SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 veszélyforrás az otthonunkban, amellyel kárt tehet magában a gyerek

Wadolowski-Balogh Orsolya [cikkei] - 2021-01-22
Olyan természetesek, hogy bele sem gondolunk, pedig igen nagy kockázatot rejthet a gyerekre nézve. Egy kialvatlan, sokszor fáradt, leterhelt szülővel is előfordulhat néha, hogy nem figyel oda ezekre az apróságokra vagy jóhiszeműen azt hiszi: nem lehet belőle baj.

8 veszélyforrás az otthonunkban, amellyel kárt tehet magában a gyerek

Otthon hajlamosak vagyunk azt hinni: biztonságban vagyunk. Pedig ez bizonyos tekintetben óriási tévedés! Épp az otthonunk jelentheti az egyik legnagyobb veszélyforrást a gyermekünkre. Olyan mindennapi használati cikkek kerülhetnek a kicsik kezei közé, amelyek könnyen kárt tehetnek bennük. Ezek pedig korántsem az éles tárgyakban merülnek ki, mint amilyen a kés, villa, olló. De nem is a konnektorok jelentik még a kizárólagos veszélyt.

Mint azt te is tudod: a megelőzés mindig könnyebb és egyszerűbb, semmint a kialakult baj orvoslása. Az pedig nem megoldás, hogy a kicsit folyton a gyerekbiztonsági ajtó mögött tartjuk. Térre van szüksége és arra, hogy kielégítse a felfedezési vágyását.

Egy kis odafigyeléssel elejét veheted a kellemetlenségeknek. Természetesen utána sem szabad teljes mértékig hátradőlni, de már rengeteget tettél azért, hogy a következő 8 dolog ne tehessen kárt a gyerkőcödben:
 

1. Elöl felejtett vitaminok és gyógyszerek

Egyre több gyógyszert és vitamint adnak már gyerekzáras csomagolásban, de még így is rengeteg a papírdobozos, leveles készítmény, amelyekhez nem túl nehéz hozzáférni. Mindegy, hogy csak C-vitamin, gyógynövényes altató, fájdalomcsillapító vagy egyenesen vérnyomáscsökkentő. Bölcs dolog az ilyeneket egy zárható dobozba tenni és a szekrénybe helyezni, hogy véletlenül se férhessen hozzá a kicsi.

2. Vegyszerek

Azt gondolod: ez igazán nyilvánvaló. De a kényelem és a kapkodás bajba sodorhat minket. Könnyen előfordulhat, hogy a gyermeknek épp a mosogatószerrel vagy az öblítővel támad kedve játszani. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden vegyszert távol kell tartani a gyermektől és olyan helyre tenni, ahol biztosan nem éri el, nem fér hozzá.
 

3. Nyílászárók és ajtók

A bejárati ajtónak mindig zárva kell lennie, ahogy az ablakoknak, erkélyajtóknak is gyerek jelenlétében. Ez utóbbiakat bukóra lehet tenni a szellőztetés idejére. Nem érdemes kockáztatni, hiszen jól tudjuk, 2-3 másodperc is elég lehet a bajhoz. Gondoskodni kell arról, hogy semmiképpen se nyithassa ki a pici az ajtókat és ablakokat. Ajtók esetén pedig az is nagyon fontos, hogy a zárban sosem szabad kulcsot hagyni! Elhiheted, nagyon trükköseknek tudnak lenni és villámgyorsan magukra zárják az ajtót.

4. Bútorok

A gyerekek a világ legnagyobb kalandorai. Amint remekül megy nekik a mászás, totyogás, megindulnak a nagyvilágba és az otthonunk sajnos e téren nem kevés veszélyt rejt. Gondolj csak bele: mindenbe szeretnek belekapaszkodni, kipróbálni, fel tudnak-e rá mászni. Az hinnéd, milyen stabil a könyvespolc, de sajnos nem feltétlenül van így! Ahogy a szekrények fiókjai – és a tartalmuk - is okozhatnak kellemetlenségeket. Ezért lehetőség szerint a tévétől kezdve, minden bútort célszerű rögzíteni, gyerekbiztos zárakat feltenni, illetve okos döntés lehet a sarokvédők használata is.
 

5. Kozmetikumok a fürdőszobában

Kókuszos testradír, csokoládés testápoló, vanília illatú tusfürdő. Nemcsak illatra lehetnek hívogatóak, amennyiben nyitva hagyod a fedelüket, de látványra is. Egyrészről azért, mert a külső csomagolásuk is csábító, és az illusztráció magáért beszél. A gyermekek egy doboz potya édességet látnak a fürdőszobában. Ha pedig áttetsző a flakon vagy nyitva maradt a tégely, a színes, krémes vagy éppen zselés anyag is kóstolási vágyat ébreszthet bennük. Alaposan át kell gondolni, mik lehetnek azok a színes, illatos, bármilyen módon is izgalmas szépségápolási kozmetikumok, amelyek kísértésbe vihetik a kicsiket és ezeket lehetőség szerint jó magasra tenni vagy egyenesen elzárni előlük.

6. Növények

Szobanövényeink és virágaink otthonunk, kertünk ékességei. Ugyanakkor amilyen szépek, olyan veszélyesek is lehetnek. Ha kisgyermek van a lakásban, a háznál, akkor meg kell bizonyosodni arról, nem tartunk-e otthon vagy a kertünkben mérgező növényt. A szobanövények közül például a fikusz, a mikulásvirág, a kroton, az anyósnyelv is toxikus. A kertben találhatóak közül veszélyesnek minősül a lilaakác, leander, bodza, sisakvirág és számos másik növény. Némelyikük hányást, hasmenést, de akár halált is okozhat. Jól tudjuk, hogy a kíváncsi gyerekek képesek bármit a szájukba venni, úgyhogy érdemes megválni a potenciálisan mérgező növényeinktől.

7. Zacskók és fóliák

Sokan szoktak azon kuncogni, hogy a gyerekeknek igazából nem is kell (nagy) ajándék, elég nekik a zacskó, mi csörög, zörög, mert érdekes hangja van. Akármennyire is szórakoztatónak bizonyuljon, nem szabad elfelejteni, hogy a szatyrok, szemeteszsákok, mind-mind fulladásveszélyes. Ugyanígy nem játék a folpack, sem pedig az uzsonnás zacskó.
 

8. Minden, ami forró

Szeretnénk, de általában lehetetlenség egyszerre csak egy dolgot csinálni. De ez legyen érvényes a főzésre. Tévhit azt gondolni, hogy pár másodperc alatt nem történhet baj, ezért a forrásban lévő vizet nyugodtan ott lehet hagyni a konyhában. Nem, ha van egy gyerek is a lakásban, akit nem tart vissza egy gyerekbiztonsági ajtó a konyhától! Önmagában is veszélyes lehet a forró gáztűzhely, de a kíváncsiskodó, játszó gyerek is a forró serpenyők, lábasok közelében. Ugyanígy nem maradhat elől forró hajsütővas, vasaló, vízforraló mert ezek mind-mind kockázati tényezők, amiket ha magára ránt: meg is van a baj. Ha már itt tartunk: a gyertyák nagyon dekoratívak, de a lángjuk csalogató lehet vagy ha az nem, hát maga az illatos gyertya. Semmiképp se kerüljön felügyelet nélkül a gyerek kezébe!

Képek forrása: gefrorene_wand, jarmoluk, FidesP fotója a Pixabay oldaláról és Anna Shvets fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja