SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Januárban van a pajzsmirigybetegek világnapja

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2013-01-15
Pajzsmirigy betegségeinek szerepe a meddődésben, vetélésekben és fejlődési zavarokban
Januárban van a pajzsmirigybetegek világnapja

Január világszerte a pajzsmirigybetegek hónapja. Már az elmúlt évben az Amerikai és a Nemzetközi Pajzsmirigy Társaság (ATA, ITA) ajánlásokat dolgozott ki a pajzsmirigybetegségek jobb és pontosabb, minél korábbi felismerésére és a  meddőség megelőzésére. Ezek az ajánlások lerövídített formája is már közel 100 oldal, ezért  értelemszerűen  nem a betegeknek kell megtanulniuk.

Mi a lényege ezeknek az ajánlásoknak?

A meddőség kialakulásában két fő tényező szerepét bizonyították:
- Hipotireózist, azaz a csökkent pajzsmirigy működést
- A pajzsmirigy autoimmun gyulladását

I. A pajzsmirigy csökkent működése gyakori oka a meddőségnek. A gondot az jelenti, hogy a csökkent működésnek nincsenek gyakran, ún. „ordító” jelei, hanem alamuszi módon ún. szubklinikus formában van jelen. Ez nem csak a tünetek hiányát jelenti, hanem azt is, hogy az egy-egy alkalommal végzett TSH és T3, ill. T4 eredmények nem mindig elegendőek. A helyzetet bonyolítja, hogy a szűrő vizsgálatokhoz használható TSH értékek a várt terhesség esetén célszerű az ún. normál tartománynál alacsonyabb szintre beállítani (0,5-2,5  IU helyett  1,5-0,4 IU közé). Fontos tudni azt is, hogy a TSH mellett más hormon szintje is a kívánttól eltérő lehet (pl. prolactin).  Meddőség esetén feltétlen célszerű a TSH és a pajzsmirigy hormonjainak a vizsgálata.

II. A pajzsmirigy autoimmun gyulladása

A krónikus autoimmun gyulladás kezdetben gyakran tünetmentes, de együtt járhat átmenti pajzsmirigy érzékenységgel vagy megnagyobbodással, tömött tapintatú strúmával,  esetleg hőemelkedéssel.  A pajzsmirigy  komponensei: a Tireoglobulin és a pajzsmirigy peroxidáz enzim (TPO)  elleni antitest mérése fontos. A betegség korai felismerése azért is lényeges, mert a tünetmentes forma („szubklinikus”) is jelentős rizikófaktora számos betegségnek. A betegség lefolyásában négy stádiumot különíthetünk el:

1. Hiperfunkciós stádium: betegség kezdetétől számított 1-6 hét. A   tünetek a sejtek károsodása miatt felszabaduló jelentős mennyiségű hormon következtében jönnek létre („destruktív hyperthyreosis”).

2. Hipofunkciós stádium: a betegség kezdetétől  számított 8. héttől 4-6 hónapig.

3. Regenerációs stádium: A betegség kezdetétől számított 7-12 hónap.

4. Definitív stádium: ha a regeneráció teljes, akkor a beteg gyógyult, míg a betegek többségében súlyos, enyhe, esetleg szubklinikus hypothyreosis alakul ki (a TSH szint emelkedett, de a perifériás hormonok szintje az élettani határokon belül van).

Az utóbbi  időben derült  csak ki, hogy teljesen ép pajzsmirigy (normális TSH) mellett is kialakulhat a meddőség és a korai vetélés, ha autoimmun gyulladás áll fenn.  Ezt leginkább a fentebb említett enzim, a TPO („thyroid peroxidase”) elleni antitest jelenléte mutatja, ugyanis ezeknek az antitesteknek bizonyított szerepük van:

I. Meddőségben, mert

- Az infertilis nőkben a TPO elleni antitest 31.8% , a fertilis, egészséges populációban 4.6% volt kimutatható (Cubillos J és mtsai, 2009)

- A TPO elleni antitest pozitívakban akkor is szignifikánsan nagyobb volt a meddők aránya, ha a hormon értékeik (TSH és T3, ill. T4 hormonok) fiziológás tartományban voltak! (Wilson R és mtsai, 2009).

II.Vetélésekben (Bussen S és mtsai. 2008), mert

- A TPO elleni antitest pozitivakban a spontán vetélések száma jelentősen  magasabb (32%), mint az antitest negatívakban (6%)

- A 3-szor vagy több alkalommal vetéltek között a magas TPO elleni antitest titerüek száma kétszer nagyobb

III. Magzati fejlődésben, mert

- A magzat fizikai fejlődése (érése) 19,3%-ban gátolt a TPO elleni antitest pozitív anyákban  (Ilijama  T és mtsai, 2009)

- A szellemi fejlődés, az IQ érték 10,5 ponttal alacsonyabb a TPO elleni antitest jelenlétében (Pop VJ és mtsai, 2005)

Mi tulajdonképpen a TPO elleni antitest?

Az antitestekről általában azt  gondolják, ill. vélik, hogy  mindig károsító hatásúak. A helyzet az, hogy éppen az autoimmun pajzsmirigybetegségek bizonyítják, hogy egy nem így van.

 Az antitesteknek ugyanis azonban több típusa van:

A védelmet szolgálják: pl. a kórokozók elleni antitestek egyes típusai (oltások után ezek  megjelennek és hosszab- rövidebb ideig védik a szervezetet)

Autoimmun antitesteknek is több típusa van:

Sejtkárosítók , toxikusak, ezek a sejtek mebránját bombázzúk és elpusztítják a setjeket

Stimulálók: ezek egy-egy sejt működését fokozzák, ilyenek a Basedow kóros betegekben lévő TSH-receptor elleni stimuláló antitestek, amelyek a pajzsmirigy túlműködéséért felelőek!

Neutrális, ill közömbös antitestek, amelyek a nem hatnak a sejtek működésére, de szabályozzák az imunrendszer működését

A TPO elleni antitestekről fontos tudni, hogy egy csoportot képeznek. Ez azt jelenti, hogy a méréseink során az antitestek teljes mennyiségét határozzuk meg (azaz a toxikus, a stimuláló és  neutrális antitesteket is). Egy betegben egyidejüleg ezek az eltérő funkciójú antitestek is jelen lehetnek a betegek vérében. Ezért van az, hogy az antitestek szintjének változása nem feltétlen függ össze a pajzsmirigy állapotával. Ennek eldöntése a vizsgálatokat végző orvos feladata, amely adott esetben további teszteket is ígényelhet (1.ábra).

(1. ábra) TPO ellen  antitestek a pajzsmirigy memránjához kötődnek (a fénylő, fluoreszkáló területek mutatják az antitestek kötődését

Az bizonyított, hogy a TPO elleni antitest pozitív egyénekben – ha megfelelő kezelést nem kapnak – csökkent pajzsmirigy funkció alakul ki, ezért, a TPO elleni anitestek jelenlétét semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni! (2. ábra).

2. ábra

Látható, hogy a genetikai fogékonyság meghatározó.  Környezetei tényezők (pl. jód alkalmazása, fertőzések, gyógyszerek) eredményezik a TPO elleni antitestek képződését. Évek múltán pedig a csökkent pajzsmirigybetegség alakul ki. Ez a folyamat viszonylag lassú és gyakran nem jár feltűnő jelekkel. A betegség kezdetén nincs láz, nyaki érzékenység ritkán figyelhető meg. A tapintáskor a pajzsmirigy megnagyobbodása a legfeltűnőbb.

Miért társul a  TPO elleni antitest meddőséggel?

Ez szakmai körökben is gyakori kérdés. Az elmúlt év kutatási eredményei bizonyították, hogy a TPO elleni antitest  nemcsak az anya vérében, hanem mazatban is kimutatható. Amennyiben a megfelelő védelem nem áll rendelkezésre, akkor a megtermékenyülés nem következik be, ill. korai vetélés léphet fel. Ezért az immunológiai okokra feltétlen oda kell figyelni és még a terhesség előtt a megfelelő vizsgálatokat elvégezni.

Mi a teendő?

A szakorvosnak kell gondolnia a krónikus gyulladás fennállására és a legkorszerűbb ajánlások figyelembe vételével egyénre szabva elkezdeni a kezelést (Guidelines of the American Thyroid Association  for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease During Pregnancy and Postpartum,Alex Stagnaro-Green  et al:Thyroid, 1081-1125, 2011).

A következő kezelési módok  állnak rendelkezésünkre:

-  A  hypothyresis, ill. a subklinikus hypothyreosis elkerülése megfelelő dózisban adott pajzsmirigyhormonnal

o   A hypothyreosist  korrigálni kell a terhesség előtt!

o   A T4 dózisát 30-50%-al emelni kell a terhesség bekövetkezése után

o  Az euthyreosist a terhesség alatt végig fenn kell tartani. A  TSH 2,5 alatt, az FT4 a felső szint körül legyen

o A terhesség alatt 3 havonta ellenőrzés szükséges, mert a hormonérékek (TSH is) élettani körülmények között is változnak!

-  Szteroid kezelés (?)

-  IVIG= intravénás nagydózisú immunglobulin (hátránya drágasága)

-  Szelén kezelés (szelén szint ellenőrzést ígényel!)

A meddőségnek  értelemszerűen egyéb okai is vannak:

Az elmúlt 20 évben a fejlett országokban a meddőség problémája drámai méreteket öltött.A párok 25-50-ában  már az első gyermek megszületése is nehézségekbe ütközik! Mi lehet az oka?- teszik fel joggal a kérdést. A meddőségnek orvosi szempontból nagyon  sok oka lehet, ugyanis általában több tényezős, ún. multifaktoriális problémáról van szó.

A legfontosabbak a következők:

 

A peteérés zavarai, policisztás petefészek(PCOS)

10%

A petekürt átjárhatóságának  zavara

10 %

A  spermium-ondó betegségei

30%

Hormonális zavarok (pl. ivarmirigyek,  agyalapi mirigy, pajzsmirigy betegségei, mellékvese)

20%

Gyulladásos- immunológiai okok (pl.pajzsmirigygyulladás)

15%

Nem ismert okok (genetikai tényezők)

 15%

 

Lényeges annak megemlítése, hogy az éretlen petesejtből kb 3 hónap amíg érett petesejt jön létre és válik alkalmassá e megtermékenyülésre. Nagyon fontos már a megtermékenyülés előtt 3-6 hónap, mert a káros hatások nemcsak a magzatban, hanem a petesejtben is kárt okozhatnak. Ezért már a gyermekvárás eltervezésekor alapvető hormonális és immunológiai-, genetikai  vizsgálatok, életstílus, diéta és adott esetben gyógyszeres kezelés váltás is szükséges lehet.

A peteérés zavarai: a korai ovuláció, az an ovuláció (mikor az ovulació nem következik be), a szabálytalan menstsruációs ciklusok, a progeszteron, a prolaktin, a TSH  szint ellenőrzése és annak korrekciója feltétlen szükséges.

Étrend

Mindkén jövendő szülőnek (tehát a férjnek is!) figyelembe kell vennie a következőket, ugyanis a hormonális egyensúly felborulásának  a diéta hibák is lehetnek okozói

Melyek ezek?

Alkohol: bizonyítottan csökkenti a termékenységet. Tanulmányok egész sora bizonyította, hogy a napi öt pohár bor 3-6 hónapon át  is ártalmas (közel felére csökkentette a termékenyülés valószínűségét). Ráadásul az alkohol a speriumok képződését és  mozgását is jelentékeny módon károsítja. Ebből következik, hogy  az alkohol fogyasztása már a tervezett terhesség előtt 3-6 hónappal elhagyandó!

Kávéfogyasztás: napi 1 kávénál több  már jelentős mértékben csökkenti a  spermiumok mozgását és ártalmas a peteérésre.

Cola és más üdítők (energia italok szintén károsak)

Dohányzás: egyértelműen káros. A cigaretta fogyasztással arányosan csökkent a megtermékenyülés valószínűsége.

A Xenoösztrogénekrőlma már tudjuk, hogy az egészségre általában, de különösen a megtermékenyülésre, a peteérésre és a spermiumok képződésére is rendkívül károsak és jelentőségük a „civilizációs”  hatások miatt rendkívül megnőtt. Mivel ezek a kémiai anyagok  a szervezet hormonális és immunológiai működésébe durván beavatkoznak, ezért az irodalom  hormonális bombáknak („endocine disrupteres”=EDC anyagok) nevezte el. Erről a fontos kérdésről már  tudományos konferenciákon beszámoltam és ezen a honlapon is írtam korábban. A lényeg az, hogy ezek az anyagok hormonszerűen vislkednek és felborítják a hormonlális egyensúlyt, ill. akár véglegesen károsíthatják az endokrin szerveket.

Xenoösztrogének csoportosítása

-  Alkilfenolok és származékaik

-  Ftalátok

-  Biszfenol-A és hasonló fenolok

-  PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport

-  Lángfogók, PBDE-k

-  Halogénezett többgyűrűs égetési melléktermékek (dioxinok)

-  Peszticidek, rovarírtók

-  Gyógyszerek

-  Fémek és fémtartalmú vegyületek

A fentiek  közül különcsen fontosak a rovarirtók (DDT és származékaik), a Ftalátok,amelyek megtalálhatók a PVC (műanyag) és más műanyagban, festékekben, ezért a 2008-tól az USA kongresszusa betiltotta ezek alkalmazását. A veszély óriási, mert ételekbe kerülhet az éle elemmel, de a mosogató szerekbe éppen úgy megtalálhatók, mint a körömfestékekben, a cumis üvegekben, játékok festékében, samponokban, dezodorokban,  arckémekben stb. Ezek az anyagok azért is rendkívül károsak, mert  nem  vagy nagyon lassan bomlanak le, a zsírszövetben raktározódnak és a testsúlycsökkentés (fogyás)  során  kikerülnek a keringésbe és az anyagcsere felborulását, rákos  daganatokat is okozhatnak (emlő-, prostata-, bél rákok). Legszembetűnőbb a EDC-k nemi hormonokat megzavaró hatása. Már a hetvenes években is megfigyelték, hogy a klórozott szénhidrogén növényvédő szerek – mint amilyen a DDTés a lindán ösztrogén-jellegű – hatására a sirályoknál radikálisan eltolódott a nemek aránya a nőstények javára. Ez azzal járt, hogy a tojók álltak össze párokká és terméketlen tojásokat tojtak. Ugyanezen vegyületek miatt a hagyományos párválasztási stratégiát követő madarak tojásainak fala rendkívül elvékonyodott és összetört a tojók alatt. A nemi hormonrendszert megzavaró anyagok számos állatfajnál, így a tengeri csigáknál, halaknál hermafroditizmust okoztak. Hollandiai felmérések szerint a növényvédő szerrel foglalkozó férfiaknál gyakoribb az impotencia, és nagyobb arányban születik lányuk, mint fiuk. A hírhedt soveso-i (1973, Olaszország) baleset után megállapították, hogy dioxinmérgezésen átesett férfiak gyermekei között a fiúk aránya majdnem felére csökkent a megszokottnak. Egyes kutatók az emberi sperma koncentrációjának populációs szinten felére csökkenésért is az ösztrogén-jellegű EDC-ket teszik felelősé.

Természetes növényi anyagokban lévő hormonok (fitoösztrogének) (pl a szójatartalmú ételek) szintén károsak, de hatásuk sokkal rövidebb ideig tart, a szervezetben lebomlanak.

Vitaminok, nyomelemek:

Fólsav: egyike a legrégebben ismert anyagnak, amely terhesség alatt  védi az örökletes anyagot, a DNS-t (véd a magzati fejlődési zavar , a spina bifidával szemben). Ezért már a terhesség előtt legalább 3 hónappal már célszerű szedni. A B6 vitamin a javítja a peteérést, a B12 pedig emeli a spermiumszámot.

Cink: mind a horonális, mind az immunológiai  működés szempontjából fontos nyomelem. Hiányában kromoszóma károsodás és immunológiai zavarok léphetnek fel.  Mindkét  leendő szülőnek célszerű ezért az ételeket  cink bevitelével kiegészíteni (utalok az alábbi táblázatra)

Szelén:  nyomelem, antioxidáns hatású és alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásához, az autoimmun folyamatok gátlásához. A terhessség alatt a szelén szint általában alacsony és pótlása indokolt. Fontos, hogy a spermium számot és a spermiumok mozgását is  javítja.

Eszenciális zsírsavak:főleg a spermiumok képződésére és minőségére kedvező hatásúak (emelik a prostaglandinok mennyiségét)

E vitamin szintén fontos antioxidáns.  Az IVF programban  résztvevő férfiak megfelelő kezelésével a termékenysáégi ráta10%-al volt növelhető

C Vitamin antioxidáns kapacitás  révén fokozza a spermiumok mozgását, védi a DNS-t az oxidatív stressztől. A tanulmányok azt mutatták, hogy a  clomifen-nel kezelt nőkben lényegesen jobb a peteérés.

L-Arginin: esszenciális aminosav, amely általában a kiegyensúlyozott táplálékaban  elegendő, néha szükségesa bevitel növelése. Fontos: akik hajlamosak a herpes fertőzésre (száj és genitális formákra egyaránt) ne  vigyenek be  ebből az aminosavból, mert ezzel stimulálják a vírusokat és növelik a  betegség kiújulásának veszélyét!

L-Kranitin szintém esszenciális aminosav, bevitele a spermiumok mozgási zavarai esetén fontos, ez nem okoz herpes  veszélyt!

A Vitamin: bevitelének kérdése sok vitának volt a tárgya. Az A vitaminra szükség van, de kis mennyiségben a bevitele indokolt.

Étkezés a  nemzetközi ajánlások (The Foundation of Health) ajánlásai alapján

Tápanyagok

Nőknek

Férjeknek

Fólsav

400ug

400 ug

Cink

30mg

30mg

Szelén

100-200 ug

100-200 ug

Halolaj

1000mg

1000mg

Vitamin B6

up to 50mg

up to 50mg

Vitamin B12

up to 50 ug

up to 50 ug

Vitamin E

300-400 IU

300-400  IU

Vitamin C

1000 mg

1000 mg

 

Összegezve: a pajzsmirigybetegség időben történő felismerése és a szükséges kezelés után az áldott állapot bekövetkezhet és egészséges utódok születhetnek. Ezt bizonyítják azok a babák, kiknek a megszületéséről már „lemondtak”, de szerencsére  szüleik nem,  és fényképük már egy külön táblát tölt meg a rendelőnkben.

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja