SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyakran használt gyógyszerek, melyek trombózist okozhatnak

Családinet [cikkei] - 2015-10-22
A fogamzásgátló tabletták trombózis-provokáló hatása jól ismert, ám sokan elfeledkeznek arról, hogy nem csupán ezen készítmények szedése fokozza a vérrögök kialakulásának esélyét. Ugyanis több olyan termék is van a piacon, melyek alkalmazása nagy veszélyeket rejt. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy némely gyógyszerek szedésének megkezdése előtt érdemes vérvizsgálatot csináltatni, főleg akkor, ha a családban már előfordult hasonló probléma.
Gyakran használt gyógyszerek, melyek trombózist okozhatnak

Fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátlók okozta halálesetekről sokat hallani, így mindenkinek érdemes lenne a készítmény szedése előtt trombofília vizsgálatot végeztetni, hiszen a tablettában található hormonok jelentősen fokozzák a trombózis hajlamot. A véralvadás folyamatának lényege, hogy egyensúlyban legyen a véralvadás és a vérzés. Hogy a mérleg nyelve egyik irányba se tolódjon el, azért elsősorban az antitrombin felel, amely képes elkapni és megkötni az alvadási enzimeket. Az egyébként enyhe trombofília, mint pl. a Factor V Leiden heterozigóta mutációja a fogamzásgátló szedésével trombózis vált ki! Éppen ezért fontos, hogy az antitrombin megfelelő szinten legyen jelen a szervezetben.  A magas hormontartalmú fogamzásgátlók viszont gátolják ennek a fehérjének az előállítását a májban. Nagy sok esetben - mivel kevesebb a mennyisége – így az antitrombin nem tudja ellátni a feladatát, ezáltal pedig fokozódik a trombózis hajlam.

Sokan elfelejtik, hogy ez a hatás nem csupán az orális fogamzásgátlók esetében érvényes, hanem minden olyan készítménynél, mely hormontartalommal bír, így a hüvelygyűrű esetében is gondolni kell a rizikóra!
 

Menopauza tüneteit enyhítő hormonkészítmények

A menopauza nem csupán lelkileg viseli meg a nőket, de fizikailag is, hiszen a fokozott izzadás, a hangulatingadozások és a rossz közérzet mind hatással vannak a mindennapjaikra. Hogy ezeket csillapítsák, sokan hormonkészítményekhez fordulnak, melyek nagyfokú javulást ígérnek.  Viszont teljesen mindegy, hogy a hormont fogamzásgátló vagy a klimax időszakában használt tabletták útján juttatja be, a hatásmechanizmus ugyanaz, vagyis felborítja a véralvadási kaszkád rendszerét, azaz csökken az antitrombin és a Protein S szintje, miközben megnövekszik a protrombotikus aktivitás. A trombózis rizikója a hormonpótló alkalmazásának első évében a legnagyobb, bár a fokozott hajlam végig fennáll.
 

Tesztoszteronpótlás

Nem csupán a nők, de bizony az erősebbik nem tagjai is olykor hormonkészítményekhez nyúlnak. Ennek oka legtöbbször egészségügyi probléma, ám sokan vannak, akik a férfiasabb, izmosabb külső érdekében alkalmaznak tesztoszterontartalmú szereket. A veszély sajnos ez esetben is jelen van, azaz nagyobb eséllyel alakul ki hormonterápia hatására vénás, illetve artériás trombózis, hiszen ekkor egyrészt jelenősen megnő a vörösvértestek mennyisége, ami fokozza a vérrögök kialakulását, másrészt a tesztoszteron növeli az úgynevezett tromboxán A2 nevű érszűkítő lipid termelődését - mondja Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.
 

NSAID

A fájdalom-és gyulladáscsökkentő NSAID-ok (nem szteroid gyulladáscsökkentők) a legtöbb háztartásban megtalálhatóak. Ide tartozik többek között a naproxen, az ibuprofen, valamint a diklofenák. Bár ezeket a készítményeket a legtöbben csupán eseti jelleggel alkalmazzák, vannak olyan betegségek, amikor hosszabb ideig kénytelen őket szedni a beteg. Ennek azonban számtalan mellékhatása, kockázata van, köztük az, hogy néhányuk (főleg a COX2-gátlók) megnövelik a vérrögök kialakulásának esélyét.  Bár ennek konkrét hatásmechanizmusa egyelőre nem ismert, a kutatók szerint a probléma a tromboxán A2 termelődésének fokozódásával lehet összefüggésben.
 

Daganatok elleni szerek

A daganatok többsége már önmagukban is hajlamosítanak a trombózisra, hiszen amellett, hogy fokozzák a véralvadási folyamatot, a tartósabb ágynyugalom is hozzájárul az állapot kialakulásához. A problémát tovább súlyosbítja, hogy több, daganat elleni készítmény és a kemoterápia is fokozza a rizikót, hiszen károsítják az erek belső falát. Természetesen ilyen esetekben nem megoldás a kezelés elhagyása, viszont van módszer arra, hogy a lehető legjobban csökkenteni lehessen a trombózis esélyét!
 

Csökkentse a rizikót

A trombózis kockázatának csökkentésére antikoaguláns, vagyis véralvadásgátló terápia szolgál. Ezeket a készítményeket azonban csakis indokolt esetben írja elő a szakember. Ilyen például korábbi trombózis, vagy trombofília. Ez utóbbi megállapításához egy egyszerű vérvizsgálat szükséges, mely során kiderülhet, van-e a betegnek genetikai hajlama a trombózisra.  Ezt érdemes már a gyógyszerek szedésének megkezdése előtt elvégeztetni, hiszen ha a vizsgálat fokozott rizikót igazol, akkor az orvos dönt a lehetőségek közül: ez állapottól és az alap betegségtől függően lehet fokozott odafigyelés (pl. sok folyadék, testmozgás, kompressziós harisnya), az adott készítményről való áttérés, illetve véralvadásgátló terápia alkalmazása.

Forrás: Trombózisközpont
Fotó: everydayplus / 123RF Stock fotó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja