SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A család - ma

Gimes Katalin [cikkei] - 2020-11-16
A legtöbb embernek csupa pozitív érzés kapcsolódik a család fogalmához. A család a nyugalom, a béke szigete a külvilág zűrzavarában szemben. A család az, ahol elfogadnak, szeretnek, meghallgatnak és megértenek. A család a biztonság. A család, ahol esténként vár a párom, és várnak a gyerekeim. A család az otthon. A család egyfajta gazdasági közösség.
A család - ma

De biztos, hogy ez ma is így van? „A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.” – Ezzel az ütős mondattal kezdődik Tolsztoj Anna Kareninája. De most nem csak a rosszul működő családokra gondolok, ahol jelen van a szenvedélybetegség, a bántalmazás vagy a szeretetlenség. Beszéljünk az átlagos – ha van ilyen – családokról.

Mit látunk, mit mutatnak a statisztikák?

1. A házasságoknak csaknem a fele válással végződik. Ennek sok oka van: egyrészt nyitott a lehetőség, hogy egyáltalán el lehet válni, hiszen sok helyütt ez törvényileg is lehetetlen volt sokáig, vagy ma is az. Másrészt talán intoleránsabbak lettünk, már egy kevés nézetkülönbség, konfliktusok, veszekedés – ami még a legjobban funkcionáló családok többségében jelen van – is vezethet az elszakadáshoz, a végleges családhoz. Hamar feladjuk.  Régebben, akár 80-100 évvel ezelőtt nem volt túl gyakori a válás. Ezt Popper Péter így magyarázza: Egyrészt a férfiak később nősültek meg, előbb egzisztenciát teremtettek, hogy majd el tudják tartani a nejüket és a gyerekeiket, hiszen akkor még nem volt általános, hogy a nők is dolgoznak. (A nők helyzete egy különválás esetén el is lehetetlenedett.) Másrészt rövidebb volt az átlagos életkor. Ezt a kettőt figyelembe véve nem éltek együtt olyan sokáig a párok, mint ma (élhetnének), nem volt idő arra, hogy megunják egymást. Hozzáteszem: a társadalom sem fogadta el a válást úgy, mint manapság.

2. A kapcsolatok jelentős részét már nem is kötik esküvőhöz, csupán együtt élnek – papír nélkül. Régen ezt „vadházasságnak” hívták, de már a kifejezést is alig ismeri valaki. Ma már több gyerek születik házasságon kívül, mint házasságban. „A papír nem számít” – mondják sokan. Valóban nem? Nem a teljes elköteleződéstől való félelem tartja vissza a párokat? Vagy így (majdan) nem kell a válással bajlódniuk?

3. A válások és az újbóli házasságkötések miatt egyre gyakoribbak az ún. mozaikcsaládok. Testvérek, féltestvérek vagy nem is vér szerinti testvérek élnek egy házastartásban, miközben időről időre jönnek a vasárnapi apukák (vagy anyukák). „Az én gyerekem meg a te gyereked veri a mi gyerekeket” – mondta a mindig szellemes Karinthy Frigyes.

4. A párok kb. húsz százaléka meddő. Már önmagában a gyerekért való küzdelem is megroppanthat egy házasságot, ha évekig szinte csak erről szól a kapcsolat. De ezt – ha nehezen is – megoldhatják lombikprogrammal, vagy örökbefogadással. Sajnos mindkettő lassú, hosszú, kudarcokkal teli út, de akár jól is végződhet.

5. Egyre több az egyedülálló, az ún. szingli. Van, aki önszántából választja ezt a létformát, de a többségüknek egyszerűen nem sikerül párt találniuk. Viszont ők is szeretnének többnyire családot vagy legalábbis gyereket. Egyedülállóként egyre nehezebb gyereket örökbe fogadni.

6. Az emberek öt-hat százaléka a saját neméhez vonzódik. Egy nő összekötheti az életét egy másik nővel, vagy egy férfi egy másik férfival, de rengeteg nehézségbe fognak ütközni. Az egyik az utód kérdése, hiszen nyilvánvalóan nem lehet közös gyerekük. Az ő házasságkötésük – legalábbis nálunk – nem megengedett, csak az ún. bejegyzett élettársi kapcsolat. Gyereket mostantól már nem fogadhatnak örökbe, pedig semmi bizonyíték nincs rá, hogy ne tudnának szeretetben felnevelni gyereket, illetve arra sincs, hogy a gyerekük is majd „rossz irányt” vesz.

Problémák problémák hátán a mai családfogalom körül. Inkább csak kérdéseket teszek fel, válaszokat nehéz még találni.

De egyet látok: a család ma más, mint mondjuk, száz éve volt. Lehet, hogy vége, vagy a vége felé közeledik a klasszikus család?

Gimes Katalin

tanár

addiktológiai konzultáns

családterapeuta-jelölt

Kép forrása: Ann Danilina fotója az Unsplash oldaláról

Gimes Katalin


Gimes Katalin
Családterapeuta, addiktológus konzultáns

Elsősorban szenvedélybetegen, függőkön (alkoholistákon, drogosokon stb.) tudok egyénileg segíteni addiktológiai konzultáció keretében.
Pár- és családterápiát vállalok mindenféle problémás családdal.
A VI. kerületi, jó helyen levő lakásomon várom szeretettel az érdeklődőket.

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/250-80-20
E-mail: gimkat@gmail.com
Honlap: http://szenvedelystop.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja