A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kicsi, praktikus és veszélyes a gyerekre, mi az?

Családinet - 2014-07-10
Egyre gyakoribbak a magyar háztartásokban is, ám az óvatlan tárolás miatt, fokozottan veszélyesek lehetnek a kisgyermekekre. Fontos, hogy a szülők azonnal cselekedjenek, ha azt tapasztalják, hogy a gyerekük a szájába vette őket!
Kicsi, praktikus és veszélyes a gyerekre, mi az?

Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarországon egyre többen próbálják ki azokat a gélkapszulákat, amelyek koncentráltan tartalmaznak tisztítószereket. Ezzel összefüggésben növekszik a gyerekbalesetek száma is.

2013-ra az előző évekhez képest megháromszorozódott a kórházak által kezelt mérgezések száma. A legveszélyeztetettebb az egy, illetve a két éves korosztály.

A gélkapszulák a gyermekek számára figyelemfelkeltő színekben pompáznak, (pirosak, zöldek, lilák stb.). Így, ha a szülők nem zárt helyen tartják azokat, akkor a gyerekek érdeklődését könnyen felkelthetik. Szájba véve a kapszulák külső rétege nedvesség hatására azonnal feloldódik. Ez azért különösen veszélyes, mert előre kiadagolt, intenzív mosó-, illetve tisztítószert tartalmaznak, amelyek mérgezőek.

Mit lehet tenni, ha a gyerek lenyeli a kapszulát?

A koncentrált vegyi anyag tartalom miatt a mérgezési tünetek is súlyosabbak lehetnek, mint egy „átlag” mosószer esetében. Lenyelve hányingert, ismétlődő hányást okozhatnak, ezért elengedhetetlen a kórházi kezelés.

Fontos, hogy ha észleljük a mérgezést, azonnal hívjunk mentőt! Másrészt mossuk ki a gyerek száját, majd pedig itassuk vízzel. Ha a gyerek nem hány, ne hánytassuk! Ha szembe is került a koncentrátum, akkor mossuk ki bő vízzel a gyerek szemét!

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatának (ETTSZ) ingyenesen hívható számán (06-80-20-11-99) éjjel-nappal kaphat bárki információt, ha gélkapszulákkal kapcsolatos mérgezés esete állna fenn.

Ahhoz hogy elkerüljük a bajt, a legfontosabb a megelőzés. Mindig tartsuk jól visszazárható dobozban a kapszulákat, majd tegyük őket olyan helyre, ahol a gyerekek nem férnek hozzá. Olvassuk el a termék használati utasítását is, mert azok fontos információkat tartalmazhatnak – közölte az ÁNTSZ.


Kép: www.flickr.com
 

 

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja