SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Utazás közbeni betegségek. Mire figyeljünk?

Családinet [cikkei] - 2014-07-10
Autó, busz, vonat, repülő azok a közlekedési eszközök, amelyekkel leggyakrabban utazunk valahová. Ilyenkor, - főleg, ha órákig tart az út -, rosszul lehetünk, de akár komolyabb problémák is kialakulhatnak. Mikre figyeljünk mégis, hogy ne legyen baj?
Utazás közbeni betegségek. Mire figyeljünk?

Utazási betegség

A leggyakoribb betegséget, amellyel ilyenkor találkozhatunk, egyszerűen „utazási betegségnek” hívják. Az egyensúlyérzék zavara miatt alakul ki, szédüléssel, hányingerrel, hányással, sápadtsággal jelentkezik.

Jellemző még az is, hogy korcsoportonként, illetve egyénenként eltérő, hogy kinél bukkan fel ez a betegség és kinél nem. Azt általánosságban elmondhatjuk, hogy a 2-12 év közötti korosztály a legfogékonyabb rá. Fiatal felnőtteknél csökken az előfordulás gyakorisága, 50 év felett pedig kifejezetten ritka.

Speciális eset lehet, amikor a nők terhesek vagy menstruálnak, ilyenkor nagyobb az esély az utazási betegség kialakulására, amelynek előfordulási gyakorisága egyébként is jobban jellemző rájuk, mint a férfiakra.

Mit tegyünk ellene?

Aki tudja magáról, hogy hajlamos az utazási betegségre, az még indulás előtt felkészülhet rá. Buszon, vonaton üljön a menetiránnyal szemben! Előbbinél az is megoldás lehet, ha az illető középre ül, mert ott a legkevésbé rázós az út. Autóban pedig célszerű a sofőr mellett helyet foglalni.

Fontos az is, hogy mit eszünk utazás előtt. Kerüljük ilyenkor a nehéz ételeket, lehetőleg ne igyunk alkoholt és koffeintartalmú italokat sem!

Akinél az előző két óvintézkedés sem válik be, az próbálkozhat gyógyszerekkel is. Ezek általában akkor a leghatékonyabbak, ha indulás előtt 30-60 perccel vesszük be azokat. (A különféle termékek alkalmazási módszerei eltérhetnek, ezért célszerű elolvasni a betegtájékoztatót vagy megkérdezni a gyógyszerészt).

Jet leg – időzónaváltás szindróma

A jet leg azoknál lehet jellemző, akik több órát utaznak repülőgéppel és eközben számos időzónát átlépnek – tudható meg a Webbetegtől. Ilyenkor felborulhat a biológiai óra, amelynek köszönhetően számos problémánk lehet az alvással. Ezek közül néhány tünet a nem megfelelő hosszúságú és pihentető alvási idő, letargia, ingerlékenység, fáradtság stb.

A betegség érdekessége, hogy az emberi szervezet könnyebben alkalmazkodik a kelet-nyugat irányú utazáshoz, mint fordítva, ezért, amikor pl. Amerikába megyünk, akkor sokkal hamarabb képes alkalmazkodni az ottani időhöz, mintha Kínába utaznánk.

Mit tehetünk ellene?

Már az is hasznos, ha tudjuk, hogy létezik ilyen betegség, így gondolatban fel tudunk rá készülni, ezáltal könnyebben alkalmazkodunk. Rendszerint kb. 3 napba telik, mire a szervezet képes felvenni újra a megfelelő ritmust.

Trombózis – a hosszú utak betegsége

Utazáskor sokszor problémát jelent, hogy órákig egyhelyben ülünk és a lábainkat sem tudjuk kellőképpen megmozgatni. Ilyenkor nehezebb a vér áramlása, hiszen a mozgás és az izommunka pumpáló hatása elmarad, amely hajlamosít a trombózis kialakulására. Másrészt a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására sem mindig figyelünk ilyenkor, amely szintén hajlamosító tényező lehet.

A trombózis tünetei lehetnek az alsó végtag fájdalmas feszülése és duzzanata. Ha ilyesmit tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, ugyanis a mélyvénás trombózis esetében tüdőembólia is létrejöhet!

Hogyan előzhető meg a trombózis kialakulása?

Ha több órát utazunk, akkor fontos, hogy óránként álljunk fel és mozgassuk át a testünket. Ha utazás közben, pl. vonaton, repülőn lehetőség van rá, akkor tornáztassuk a lábunkat! Másrészt elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel és nem árt az sem, ha olyan ruházatot viselünk, amely nem szorítja a lábunkat. 


Kép: pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja