SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

„Gyermek-mentőorvosi kocsi” indul Budapesten

Családinet [cikkei] - 2005-08-24
A mentőorvosi kocsi évente közel 2000 gyermek mentését láthatja el
„Gyermek-mentőorvosi kocsi” indul Budapesten

A budapesti Bethesda Gyermekkórházban a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat bemutatta gyermek-mentőorvosi kocsiját (MOK), amely a gyermekmentéshez szükséges speciális felszerelésével és gyermek szakorvosaival a 0-14 éves korú gyermekek gyors és magas szintű ellátását teszi lehetővé Budapesten és környékén szeptember 1-től. A több mint 12 millió forint értékű MOK a gazdasági szféra szereplőinek adományaiból jött létre: az autót az Oracle Hungary bocsátotta az alapítvány rendelkezésre, míg a speciális műszerek és a felszerelés költségét többek között a Philips Medical Systems, az Astra Zeneca, a Sárközi Szilasi és tsai ügyvédi iroda, a Medtronic és a Medplan cégek fedezték. Az autó és a felszerelés az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tulajdonába került, amely biztosítja az üzemeltetés és a személyzet költségeit. A „gyermek-MOK”-ot a 104-es számra érkező segélyhívás alapján az Országos Mentőszolgálat mentésirányítói riasztják, amennyiben a kis beteg súlyos állapota ezt szükségessé teszi.

A fejlettebb egészségügyi rendszerekkel rendelkező országokban már bevált MOK egy kombi személyautó, amelynek nagy előnye, hogy kis méreténél fogva – és az állandó telephelyül szolgáló Bethesda Gyermekkórház kedvező elhelyezkedése révén – a nagyméretű rohamkocsikhoz képest gyorsabban, legkésőbb 10-15 percen belül eljuthat Buda és Pest bármelyik részére. Az autó magas színvonalú – speciálisan gyermekek ellátására készült műszereket tartalmazó – felszereltsége és gyermekmentésre szakosodott személyzete révén a rohamkocsikkal azonos szintű ellátást képes biztosítani. Ha a gyermek kórházi ellátásra szorul, akkor a szállításra is alkalmas mentőautó érkezik a helyszínre, és átveszi a már stabil állapotú gyermek ellátását.

„A MOK a röntgen és a labor vizsgálatok lehetőségét leszámítva gyakorlatilag egy intenzív osztály felszereltségét képes a helyszínre vinni” – mondta dr. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke az autó átadási ünnepségén. „Az eszközök a gyermekek nagy méretbeli különbözőségei miatt teljes méretválasztékban megtalálhatok az autón, így a készülékek alkalmasak az összes, 0-14 éves korú gyermek ellátására” – tette hozzá.

 



„Az idei évben az Országos Mentőszolgálat nagy jelentőségű programot indított a gyermekek mentőellátási színvonalának javításáért. Megkezdődött az ország orvos nélküli kiemelt mentőkocsijainak (KIM) gyermekek ellátására alkalmas eszközökkel történő felszerelése, a személyzet továbbképzése, a szakmai fejlesztések összehangolására pedig a szolgálaton belül „Gyermek-sürgősségi Módszertani Központ”-ot hoztunk létre. E program lényeges eleme az újszerű gyermek-mentőorvosi kocsi rendszerbe állítása is. ” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

„Fontosnak tartom, hogy a vállalatok – és általában az emberek is – ne csak akkor álljanak egy jó ügy mellé, amikor már egy megtörtént bajt orvosolni kell, hanem a bajokat megelőző kezdeményezések mellé előre tegyék le a voksukat. Ennek a szellemében támogattuk mi is a gyermekmentő létrehozását” – monda Füzes Péter, az Oracle Hungary ügyvezetője. „Számomra megnyugtató értézés, hogy gyermekeink megmentésére olyan rendszer áll készen, amelyben a felnőtt társadalomra szabott eszközök és eljárások nem csökkentik a gyermekek gyógyulási esélyeit” – tette hozzá.

Jelenleg Budapesten 1999 óta már működik egy gyermek-rohamkocsi, amely a speciális kórházak közötti szállítást igénylő esetek miatt sok esetben hosszú ideig foglalt. A most átadott gyermek-MOK ezt a problémát kiküszöböli, így a két autó várhatóan teljes mértékben el tudja látni az igényeket. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány a vidéki régiók gyermekellátási színvonalának jövőbeni emelését is fontos célnak tekinti, ehhez azonban még (elsősorban vidéki székhelyű) támogatókat keres.



További információ:

Dr. Gesztes Éva
elnök
Magyar Gyermekmentő Alapítvány
06/20952-3941
egesztes@axelero.hu

Győrfi Pál
Kommunikációs és PR vezető
Országos Mentőszolgálat
06/20 4442040
gyorfi@bp.mentok.hu

Kerekes Anita
PR menedzser
Oracle Hungary Kft.
224 1783
06/ 30 436 2702
anita.kerekes@oracle.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja