A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyünk gyógyszermérgezéskor?

Kandikó Éva - 2010-04-27
Bármennyire is figyelünk gyermekünkre, nem lehetünk minden másodpercben mellette, és sajnos a baj egy pillanat alatt megtörténik. A gyermekbalesetek döntő hányada mérgezés, ezek közül is "előkelő" helyet foglal el a gyógyszer okozta mérgezés.
Mit tegyünk gyógyszermérgezéskor?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy tulajdonképpen a mérgezések döntő többsége elkerülhető lenne megfelelő elővigyázatossággal. Ha a gyermek nem jut hozzá sem a konyhában - a hűtőszekrényből sem! -, sem a fürdőben orvossághoz, ha nem kotorászik anya táskájában, ahol esetleg csomagolásából kiesett tablettákat talál, elkerülhető a baj. Figyelmeztetnünk kell erre a nagyszülőket is, akik korukból adódóan már több gyógyszert szednek, nekik is résen kell lenniük, hogy a hozzájuk látogató gyereket ne érje baleset. Legyünk nagyon gondosak ezen a téren, hiszen a gyógyszermérgezés igen komoly dolog, súlyosan károsíthatja az agyat és a májat, valamint a vérképző rendszert. Fontos az is, hogy egész pici korától hívjuk fel a gyermek figyelmét a gyógyszer okozta veszélyekre, hiszen ebben a korban a színes szirupok, drazsék vonzóak lehetnek számukra, veszélyérzetük azonban gyakorlatilag még nincs, tehát el kell mondanunk nekik, hogy a vidám színű gyógyszerek bizony veszélyt jelentenek rájuk nézve.

Mit kell tennünk abban az esetben, ha gyermekünk gyógyszert nyelt? Abban a pillanatban, amint felfedeztük, hogy hiányzik valamilyen gyógyszerből, ha nyomát találjuk, hogy a gyerek orvossággal játszott, ha hirtelen aluszékonnyá vált vagy eszméletét vesztette, amennyiben hány, vagyis amint alapos okunk van feltételezni a gyógyszermérgezést,  a legfontosabb, hogy azonnal hívjunk mentőt. A segítség megérkezéséig azonban mi se maradjunk tétlenek. Ha gyermekünk eszméletén van – de csakis akkor, eszméletlen gyereket tilos hánytatni! -, szükség lehet hánytatásra. Itassunk vele nagyjából fél liter meleg vizet, majd ujjunkkal vagy egy kanál nyelével a garatot ingerelve idézzük elő a hányást. A gyomortartalmat őrizzük meg a mentők kiérkezéséig. A szakszerű segítség többnyire gyomormosásból áll, egyes esetekben szükség lehet ellenméreg beadására, abban az esetben pedig, ha a gyógyszer már felszívódott, kórházi körülmények között kell a kialakult állapotot kezelni, és gyorsítani a méreg kiválasztódását.
 
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja