtároló még tartalmazhatja ezt az anyagot, és ha azt a gyerek a szájába veszi, a nyálával kioldódhat belőle a veszélyes anyag.
 

Cumisüveg

A cumisüvegekből már kitiltották a Biszfenol A-t, Simon Gergely azonban azt mondja, hogy  a cumisüvegben mikroműanyag van. ”Ha például megrázzuk a cumisüveget és úgy adjuk oda  a babának, akkor sok mikroműanyag kerülhet a baba szervezetébe.”
 

Műtakony

Bár gyerekek játszanak vele, valójában nem gyerekjátékként van forgalmazva. A szakértő szerint ez a termék tele van káros anyaggal. ”Amit gyerekjátékként forgalmaznak, arra jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak, ezért mindenképp legyünk óvatosak az ilyen termékekkel kapcsolatban.”- hívja fel a figyelmet Simon Gergely vegyianyag-szakértő.
 

Ezekre figyeljünk – A szakértő tanácsai

 

1. Rendelés

Simon Gergely azt javasolja, hogy inkább európai oldalakról rendeljünk. Ázsai oldalakról való rendelés esetén ugyanis, mint mondja, nem ellenőrzik az uniós gyerekjátékokra vonatkozó előírásokat.

2. Kulcsszó: 3 év alatti gyermekek számára

Próbáljunk olyan termékeket adni kisbabánk kezébe, amelyeken kifejezetten az szerepel, hogy 0-3 éves korig ajánlott. Ezekre ugyanis szigorúbb szabályok vonatkoznak.
 

3. Ami nagyon rossznak tűnik, az az is

Ne adjunk olyan terméket a gyerekünknek, amin nagyon látszik, hogy újrahasznosított műanyagból van és problémát okozhat.
 

4. Első használat előtt mossuk át

A legtöbb káros anyag az első tisztítás vagy mosás alatt távozik, ezért első használat előtt mindenképp azt javasolja a vegyianyag szakértő, hogy tisztítsuk vagy mossuk el.
 

Képek forrása: 

Pixabay, Polina Tankilevitch, cottonbro és Tatiana Syrikova fotója, valamint Polesie Toys fotói a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja