SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt a 6 dolgot soha ne oszd meg a gyermekedről

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-18
"Olyan cuki! Ezt gyorsan kiteszem!" Hány ilyen mondat hangzik el nap, mint nap anyukák szájából. De tényleg mindent ki kell tenni a közösségi média felületekre?

Ezt a 6 dolgot soha ne oszd meg a gyermekedről

Kiteszem a Facebookra, posztolom az Instán, feltöltöm a Tiktokra. Mindennapos mondatok. Életünk számos eseményét szeretnénk így megosztani ismerőseinkkel. Ez rendben van mindaddig, amíg saját magunkról teszünk közzé fotókat. Mi szeretnénk, mi döntjük el, és mi vállaljuk a felelősséget érte.

De mi a helyzet a gyerekek fotóival? Vajon ők is szeretnék, hogy posztoljuk őket?

Erre a kérdésre nem kaphatunk választ amíg kicsik, mert még nem tudják eldönteni. Emiatt neked, szülőként óriási a felelősséged. Neked van lehetőséged megválogatni azokat a fényképeket, videókat, amelyeket közzé teszel. Nem szabad azonban leragadni a mostban. Lehet, hogy az a foghíjas kócos buksi most még cuki, de 1-2 év múlva az osztálytársak már nem találják annak.

Az iskolai bántalmazások egyik legjobb forrása az osztálytársak szüleinek Facebook profilja. Számos képet mentenek le egymásról így a gyerekek, illetve fel is használják, ha valakit bántani szeretnének.

Ez csak a kezdet. Akkor még nem is említettük a pedofil és egyéb veszélyes oldalakat, akik nem fognak engedélyt kérni arra, hogy felhasználhassák az általad közzétett családi kincseket.

Szóval mielőtt posztolsz, gondolkodj!

Az alábbi szempontok segítenek abban, hogy mit ne tölts fel soha a gyermekedről az internetre!

1. Fürdés-öltözés közben készített fotók

Ezek borzasztó veszélyesek. Egyrészt azért, mert ez a legintimebb dolog egy ember életében, másrészt azért, mert a pedofilhálózatok egyenes vadásznak az ilyen felvételekre. Ne játszd a kezükre a gyermeked fotóját, ne segítsd őket, hogy beteges hajlamaikat kiéljék.

Ugyancsak veszélyesek lehetnek ezek a fotók a kisiskolások körében is. Számtalan történetet lehet hallani azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek az egyik szülő oldaláról lementenek fotókat és azzal piszkálják osztálytársukat. A mai modern alkalmazások körében csak néhány mozdulat és olyan helyekre szerkesztik rá a képeket, ahova nem is gondolnád. Légy elővigyázatos!

2. Betegség alatt készült fotók

Egy betegség mindenkit megvisel. Borzasztó közérzet és a hozzá tartozó borzasztó ábrázat. Egészen biztosan te sem szeretnéd magad viszont látni kócosan, felpuffadt arccal, piros orral a Facebook idővonalán. Ugyanígy nem szerencsés a gyerekről sem ilyen fotót közzé tenni.

A kórházi ápolás során is kerüld a fotók nyilvánosságra hozatalát. Bár együttérzést válthat ki az ismerőseid körében, mégis kellemetlen lehet a gyerekre nézve. Nem is beszélve arról, hogy egy rosszul sikerült fotó miatt a gyerek számos személyes adata kikerülhet a világhálóra.

3. Kínos, veszélyes helyzetek

Hisztizik, tombol, üvöltve rohangál? Lehet, hogy eszedbe jut, hogy felvedd videóra, de azt inkább felejtsd el, hogy ezt nyilvánosan meg is osztod. Tanító szándékú lehet visszajátszani neki és szembesíteni azzal, hogy milyen csúnyán viselkedett, de ez inkább maradjon meg köztetek.

Ugyancsak óvatosan kezelendő az, ha valami új dologgal próbálkozik és az első néhány alkalommal balul sül el. Vicces lehet otthon, családi körben, de biztosan nem szeretné, hogy az internet rajta nevessen. Egy ismeretlen oldal bármikor felkaphatja, közzéteheti és akkor sokkal szélesebb körben válik ismertté, mint azt valaha is szeretted volna. Vannak, akik kifejezetten a hibázó, botladozó videókat keresik és gyűjtik.

Ide tartoznak még az olyan videók, fotók, amiket veszélyes helyzetekben készítesz a gyerekedről. Éppen fél lábon egyensúlyozik a kiságy peremén? A kismotorral készül lerobogni az emelet lépcsőjéről? Ezeket jobb, ha nem is fotózod, inkább segítesz neki, hogy ne legyen baj.

4. Szobatisztaság

Nagyon aranyos, amikor egy csöppség először próbálkozik bilizni. Édes lehet, amikor az első sikerélmény után vigyorogva mutatja neked az eredményt. Fotózd le, ha szeretnéd, hogy meg tudd mutatni apukának, nagyszülőknek, de soha ne jusson eszedbe kitenni az idővonaladra. Ez olyan magánügy, ami csak rátok tartozik.

5. Személyes adatok

A babáknak is vannak személyes adatai. Van TAJ számuk, van lakcímük és számos olyan személyes adat, amivel visszaélhetnek. Figyelj oda, hogy soha ne készíts olyan képet, amin ezek közül az adatok közül egy is megtalálható.

6. Másokkal közös fotók

Nem mindenki szereti az interneten mutogatni a gyermekeit. Tartsd ezt tiszteletben, és ha olyan képet készítesz, amin más gyerekek is rajta vannak, akkor kérd el az érintett szülő beleegyezését, mielőtt nyilvánosságra hozod. Soha nem szabad posztolni úgy fotót, hogy a másikat nem kérdezed meg előtte. Még felnőttek esetében is illene tiszteletben tartani, gyerekeknél pedig különösen fontos.

Olvasd el ezt a cikkünket is!

Netflix: Cukorfalatok- gyerekpornó vagy segélykiáltás?

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja